Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007
AMATERIZAM I POSLIJE 50 GODINA
"Mislim... dakle, postojim!"
(Autor: Željko Milović, Bar, CG, 2007)

Mislim... dakle, postojim.


Miki Jelenić

Mislim... dakle, postojim.

AMATERIZAM I POSLIJE 50 GODINA

Niti jedan segment javnog života u Crnoj Gori nema tako zamagljenu i nepoznatu prošlost kao što je slučaj sa crnogorskom pop-rock (sub)kulturom. U nas još nije publikovana niti jedna jedina knjiga koja bi tretirala ovu fenomenologiju, a u djelima slične provenijencije, štampanih u zemljama u okruženju, nema pomena o bilo kakvoj organizovanoj aktivnosti popularne kulture u Crnoj Gori prije osamdesetih, iako je ona - bez ikakve sumnje - postojala. Tračak svjetlosti na pionirske dane "crvenog talasa" u domaćoj muzici mogla bi baciti jedino podrobnija proučavanja crnogorske - pa i jugoslovenske - periodike u pedesetim i šezdesetim, naročito najdugovječnijeg crnogorskog dnevnog lista - "Pobjede".

Paradoksalno je, obzirom da su još od početka pedesetih kod nas nastupale tzv. "hotelske kapele", koje su na terasama ugostiteljskih objekata svirale aktuelne svjetske hitove, da se sve do 1959. godine zvanična republička novina nije puno osvrtala na tzv. "beat", "zabavnu", "šlager" ili "električarsku" muziku. Izuzetak su bile jedino sporadične najave gostovanja jugoslovenskih "vokalnih solista" i "vokalno-instrumentalnih sastava", koja kao da su se dešavala u vakuumu, jer "Pobjeda" nije bilježila nikakve reakcije na muziciranje estradnih odličnika. U trend prećutkivanja ili pisanja u negativnom kontekstu o "modernoj muzici" uključili su se i neki danas priznati crnogorski intelektualci, tekstovima koji su danas za rubriku "vjerovali ili ne".

Prve pomena vrijedne tekstove o aktivnostima crnogorskih muzičara "Pobjeda" je ponudila tek 1959. godine, a povod je bio Prvi festival solista-amatera zabavnih i narodnih melodija Crne Gore, održan u Pljevljima 22. i 23. maja, pod okriljem Kulturno-prosvjetnog saveza i Saveza muzičkih društava Crne Gore. U razmaku od mjesec dana, publikovana su dva teksta - u prvom su taksativno iznijeti podaci o organizatorima, učesnicima i velikom broju nagrađenih, dok je drugi predstavljao neku vrstu recenzije održanog festivala, sa posebnim osvrtom na važnije segmente njegovog funkcionisanja. Na ovim stranicama "Monitora" se, prvi put nakon gotovo pedeset godina, piše o prvoj zabilježenoj manifestaciji pop/rock kulture u nas.

Na Festivalu je, piše tadašnja "Pobjeda", učestvovalo 45 "vokalnih i instrumentalnih solista" iz četiri KUD-a: "Stanko Dragojević" iz Titograda, "Zahumlje" iz Nikšića, "Njegoš" sa Cetinja i "Volođa" iz Pljevalja. Po završetku festivala "svim učesnicima su podijeljene diplome, dok je jedanaest izvođača dobilo novčane nagrade u ukupnom iznosu od 70.000 dinara".

Ostalo je zapisano da su dvije prve nagrade dodijeljene Podgoričanki Vjeri Šaranović za vokalno izvođenje jazzy-numere "Poljubi me", i Baraninu Miodragu Mikiju Jeleniću za solo trubu u jazz kompoziciji "Melanholična rapsodija" (u originalu Doris Day). Dodijeljene su četiri druge nagrade, i to: Vinki Kesler za kanconetu "Plavo u plavom", Zoltanu Sabou za izvođenje na saksofonu "Mjesečeve serenade" Glenn Millera, Nadi Šljivić za šlager "Kiša pada", te Šivča Jaši za splet narodnih makedonskih pjesama na harmonici. Detaljni izvještaj sa Prvog festivala solista-amatera završava se nabrajanjem trećih nagrada, dodijeljenih mahom za narodnu muziku. Po 5.000 ondašnjih dinara tako su dobili folkloristi Antoaneta Kotra, Miodrag Jablan, Mango Šerif i Žarko Lainović, te podgorička šlager-pjevačica Mirjana Lukić za numeru "Naš lagani beguine".

Nedugo po objavljivanju prvog članka u kome se decidno potvrđuje postojanje solista koji preferiraju popularne melodije, pojavio se i drugi. Pod nazivom "Još jedan uspjeh amaterizma" novinar M. Futivić se iz stručnog ugla osvrće na Prvi festival solista-amatera zabavnih i narodnih melodija Crne Gore, te se sa velikom sigurnošću može reći da je ovo prvi kritički tekst o manifestacijama popularne muzike u crnogorskoj periodici. Futivić na početku pravilno primjećuje da je odziv na festivalu bio nesrazmjeran aktivnostima solista i solistkinja, jer je potpuno izostalo prijavljivanje izvođača sa primorja, "iako su ti gradovi poznati po svojom njegovanju pjesme". Posebnu pažnju obraća i na činjenicu da su "solisti iz Titograda pokazali više afiniteta za zabavnu i džez muziku, pokazujući najveću zrelost", pri čemu se, kaže se u tekstu, "ne smije smeći s uma da su to gotovo svi učenici Muzičke škole koji su samim tim imali izvjesnu moralnu i artističku prednost pred solistima iz drugih gradova".

U presjeku festivalskih dešavanja, autor članka potencira da su se "naročito istakli vokalisti Vjera Šaranović i Vinka Kesler, te od instrumentalista Miodrag Jelenić, izrazit talenat za džez trubu", ali ističe i interpretatorku narodne muzike iz Nikšića Antoanetu Kodru i njenu sugrađanku - šlager-pjevačicu Nadu Babović, te Cetinjanina Miodraga Jablana.

Izuzetno su zanimljiva i zapažanja vezana za organizaciju Prvog festivala solista-amatera zabavne i narodne muzike, koja - kako kaže M. Futivić - "nije bila bez zamjerki": "Možda je to bio rezultat činjenice da je to bio prvi festival takve vrste kod nas, ali ne može se tolerisati pojava da izvjestan broj solista do zadnjeg dana nije znao ko će da ih prati, na kakvom instrumentu i sa kakvim ansamblom. Isto tako, priličan je broj solista imao probe sa orkestrom tek na sam dan koncerta, pri čemu je došlo i do izmjena programa". Svaka sličnost sa nekim skorašnjim muzičkim manifestacijama je, svakako, sasvim slučajna.

Futivić, ne bez jeda, objašnjava da je narodna muzika interpretirana na "kafansko-šablonski način", te da su "gotovo svi izvođači interpretirali bosanku narodnu pjesmu, begovsko-agiskog tipa i karaktera", te da se crnogorska pjesma na festivalu crnogorskih pjevača-amatera "uopšte nije čula".

Autor ovaj osvrt zaključuje sudom da je Festival, i pored svih nedoststaka, opravdao svoje postojanje, te da bi mogao "da postane neka vrsta tradicije". "Prvi koraci učinjeni na ovom, prvom festivalu, svakako su ozbiljan rezultat na putu oživljavanja i širenja muziciranja u našoj Republici" - zaključne riječi iz "Pobjede" od prije gotovo pedeset godina, i danas su, na žalost, aktuelne. Oživljavanje još nije završeno, ali je zato pacijent u nešto boljem stanju.

Pop-rock subkultura je i danas u stadijumu (polu)amaterizma, jer nikada uistinu nije zaživjelo funkcionisanje estradnih pravila uobičajenih za zemlje koje imaju muzičku svakodnevicu. Nema muzičara koji konstantno vježbaju i nastupaju uživo, niti ima mjesta rezervisanih za izvođenja crnogorskih muzičara; nema značajnijeg priliva novih nosača zvuka ovdašnjih performera, niti crnogorske low-budget izdavačke kuće koja bi publikovala snimljeni materijal; nema izbacivanja singlova, samim tim ni snimanja spotova, niti emitovanja tih klipova na državnoj televiziji; nema organizovanog tržišta, a samim tim ni novaca koje bi performere stimulisao za rad, i time je krug zatvoren. Riječju, isto kao i prije pedeset godina - s vremena na vrijeme se organizuje neki festival, a crnogorski muzičari broje dane od jedne do druge prilike za dokazivanje pred širim auditorijumom. Samo što se amaterizam "ovog" i "onog" doba prilično razlikuju.

Mislim... dakle, postojim.

Miki Jelenić

Mislim... dakle, postojim.


Autor:

Željko Milović, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -