Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

OGNJEN I PRIJATELJI
Pančevo, Srbija

Ognjen i prijatelji
Pančevo, Srbija

Tokom studija u Minhenu, klarinetista Ognjen Popović počeo je da komponuje etno muziku balkanskih prostora. Nostalgija, kao izvor nadahnuća, gonila ga je da gomila note, ukrštajući tradicionalni folklor sa elementima klasične muzike. U rodnom Pančevu oformio je 1998. bend Ognjen i prijatelji. U okviru sastava Ognjen Popović deluje kao kompozitor, aranžer i solista na tri instrumenta: klarinetu, saksofonu i kavalu. Nastupali su u Pančevu, Beogradu, Nišu (Nišvil džez festival), Vršcu, Loznici, Novom Sadu (Interzone festival) i drugim gradovima Srbije, u Mađarskoj, Nemačkoj. Ansambl je učestvovao na manifestaciji Dani Beograda u Beču septembra 2002. godine. Decembra 2003. godine nastupili su na četiri koncerta u Rusiji, u okviru Dana kulture Srbije i Crne Gore u Ruskoj federaciji. Bili su deo umetničke delegacije Srbije i Crne Gore na Letnjim olimpijskim igrama u Atini 2004. godine.

Prvi CD ansambla Ognjen i prijatelji pod nazivom "Balkan Rumba" (B92, 2001) naišao je na izuzetno dobar prijem kod publike i kritike. Veliku afirmaciju grupa je stekla predstavljanjem na koncertima i kompakt diskovima "Serbia sounds global 1, 2" u produkciji B92. CD "Brate frate", objavljen 2002. godine, pokazuje stalnu uzlaznu putanju ovog izuzetnog ansambla. CD, pod nazivom "Tandara mandara" objavljen je početkom 2005. godine. Ovaj album su promovisali u sklopu proslave Svetskog dana muzike, koncertom u Kolarčevoj zadužbini, 21. juna 2005. godine.

Članovi ansambla Ognjen i prijatelji su:
Ognjen Popović, klarinet, saksofon, kompozicije i aranžmani / Bojan Nikolić, harmonika / Ksenija Milošević, violina, vokal / Aleksandar Grujić, klavir / Mihajlo Jović, tambura / Vladimir Janković, gitara / Šamu Kiš, klarinet / Slobodan Gerić, kontrabas / Goran Milošević, perkusije, vokal / Vladimir Ružičić, bubanj / Vlada Jovanov, perkusije, vokal

BEOGRAD, 23. maja 2007. (SEEcult.org)
Poznati pančevacki etno džez sastav Ognjen i prijatelji predstaviće sutra u klubu "Ptica" u Beogradu album "Benzen Jazz", čiji je naziv inspirisan čestim isparenjima benzena C6H6 u ekološki ugroženom Pančevu. Ognjen i prijatelji izvode zanimljivu i originalnu kombinaciju tradicionalnog balkanskog muzičkog nasleđa sa elementima džeza i drugih žanrova popularne muzike 20. veka, a zvuk na albumu "Benzen jazz" (PGP RTS / Hammer Production), razlikuje se u odnosu na prethodne albume, pogotovo poslednji, na kojem je dominirao uticaj latino - američkih ritmova. Na "Benzen Jazzu" su najzastupljenije fjužn forme, uz snažan uticaj rumunskog melosa, koji je i do sada kod Ognjena i prijatelja bio u prvom planu. Pored devet originalnih autorskih kompozicija Ognjena Popovića, u prijemčivom i pitkom etno - džez stilu, na albumu je i obrada Albinonijevog "Adagia", kao i dve tradicionalne vokalne rumunske narodne pesme u novim aranžmanima, koje je otpevao perkusionista Vlada Jovanov. Osim njih dvojice, u sastavu su trenutno i pijanista Ivan Aleksijević, harmonikaš Bojan Nikolić, basista Slobodan Gerić, bubnjar Dušan Ivanišević i perkusionista Goran Milošević. Muzički producent albuma je Aleksandar Buzadžić, koji je producirao i prošlogodisnji hit-album Šabana Bajramovića, "Romano Raj".

Novi album Ognjena i prijatelja "Benzen Jazz" sniman je od januara do marta 2007. u studiju i kompletnoj produkciji Hammer Production iz Novog Sada. Ognjen i prijatelji su dobro poznato ime i na aktuelnoj internacionalnoj world music sceni. Bend je 1998. godine osnovao Ognjen Popović, majstor klarineta sa magistarskom titulom Visoke škole za muziku u Minhenu, trenutno prvi klarinetista Beogradske filharmonije i docent na Akademiji za kamernu muziku "Villamusica" u Engersu pored Kelna u Nemačkoj. Debi album "Balkan rumba" objavljen je 2001. za B92, a usledili su "Brate frate" (2003. PGP RTS) i "Tandara mandara" (2005. Mascom records). Snimci benda su se u medjuvremenu pojavili i na reprezentativnim kompilacijama aktuelnog domaćeg etno world stvaralaštva - "Serbia Sounds Global 1 i 2", u izdanju B92, zajedno sa drugim zvezdama neo folk scene - Lajkom Feliksom, Bobanom i Markom Markovićem, Acom Šišićem...

Ponovni susret sa sve manje pančevačkim, a sve više obaveznim sve-urbanim neo-etno bendom Ognjen i prijatelji, ovom prilikom na Platou ispred umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" nakon onog njihovog nastupa na gala koncertu iz serijala "Srbija: Sounds Global" u Sava centru pred kraj prošle godine, skreće na klarinetistu Ognjena Popovića i njegov izvrsno raspoloženi ansambl apsolutno svu vrstu pažnje kojom uopšte raspolažete ovog časa. Vlasnik drugog albuma sa svojim Prijateljima, neobičnog imena "Brate Frate" za PGP RTS, te sa pogledima već upravljenim ka trećoj ploči, Popović se doima izistinski vedro i zainteresovano za čistu svirku. Ne ispuštajući svoj maleni saksofončić iz ruke, u sportskoj odeći što će je samo trenutak kasnije zameniti za jednako nepretencioznu scensku odeždu, Ognjen Popović ne prestaje da se lupka, igra i zvižduće pred sam početak razgovora. Jedna tema koju uporno zviždi ostavlja stvarno snažan utisak.

Kontakti:
www,pgp-rts.co.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -