Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

3. JAZZ EX TEMPORE
21. - 27.10.2007.

3. Jazz Ex Tempore
21. - 27-10.2007. - Opatija, Hrvatska
Multimedijalni jazz projekt + radionice

3. Jazz Ex Tempore će okupiti eminentne jazz umjetnike iz nekoliko zemalja koji će tijekom jednotjednog boravka u Opatiji zajednički muzicirali i za tu prigodu skladali nekoliko originalnih, još nigdje izvedenih kompozicija. Svaki umjetnik će donijeti nekoliko vlastitih kompozicija koje će tijekom Jazz Ex Temporea biti aranžirane i izvedene na završnom koncertu.

Vrhunac realizacije projekta bit će cjelovečernji koncert djela nastalih tijekom jednotjedne suradnje, video i audio snimanje koncerta za potrebe kasnijeg objavljivanja CD-a i DVD-a.

Budući da će na jednom mjestu u isto vrijeme u Opatiji boraviti vrhunski jazz instrumentalisti i skladatelji, željeli bismo i široj publici omogučiti da "zaviri" u sam proces umjetničkog stvaranja. Stoga ćemo organizirali i četiri glazbene radionice tzv. jazz talk u kojima će glazbenici prenijeti dio svog znanja, vještina i nacionalne kulture na mlade glazbenike. Radionice će bile besplatne, te otvorene i za građanstvo, a imat će oblik prezentacije, razgovora i instrukcija. Planirano je da radionicama dnevno prisustvuje 50-tak polaznika.

Ovogodišnji, 3. Jazz Ex Tempore održavat će se u Opatiji od 21. do 28. listopada 2007. godine. Radionice će se održavati od ponedjeljka do četvrtka u 19.00 h u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, a završni koncert 26. X 2007. godine, (petak) u 21.00 h u Zlatnoj dvorani hotela Imperijal.

Na 3. Jazz Ex Temporeu će sudjelovati:

• Enzo Favata (Sardinija, Italija) - saxofon, tradicijski i klasični puhači instrumenti
• Daniele Di Bonaventura (Italija) - glasovir, bandoneon
• Yuri Goloubev (Rusija) - kontrabas
• Silvia Abalos (Meksiko) - klasični balet i tradicijski plesovi, pantomima, vokal
• Ratko Divjak (Hrvatska, Slovenija) - bubnjevi, udaraljke
• Elvis Stanić (Hrvatska) - gitara, harmonika, citra

3. Jazz Ex Tempore - 21. - 27. X 2007.
multikulturalni jazz projekt + radionice

PLANIRANI PROGRAM - RADIONICE / WORKSHOPS - Umjetnički paviljon Juraj Šporer, 19.00 h
22. X 2007., ponedjeljak: Tradicijska glazba i ples africke manjine u Meksiku / Predavač: Silvia Abalos (Meksiko)
23 X 2007., utorak: Glasovir i bandoneon - u potrazi za izrazom / Predavač: Daniele Di Bonaventura (Italija)
24 X 2007., srijeda: Kontrabas: od klasike do jazza / Predavač: Yuri Goloubev (Rusija)
25 X 2007., četvrtak: Tradicija u tranziciji: od tradicijske glazbe Sardinije do jazza / Predavač: Enzo Favata (Sardinija, Italija), Ulaz slobodan
26 X 2007., petak: PROMOCIJA CD-a i dokumentarni film / Predvorje Zlatne dvorane hotela Imperial, 20.00 h, Ulaz slobodan
26 X 2007., petak: Jazz Ex Tempore - završni koncert / Zlatna dvorana hotela Imperial, 21.00 h, Ulaznica 30,00 kn

BIOGRAFIJE UMJETNIKA

SILVIA ABALOS - Meksiko (klasični balet i tradicijski plesovi, pantomima, vokal)
Silvia Abalos je rođena u Guadalajari, u Meksiku i pripadnica je malo poznate afričke manjine. Od djetinjstva se bavi klasičnim baletom i meksičkim folklornim plesovima. S 14 godina započinje i pjevačku karijeru, te proučava stare meksičke napjeve na jezicima Huichol, Purépecha, Náhuatl and Zapoteco. Istodobno, počinje raditi i kao glumica i koreograf u preko dvadeset predstava. Postaje članica trupe Mima and Pantomima’s Company of Bellas Artes of Jalisco i poznate kazališne trupe "Itaca" iz Mexico Cityja gdje surađuje s redateljima kao što su Marta Luna, Bruno Bert, Luis Partida, Jorge Villagomez, Chela Orozco. Kao pjevačica sudjeluje u radu mnogih glazbenih skupina: Entropia, Banco del ruido, Gore Matraka, Ache, Cuba libre, Rumbatey, Banda Sonera de París, Las Manos Calientes, Son Bacán, El Truco Mexicano and Te'Ome.
ENZO FAVATA - Sardinija, Italija (saxofon, tradicijski i klasični puhači instrumenti)
Enzo Favata je jedan od najaktivnijih i najpoznatijih sardinijskih glazbenika. Svira saksofon, sopranino i tradicionalne puhače instrumente Sardinije. Njegovo glazbene interese pobuđuje istraživanje veza između starih tradicionalnih i modernih zvukova, eksperimentiranje s različitim jezicima i glazbenim kulturama. Nakon niza godina sviranja tradicionalnog jazza, 1992. osniva Jana project - projekt koji spaja etno glazbu raznih krajeva svijeta.s jazz improvizacijama. U isto vrijeme razvija drugi projekt s gitaristom Marcellom Peghinom i udaraljkašem Roberom Pellegrinijem - Tangram Trio - eksperimentalnu skupinu suvremenog jazza i avangardne glazbe, između minimalizma, noisa i undergrounda. 1995. Tangram Trio osvaja Europsko natjecanje u Poitiersu kao najbolja skupina imrpovizacijske glazbe. Uz koncertiranje, Favata se intenzivno bavi i glazbenom produkcijom za kazalište, film i televiziju. 1993. debitira kao skladatelj soundtracka za film "S ljubavlju... Fabia", talijanskog redatelja Marie Terese Camoglio. 1995. ponavlja filmsko iskustvo s filmom redatelja Antonella Grimaldija, "Nebo je uvijek plavo", predstavljenog i na berlinskom festivalu. 1997. surađuje s majstorom argentinskog bandoneona Dinom Saluzijem s kojim snima CD "Ajò". Album je proglašen jednim od najboljih albuma godine prema ocjeni World Music Charts Europe.
YURI GOLUBEV - Rusija (kontrabas)
Yuri Goloubev je rođen u Moskvi 1972. Magistrirao je kontrabas i studirao klasičnu kompoziciju na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. 2002. Yuri postaje najmlađi kontrabasist u povijesti i Rusije Sovjetskog Saveza koji osvaja prestižni naslov Počasnog umjetnika Rusije koji dodjeljuje predsjednik države. 1991. i 1992. postaje član orkestra Boljšoj Opere, a od 1992. do 2004. je vodeći kontrabasist u najznačajnijem svjetskom komornom orkestru - Moskovski solisti (Moskow Soloist) pod ravnanjem Yurija Bashmeta. U to vrijeme surađuje s vrhunskim klasičnim glazbenicima kao što su: Thomas Quasthoff, Lynn Harrell, James Galway, Gidon Kremer, Barbara Hendricks, Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, Vladimir Spivakov, Maxim Vengerov,... Nastupao je i s l'Orchestra Filarmonica del Teatro alla Scala i l'Orchestra Filarmonica Toscanini, pisao je komorne i jazz skladbe, te transkripcije i aranžmane za kontrabas objavljene u Rusiji, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Vodio je i mnoge master class seminare za klasični i jazz kontrabas u SAD-u, Velikoj Britaniji, Irskoj i Italiji. Nakon godina izuzetno uspješne karijere glazbenika klasične glazbe, Yuri seli u Milano i odlučuje se potpuno posvetiti onome što smatra svojim "istinskim pozivom" - jazz glazbi. Danas nastupa s ponajboljim talijanskim jazz glazbenicima kao što su: Enrico Pieranunzi, Rosario Giuliani, Franco Cerri, Glauco Venier, Claudio Fasoli, Giovanni Falzone, Guido Manusardi, Gianni Cazzola, Massimo Manzi, ali i Adam Nussbaum, Miles Griffith, Gwilym Simcock, Asaf Sirkis i mnogi drugi.
DANIELE DI BONAVENTURA - Italija (glasovir, bandoneon)
Daniele di Bonaventura - skladatelj, aranžer, pijanist i bandoneonist. Rođen je 1966. u Italiji, a klasično glazbeno obrazovanje počinje u dobi od 8 godina kada se posvečuje studiju glasovira, violončela, te skladanju i orkestraciji. Kao diplomirani skladatelj posvečuje se stvaranju vrlo širokog i raznolikog glazbenog opusa: od klasične i suvremene glazbe, do jazza i tanga, te tradicionalne i world glazbe. Nastupao je, snimao i surađivao s umjetnicima kao što su: Enrico Rava; Paolo Fresu; Oliver Lake; David Murray; Miroslav Vitous; Rita Marcotulli; David Liebman; Toots Tielemans; Omar Sosa; Flavio Boltro; Joanne Brackeen; Greg Osby; Ira Coleman; Dino Saluzzi; Javier Girotto; Cèsar Stroscio; Tenores di Bitti; Enzo Favata; Aires Tango; A Filetta. 2003. na zahtjev Marchigiana Philharmonic Orchestre sklada, izvodi i snima "Suite for bandoneon and Orchestra". Nedavno je započeo suradnju s Miroslavom Vitousom koji ga poziva na snimanje novog albuma "Universal Syncopation II" koji će biti izdan za ECM.
RATKO DIVJAK - Hrvatska, Slovenija (bubanj, udaraljke)
Ratko Divjak rođen je 1947. godine u Vukovaru. Poslednjih 25 godina dio je europske i američke jazz scene (California Jazz, Los Angeles, Monterey, Sacramento, Montreux, Berlin, Bologna). Svirao je sa najznačajnijim jazz umetnicima: Gary Burton, Sal Nistico, Ferdinand Powel, Gianni Basso, Richard Davis, Joe Passo, Dave Libman, Art Farmer, Stan Getz, N. H. Oe. Pedersen, Albert Mangelsdorf, Tony Coy, Boško Petrović, Duško Gojković, Stjepko Gut, Peter Ugrin i drugima. Od 1975. član je Big Benda RTV Slovenije i European Broadcast Union Orchestra.
ELVIS STANIĆ - Hrvatska (gitara, harmonika)
Gitarist, harmonikaš, skladatelj i multiinstrumentalist, voditelj projekta. Autor mnogih hrvatskih i inozemnih jazz, fusion i etno projekata (Putokazi, Tamara Obrovac, Elvis Stanić Group, Ibrica Jusić, Balkantronics). Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Martin Drew, Alwin Queen, Furio di Castri, Enzo Favata, Tony Osanah, Marc Abrams, George Makinto, Scott Latzky, John Thomas…) Član International Association of Jazz Educators (IAJE). Dugogodišnji voditelj programa jazz gitare na Ljetnoj školi jazza u Grožnjanu.







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -