Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

ŠINOBUSI
P o r t r e t

Šinobusi
P o r t r e t

Šinobusi - blues / rock / swing band - Novi Sad, Vojvodina, Srbija. Šinobusi su osnovani krajem 2001. godine, u Novom Sadu. Prvu postavu benda su činili: Slobodan Mirić - usna harmonika; Milan Korač - glas, gitara; Đorđe Adžaip - slajd gitara; Predrag Dmitrović - bas gitara; Nikola Dukić - bubnjevi. Bend veoma brzo postaje koncertno aktivan svirajuči obrade poznatih rythm & blues standarda u klubovima širom Vojvodine. Prva svirka održana je 04.01.2003. godine u Apatinu. Već posle nekoliko meseci sviranja, bend odlučuje da se posveti stvaranju sopstvene muzike.

Melanholična ravnica i široki, tromi Dunav čine milje sličan onom u Luizijani sa druge strane Atlantika, pa je tako Vojvodina, po mišljenju Šinobusa, plodno tle da se zaseje seme bluesa. Kako se većina članova benda bavila pisanjem poezije, bend odlučuje da se izrazi na maternjem jeziku.

U novembru 2003. godine u studiju "Komandant Adam" u Sremskoj Kamenici, Šinobusi snimaju album prvenac koji je u junu 2005. godine izdat pod nazivom "Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama", za izdavačku kuću City Records iz Beograda. Na albumu se nalazi 11 pesama: country-blues obrada kompozicije "Kraj jezera" vojvođanskog kantautora Zvonka Bogdana, prepev američkog tradicionala "It hurts me too" (Boli i mene) i jos 9 autorskih kompozocija od kojih je jedna na engleskom jeziku.

U maju 2005. u bend dolazi novi bubnjar, Đorđe Bubnjević (ex Mad Mouse Tribe), a u avgustu i talentovani flamenko - bluz gitarista, Nenad Patković (Screaming Brothers Band, Night and Day, La Sed Gitana) koji zamenjuje Đorđa Adžaipa. Od tada bend počinje još intenzivnije da nastupa i stvara se pozitivna atmosfera koja daje novu kreativnu snagu i omogučava razvoj ka tehnički boljem i muzički zrelijem bendu. Te godine bend promoviše svoj prvi album nastupajući na festivalima: EXIT 05, 12. Internacionalni Moto Fest u Novom Sadu, 5. Internacionalni Blues i Jazz Festival u Šapcu, Sunflower Festival u Zrenjaninu itd, zatim gostujući u televizijskim i radio emisijama. Snimljena su i četiri spota i to za pesme: "Kraj jezera", "Boli i mene", "Kada svrake bulje u mene" i "In the Bottle". U novembru 2005. godine Šinobusi snimaju verziju albuma na engleskom jeziku na kojem je prateće vokale pevala Maja Rakić (Screaming Brothers Band).

Godine 2006. Šinobusi kreću na putovanje balkanskim prugama. Nastupali su u Zagrebu, Sarajevu, na Blues Rock Festu "In Wires" u Užicu zajedno sa bendovima Električni Orgazam i Night Shift, na Internacionalnom Mostar Blues Festivalu u Mostaru, kao predgrupa čuvenom Innes Sibunu (gitarista Robert Planta), Beer Festu u Beogradu, Mojo clubu u Senti, na proslavi 250 godina Apatinske pivare, klubu Foxtrot u Novom Sadu, kao predgrupa Baretu i Plaćenicima (Zagreb) u klubu Trema u Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu i još u desetini klubova širom Srbije. Muzika Šinobusa puštala se i na RUA FM u Lisabonu u okviru blues emisije "Bluesmente Falando", kao i u okviru "Good times blues" radio programa na FM Arinfo u Buenos Airesu.

Novo poglavlje u životu benda predstavlja dolazak legendarnog novosadskog usno harmonikaša Željka Đurđevca - Zikse (Sing Sing Singers, ex Vojvođanski Blues Band), početkom 2007. godine, kada Šinobusi snimaju album obrada nazvan "Tribute to the Blues" koji će biti objavljen u budućnosti.

U aprilu 2007. bend odlazi na turneju u Hrvatsku i Sloveniju. Svirkama u Zagrebu, Osijeku, Kopru, Ljubljani i Celju Šinobusi dobijaju nove poklonike i uz pomoć spretnog Lacija, živi i zdravi i sa odličnim kritikama vraćaju se u Srbiju. U toku 2007. godine Šinobusi sviraju na EXIT-u 07, na Fusion bini, kao i na mnogim drugim festivalima u Srbiji na kojima nastupaju kao predgrupa YU Grupi, Partibrejkersima, Van Goghu, Bajagi i instruktorima, Ribljoj Čorbi...

U maju iste (2007.) godine, Šinobusi snimaju drugi autorski album, "U pravcu jablanova", na kojem sarađuju sa Petrom Jelićem (YU Grupa). Album odlikuju - žanrovska raznovrsnost i bogata zvučna slika kojoj su doprineli i izvrsni gostujući muzičari. Kompozicije teku od bluesa, rocka, swinga, funka, popa i ciganskog jazza, pa sve do ušča u klasične vode. U tehničkom i sviračkom smislu, ovaj album je pomak ka boljem.

Dana 04.12.2007. godine, album "U pravcu jablanova" zvanično je objavljen od strane izdavačke kuće PGP RTS iz Beograda. Snimljen je i spot za obradu starog šlagera "Čamac na Tisi", Darka Kraljića, u produkciji studija Altertise iz Novog Sada. Režiser spota je Miloš Pušić. Šinobusi promovišu svoj novi album koncertnim promocijama u Beogradu - SKC Living Room, Novom Sadu - Studio M i Kragujevcu - klub Akademija.

Šinobusi se pojavljuju i na kompilaciji "Neki noviji klinci i...", koja je takođe objavljena za izdavačku kuću PGP RTS, u decembru 2007., na kojoj 21 novosadski bend obrađuje pesme kantautora Đorđa Balaševića. Šinobusi su obradili pesmu "Život je more", u blues - flamenko formi, a prateće vokale je pevala Zorica Milenković - Zoka.

Šinobusi su: Milan Korač - vokal, gitara; Nenad Patković - gitara, vokal; Željko Ðurđevac - usna harmonika; Predrag Dmitrović - bas gitara; Ðorđe Bubnjević - bubnjevi.







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -