Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

ERO S ONOG SVIJETA
Digitalna remasterirana izvorna snimka legendarne opere

Ero s onog svijeta
Digitalna remasterirana izvorna snimka legendarne opere

Croatia Records s ponosom predstavlja digitalnu remasteriranu izvornu snimku legendarne opere "Ero s onoga svijeta". Riječ je o povijesnoj snimci iz 1962. godine u kojoj su glavne uloge pjevali solisti Josip Gostić, Marjana Radev, Drago Bernardić, Branka Oblak-Stilinović i Vladimir Ruždjak, uz pratnju zbora i orkestra HNK-a u Zagrebu, te pod ravnanjem dirigenta Jakova Gotovca. Novo digitalno izdanje opere donosi dvostruki CD s libretom i komentarima na 44 stranice.

"Ero s onoga svijeta" povijesna je opera prvi puta izvedena 1932. godine na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i od tada je samo u Zagrebu izvedena petsto puta. Do danas je u Zagrebu izvedeno šest različitih scenskih postava. Čitava plejada vrsnih umjetnika-pjevača, mijenjala se tumačeći uloge i njihove karaktere, uglavnom, pod dirigentskom rukom autora opere, Jakova Gotovca. "Ero s onoga svijeta" komična je opera u tri čina napisana prema narodnoj priči Milana Begovića.

Opera je praizvedena 2. studenog 1935. godine u HNK Zagreb i do danas je ostala najizvođenije djelo južnoslavenske muzičke literature. Praizvedbom je dirigirao sam Gotovac i već tada je osjetio da je publika operu dobro primila, što su potvrdile i kasnije reprize. Gotovac i Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu za ovu operu našli u folkloru mnogih južnoslavenskih skupina, od folklora Dalmatinske zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka - "Duni mi, duni, ladane").

Radnja se zbiva u malom varošu, negdje u ravnici ispod Dinare, u ranoj jeseni. Seoski mladić (Mića) kreće u potragu za ženom koja bi ga htjela zbog njega samoga, a ne zbog njegova bogatstva. Udvara se djevojci Ðuli i priča nevjerojatnu priću "da je došao sa onoga svijeta". Ero nailazi na različite prepreke, zlu mačehu Domu i Ðulinog oca, gazda Marka. Za svakoga ima priću "s onoga svijeta". Domi na prijevaru uzme novce, a gazda Marku konja. Pomaže mu mlinar Sma i na kraju, Ero, odnosno Mićo, uspijeva u svome nauku: dobiva zaljubljenu djevojku, pomiri se sa svima, te povede radosno kolo.

Lica u operi: Marko, bogati seljak / Doma, njegova druga žena / Ðula, Markova kči iz prvog braka / Mića (Ero), momak iz drugog sela / Sima, mlinar / Čobanče / Jedan momak / Djevojke, žene, momci, čobani, vočarice, trgovci, djeca i ostali seoski svijet

Ova komična opera predstavlja sintezu umjetničkih dostignuća zrelog glazbenika, njegovih dramskih afiniteta, smisla za organizaciju dramskog zbivanja, a ujedno je bila potvrda autorovog idejno umjetničkog stava koji je prevladavao u cjelokupnom njegovom stvaralaštvu. Ona je i ostalim Gotovcevim djelima utrla put ne samo u kazališne i koncertne dvorane, nego i u najuglednije europske izdavačke kuće, tako da je Gotovac danas u svijetu svakako naš najpoznatiji glazbeni stvaralac.


Croatia Records, Zagreb, Hrvatska
www.crorec.hr shop.crorec.hr / shop.crorec.hr
mail: propaganda@crorec.hr
tel: +385 1 2900 840 / fax: +385 1 2900 862







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -