Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007
THE ROYAL ACADEMY OF MUSIC - GOSTOVANJE U TUZLI
Iz dnevnika ljubitelja ozbiljne muzike
Autor priloga: Damir Gulamović, Tuzla, BiH

The Royal Academy of Music - Gostovanje u Tuzli
Iz dnevnika ljubitelja ozbiljne muzike

Ukoliko se nađete u biblioteci koja u svom fundusu ima originalne notne zapise Purcellove "The Fair Queen", Sullivanove "Mikado" i Handelove "Glorie", onda ste u The Royal Academy of Music . Ova institucija je osnovao Lord Burghers, davne 1822. godine, nedugo nakon osnivanja Kraljevskim ukazom dobila je formalno priznanje i patronat Krune.

U skoro dva stoljeća djelovanja The Royal Academy of Music je postala jedna od vodećih muzičkih institucija prepoznatljiva diljem svijeta. Brojna su i velika imena ozbiljne muzike koja su kao studenti ili predavači prodefilovali ovom školom. U ovoj školi muzička znanja stekla su i zvučna imena popularne muzike, među njima i Sir Elton John. Akademija je čitave godine angažovana na različitim muzičkim projektima, ima svoj vlastiti muzički festival koji je svake godine posvećen nekoj od muzičkih veličina, a prošle godine bio je to Paganini. Školi koja ima koncertnu dvoranu sa 600 mjesta, organizacija festivala, recitala, koncerata... ne pretstavlja značajnu poteskoću.

Ono što je nama interesantno je činjenica da će The Royal Academy of Music imati priliku da svoje muzičke kvalitete pokaže i pred tuzlanskom publikom, 04.10.2007. godine u 20 sati, u BKC-u Tuzla.

Interesantno je pomenuti da je njihovo gostovanje plod suradnje, pazi sad ovo, JU OŠ "Pasci" i Mandeville School Aylesbury (UK). Kako su dvije osnovne škole postigle ono što je u bosanskim vizurama i načinu razmišljanja nemoguće, druga je priča koju vjerovatno ne bismo ni bili u stanju da shvatimo. Jedno je sigurno, ovakav poduhvat treba da bude pozdravljen, a najbolji način za tako nešto je ukoliko dvije noći ranije odemo u zgradu Tuzlanskog pozorišta, 02.10.2007. godine u 19 sati i pogledamo muzičko scenski performans pod nazivom "Vojnikova priča". Taj performans nastoji da spoji ove dvije različite kulture (BiH i UK) u jednu cjelinu ukazujući na globalizaciju društva, te na granice i razdaljine koje se svakim danom sve više brišu. U sklopu performansa biti će i izvedeno djelo "Vojnikova priča" Igora Stravinskog.

Razumjevanje i podrška Ministarstva obrazovanja TK i Educational department of Bavkinghamshere County Council, značajno su doprinjeli realizaciji ovoga projekta. Za nadati je da ce nadležni uvidjeti da za realizaciju ovakvog projekta treba imati tek odlučnost, viziju i entuzijazam, te ne tako velika sredstva. Ukoliko to prepoznaju i odluče da podjele viziju i entuzijazam, možemo očekivati još projekata poput ovoga.


Autor priloga:

Damir Gulamović
Tuzla, Bosna i Hercegovina
zapisizdnevnika@googlemail.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -