Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

DST
Nikšić, Crna Gora

DST
Nikšić, Crna Gora

DST (Društvo skrivenih talenata) je bend osnovan 1992. godine u Nikšiću, Crna Gora. Sviraju melodični punk - rock, iako danas u muzici DST-a ima primjesa i ostalih muzičkih pravaca.

Iako je postojao određen autorski repertoar, rupe u muzičkom programu popunjavale su se obradama pjesama domaćih i stranih bendova. Treba li pominjati da je talas "brzih bendova" Srbije presudno uticao na formiranje tog benda, pa su se pjesme "Nervni slom" i "Osuđeni" odmah izdvojile. Nakon ove dvije pjesme, urađe 1992. godine u Nikšiću, DST se 1995. godine povezuju sa Sašom Vujićem - Vujom (KBO!, Trula koalicija, Zvoncekova bilježnica, Dismissed...) i dogovaraju snimanje svog prvog albuma. U formaciji šestorke (sa dvije gitare i klavijaturama) album se snima u rekordnom roku, od tri dana (zbog redukovanih novcanih sredstava. naravno).

Taj album će nazvati "Prizemlje" i iste godine će biti izdat u sopstvenom izdanju benda, a omot za njega je uradio bubnjar benda Ružin trn - Sava Perović. Od šarenila 9 pjesama, koje su se našle na albumu, osim "Nervnog sloma" i "Osuđenih", izdvojiće se i pjesma "Ulica narodnih heroja" i tako napraviti okosnicu onoga što će i 10 godina kasnije biti osnova zvuka DST-a.

Osim redovnih svirki u Nikšiću, na mišice se uspjelo doći i do nekih drugih gradova Crne Gore, ali će učestalost gostovanja uslijediti tek po snimanju prvog zvaničnog albuma - "Ubijanje idola", 1997. godine. Postava je redukovana i narednih sedam godina DST će nastupati kao četvorka. Granice Crne Gore su pale kada su uslijedile i svirke u inostranstvu. Nakratko zaživjela crnogorska gitarijada ih je pozvala da nastupe u revijalnom dijelu uz bendove Crna dama, Block Out i Električni Orgazam. Treba pomenuti i poziv za učešće na projektu "Pesme iznad Istoka i Zapada", za koji će DST uraditi pjesmu "Za ugašena ognjišta".

Treći album, ili drugi zvanični, "U taj sudnji čas", izašao je 2002. godine. Iako je ugovor sa Rock Expressom bio skoro zaključen, bend se odlučuje za domaćeg izdavača - Sound Records, koji se, nažalost, pokazao kao loše rješenje.

U promotivne svrhe DST su u sljedeće dvije godine odsvirali oko 100 klupskih svirki i javnih koncerata i učestvovali su na svim većim festivalima u regionu (Ex YU Rocks - Bugojno, EXIT 04 - Novi Sad, Nisomnia - Niš...).

Od 2004. godine počinju da rade kao sastav od pet ljudi i prvi izbor za novog gitaristu bio je Dino iz Autogenog Treninga, koga će kasnije zamjeniti sadašnji gitarista DST-a. Otprilike u isto vrijeme počinju pripreme za novi materijal, koji će, konačno, biti snimljen 2005. u beogradskom studiju Akademija, ali koji će izaći tek krajem 2006. godine. Album "Gubitak kontrole" izašao je u Crnoj Gori za etiketu Digital Records i u Hrvatskoj za etiketu Slušaj najglasnije. U toku su pregovori za njegovo izdavanje sa izdavačima iz Srbije i Makedonije.

Zbog obaveza članova benda, mini turneje kreću tek na ljeto 2007. godine, a za sada je snimljen spot za pjesmu "Hram" i odsvirano nekoliko koncerata u Crnoj Gori i jedan u beogradskom Domu Omladine, gdje su svirali sa Britancima, GBH. Iako je DST dobijao ponude za nastupima i van teritorije ex Jugoslavije (Mađarska, Italija, Austrija, Bugarska, Albanija, a tu je i poziv GBH-a za dolazak u Englesku), oni su, nažalost, izostali zbog, naravno, nedostatka novca. Trenutno svi clanovi benda rade i na drugim projektima i psiho-fizicki se spremaju za naredne koncerte.

DST su: Boris Ljesković (vokal); Vlado Perišić (gitara); Veljko Vučurović (gitara); Dragan Lucić (bas) i Srđa Šimunović (bubanj)








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -