Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

6. ZAGREB WORLD MUSIC FESTIVAL - NEBO 2007.
05. i 06.10.2007. - Zagreb, Hrvatska

6. Zagreb World Music Festival - Nebo 2007.
05. i 06.10.2007. - Zagreb, Hrvatska

U petak i u subotu, 5. i 6. listopada 2007. godine održat ce se 6. Zagreb World Music Festival Nebo 2007 (www.nebofestzagreb.com).

PROGRAM FESTIVALA

05.10.2007. - petak - TEATAR ITD
18:00 h DUNJA KNEBL i gosti (ulaznica 30/40)
19:15 h LIDIJA BAJUK BAND (ulaznica 30/40)
23:00 h SU' D'EST (Italija) (ulaznica 50/60)

05.10.2007. - petak - KINO SC
20:30 h AFION + EGSCHIGLEN (Mongolija) (ulaznica 70/90)

06.10.2007. - subota - PAUK, SD Stjepan Radić
Ulaz se otvara u 20:00 h, a koncert počinje u 21:00 h. (ulaznica 40/50)
21:00 h MIROSLAV EVAČIĆ & Čardaš blues band
22:00 h LIVIO MOROSIN
23:00 h CINKUŠI
24:00 h KRIES
+ DJ BATIS

U prodaji je i ograničena količina FESTIVALSKE ULAZNICE koja vrijedi za oba dana i može se kupiti do 1. listopada 2007. godine (150 kn). Sve ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti od 25. rujna 2007. godine u Aquarius CD shopu, Varšavska 13. Festival organizira Udruga Nebo, suorganizatori su Studentski centar u Zagrebu - Kultura promjene i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, a koordinator nastupa hrvatskih glazbenika je Odjel etno glazbe pri Hrvatskoj glazbenoj uniji.

EGSCHIGLEN - Suvremena i tradicionalna glazba Mongolije
Grupu Egschiglen osnovali su studenti glazbenog konzervatorija u Ulaanbaataru u Mongoliji, 1991. godine. Još i danas četiri člana, osnivatelja, čine srce grupe. Od samog početka glazbenici su se usmjerili na suvremenu mongolsku glazbu temeljenu na tradiciji, s tradicionalnim instrumentima i osobitim vokalnim tehnikama središnje Azije. Glazbu ove zemlje oblikuje krajolik i način života njenih ljudi. Nepregledne stepe na jugu rastvaraju se u ogoljelu ljepotu Gobi pustinje. Sa snijegom pokrivenih Altai i Changai planina spuštaju se rijeke kroz šume i ravnice. Najveći dio dvomilijunskog stanovništva još živi nomadskim životom u harmoniji s prirodom, zajedno sa svojih "pet dragulja": konjima, devama, govedima, ovcama i kozama. Mongolska glazba odiše slobodom i snagom jednostavnog načina života u bliskosti s prirodom. Egschiglen su najbolji glazbeni ambasadori svoje zemlje. Svojom virtuoznošču glazbeni su prijenosnici harmonije svoje kulture. Ime Egschiglen znači harmonija ili lijepa melodija. Khomii je poseban način grlenog pjevanja u kojem su alikvote modulirane dok se istovremeno pjeva osnovna melodija. Artistička kretnja Ariunaa, koja prati grupu na koncertima, njihovim nastupima, daje posebnu draž.
...
SU' d'EST (Italija) - Strast Mediterana!
Su' d'Est je glazbena skupina iz talijanske jugoistočne pokrajine Salento, koja njeguje klasičan stil pučke glazbe, Salenta, no svojim glazbeničkim vještinama, osobnostima i kreativnošču unosi novi dah u tradicijsku glazbu svojega kraja. Salento je poluotok smješten između Jonskog i Jadranskog mora, na samom jugu Italije. Nazivaju ga i "petom Italije" ili “petom talijanske čizme”. Riječ je o području koji je raskrižje puteva, te mjesto susreta različitih kultura i utjecaja (od grčkog i arapskog, do albanskog). Su' d'Est izvode “pizzigu”, ritmičnu, intenzivnu plesnu glazbu, koja je poznata u cijelom svijetu i predstavlja izvozni trademark Salenta. Upečatljivi i ekspresivni scenski nastupi vezani su uz pučku glazbu koja je, prema predaji, nekoč pratila ritual liječenja od tarantule, tj. liječenje osoba za koje se mislilo da ih je ugrizla tarantula (crna udovica). Jedini uspješan lijek protiv strašnih bolova od ugriza tarantule (crne udovice) je neprestano gibanje tijela, što se pretvorilo u snažan, energičan ples.
...
DUNJA KNEBL i gosti - www.dunjaknebl.com
Koncertna promocija najnovijeg albuma Dunje Knebl, “Kite i Kitice”, u izdanju Dancing Beara, na kojoj će premijerno biti izvedene nove pjesme iz raznih krajeva Hrvatske u obradi za glas / glasove i gitaru, udaraljke, djembe i flautu. Zahvaljujuči drukčijem pristupu (gitaru svira samo Danijel Maoduš), novi album je potpuno drukčiji u odnosu na sve što je Dunja Knebl dosad snimila. Glavni gost je Danijel Maoduš, gitarista grupe Afion koji je, uz Dunju, glavni obrađivač novog materijala na albumu. Tu su još i drugi članovi grupe Afion, te Nikolina Romić Nina. Dunja Knebl živjela je, među ostalim, u SAD-u, Rusiji, Indoneziji. Počela je nastupati 1993. s repertoarom slabo poznatih hrvatskih pučkih pjesama nakon što je veći dio života radila, do svoje 47. godine, kao prevoditeljica i profesorica stranih jezika. Od tada sustavno radi na promicanju slabije poznate hrvatske glazbene baštine i snima albume na kojima su uglavnom pučke pjesme koje se danas više ne mogu čuti. Obrađuje ih na temelju zapisa u knjigama - zbirkama hrvatskih muzikoetnologa. Pjesme koje je obradila mogu se čuti na radiju, televiziji, u kazališnim predstavama. U lipnju ove (2007) godine bila je premijera predstave “Regoc i Kosjenka”za koju je Dunja radila glazbu, ponovo na temelju hrvatskih pučkih pjesama. Organizira radionice gdje uči (mlade) ljude pjevati stare pjesme. Imala je brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu. Snimila je 8 samostalnih albuma i sudjelovala na mnogim kompilacijama. Londonsko izdanje “WORLD MUSIC The Rough Guide (Volume I)”iz 1999., preporučuje upravo Dunjin album “Iz globline srca”za upoznavanje s etno-glazbom Hrvatske. Danijel Maoduš počeo je svirati gitaru s osam godina. Tek nakon svršetka osnovne glazbene škole razvio je ozbiljniji interes za taj instrument, ovog puta u električnoj verziji. Svirao je u nekoliko rock sastava u Zagrebu. Posljednjih godina težište je pomaknuo na istraživanje izražajnih mogućnosti akustične gitare, a u radu s Dunjom Knebl i grupom Afion, svojim matičnim sastavom, pronašao je široko područje za učenje, eksperiment i osobni izričaj. Na najnovijem albumu Dunje Knebl napravio je sve gitarske aranžmane.
...
LIDIJA BAJUK BAND - www.lidijabajuk.com
ZNATE LI DA JE ZLATO MEÐIMURSKIH RIJEKA MEÐU NAJČIŠĆIMA NA SVIJETU? Nakon što je uredila novu seriju osnovnoškolskih udžbenika za glazbenu kulturu za izdavačku kuću Školska knjiga, kantautorica i književnica Lidija Bajuk vraća se na glazbenu scenu. Nedavno je primljena u Hrvatsko društvo skladatelja, a kao skladateljica i izvođačica jedina je hrvatska predstavnica na upravo objavljenome world music albumu "New World, Vol. 1", u izdanju Fel asbl i CIEP Verviers Groupe Culture iz Belgije. Priskrbivši albumom “Luna”diskografsku nagradu Porin za Najbolju folklornu pjesmu 2006., Bajukova završava snimanje albuma “Matapur”, kao najskuplji vlastiti projekt, kojim će svoj rad predstaviti u obliku svojevrsnoga metafizičkog vodiča kroz rodno Međimurje, surađujuči s čak šezdesetak glazbenika. Dio ženskih, mitskih i zaboravljenih pjesama s novog albuma moći će se čuti i na koncertu Lidija Bajuk Benda, u okviru Festivala Nebo. Poznati prateči glazbenici vrsno će upotpuniti Lidijinu osebujnu izvedbu, doprinoseči na atraktivnosti i ekskluzivnosti ovoga glazbenog događaja.
...
AFION - www.afion.net
Afion je akusticna skupina koju cine glazbenici podrijetlom iz razlicitih krajeva Hrvatske i Bosne. Okupljeni prvotno oko makedonske zajednice u Zagrebu u pocetku sviraju samo makedonske pjesme, a kasnije proširuju svoj interes na tradicijske pjesme Hrvatske i Bosne. U njihovoj se glazbi miješaju utjecaji Mediterana, Panonije, srednje Europe i Balkan. Cestim nastupima Afion je prerastao u pravu klupsku atrakciju, ali ujedno dobro funkcionira i na mnogo vecim pozornicama. Prvi njihov album nominiran je za diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolji etno album.
...
MIROSLAV EVAČIĆ & Čardaš blues band - www.miroslavevacic.com
Multiinstrumentalist, tonski snimatelj i glazbeni producent, Miroslav Evačić, nakon 10-tak godina djelovanja, kao jedan od osnivača etno-rock sastava "Ščukin Berek", 2001. godine započinje glazbeni odmak u avangardnom pravcu. Tako 2003. izdaje svoj prvi samostalni album, "Čardaš Blues", koji postaje sinonim za specifični glazbeni izričaj koji donosi. Kako i sam naslov govori, blues je konstanta koju oplemenjuje melodijama, ritmovima, i zvukovima svog podneblja na originalni način. Godine 2004. izdaje drugi album, "Esencijalno", a za album "Blues reke Drave" (Scardona, 2006.), dobitnik je diskografske nagrade Porin u kategoriji Najbolji etno album.
...
LIVIO MOROSIN - www.liviomorosin.com
Na koncertu će predstaviti pjesme s novog albuma "Livio Morosin" objavljenog ove godine u novoj ediciji Croatia Recordsa, Croatian Roots Music. To je prvo samostalno studijsko ostvarenje ovog istarskog glazbenika, skladatelja i pjevača iz Vodnjana. Prethodne albume dijelio je s kolegama i prijateljima - Dariom Marušicem ("Bura tramuntana" - Croatia Records, 1999.) i Radom Šerbedžijom ("Orihi, orihi" - Dancing Bear, 2002.), grupom Anelidi ("I Anelidi su bili crnci" - Croatia Records, 1997.) i Livio Morosin Bandom ("Best Off" - Dancing Bear, 2003.), dok album "Tri Naranče" (Scardona, 2005.) predstavlja pregled njegovih deset neprekinutih godina na Etno festivalu u Neumu.
...
CINKUŠI - http://scena.hgu.hr/cinkusi
U svojoj glazbi Cinkuši objedinjuju svoje autorstvo i tradiciju hrvatskih regija Međimurje, Prigorje i Zagorje. Pjevaju na kajkavskom dijalektu, a nedavno su na šibenskom festivalu dalmatinske šansone promovirali izuzetno intrigantnu i zapaženu pjesmu "Navigare necesse est". Riječ je o pjesmi pisanoj na izumrlom jeziku moreplovaca, lingua franca, a stihove je napisao pjesnik Joško Božanić (zbirka pjesama "Lingua Franca") Cinkuši trenutno pripremaju nove pjesme za treći album, a neke od njih izvest će i na koncertu u Pauku.
...
KRIES - www.kries.info
Kries nastupa u novoj, proširenoj postavi. Kries pronalazi nadahnuće u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i u zvukovima mediteranskih glazbala. Njihov prvi album "Ivo i Mara" (Kopito Records, 2004.) pronašao je svoje mjesto u eteru radijskih postaja diljem svijeta. Glazba Kriesa koristi se u kazališnim i filmskim ostvarenjima, dok su se koncertima, osim u Hrvatskoj, do sada predstavili i publici u mnogim drugim zemljama (Austriji, Češkoj, Irskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji...).
...

Kontakti:
Antonia Kavaš
acroAnima - art management & promotion
mobile: +385 98 98 123 77 / antonia@acroanima.hr
www.acroanima.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -