Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

E L E M E N T A L
Zagreb, Hrvatska

E l e m e n t a l
Zagreb, Hrvatska

Elemental na hrvatsku hip hop scenu donose novi zvuk i osjetno drukčiji pristup ovoj vrsti muzike, u hiphop svijetu poznatiji kao "organic". Približava rap muziku ostalim stilovima, te uvodi nove instrumente koji na studijskim snimkama živom svirkom daju novu produkcijsku snagu i otvaraju ovu muziku prema ne-trendovski orijentiranoj publici. Grupa djeluje od 1998. godine, kada su se okupili kao trojac, da bi 2003. godine, nakon "kadrovskih promjena", u bend uveli instrumentaliste koji danas djeluju kao ravnopravni djelovi benda.

Elemental danas ima 7 članova. Elemental su 2000. godine izdali svoj demo / debut album "Moj, njegov i njen svijet", za malu zagrebačku izdavačku kuću KondorComm. Ubrzo, nakon objave prvog albuma, okupljaju prateći bend te većinom nastupaju bez matrica, iako ne odustaju ni od tradicionalnog hip-hop pristupa, bez benda - samo s DJ-em.

Elemental su trenutno potpisani za slovensko-hrvatsku izdavačku kuću Menart za koju su izdali svoj drugi album, u ožujku 2002. godine. S drugim album nastojali su se još više približiti živoj svirci, a na albumu su im gostovali mnogi eminentni hrvatski instrumentalisti, uglavnom jazz orijentacije (Mario Igrec na gitari (grupa Cubismo), Josip Grah na trubi (bend Josipe Lisac, Matija Dedić), Tihomir Novak na kontrabasu (Zagrebačka Filharmonija, izvrsni bossa nova sastav Quartet Sensitive). Vokalno su pripomogli i razni hip-hop izvođači (Tram11, Bizzo iz Bolesne Braće, Špica, One II Many).

Nakon kreativnih nesuglasica sa trećim MC-jem u bendu, Elemental nastavlja sa radom i u bend punopravno prima glazbenike s kojima danas rade na novom materijalu. Elemental sačinjavaju Shot i Remi kao MC-ji i glazbenici Erol Zejnilović (gitara), Tino Baričić (bubnjevi), Marijo Bilić (bas), Dinko Janković (klavijature) i Meri Salkić (bac kvocal). U ovom sastavu izdaje album "Male stvari", u listopadu 2004. godine, prvi hrvatski hiphop album koji je u potpunosti odsviran, umjesto uobičajenog sempliranja. Nakon izdavanja albuma, zbog brojnih obaveza, Dinko je morao napustiti band i njegovo mjesto je zauzeo Davor Zanoški.

Elemental prvenstveno nastoje zadržati osnovnu jezgru muzike unutar hip hop obrazaca, ali u njihovim podlogama jasno se ocrtavaju utjecaji jazza, soula, funka, i reggaea. Kao neke od stranih glazbenika koji su im bliski po stilu muzike nabrajaju izvođače poput The Roots, Common, Talib Kweli, Mos Def, D'Angelo, Erykah Badu i De La Soul. Kompletnu glazbu i tekstove sami potpisuju.

Veliki naglasak Elemental stavlja na svirke uživo, dinamične nastupe i izravnu komunikaciju sa svojom publikom. Bend nikada nije robovao glazbenim trendovima i ne vodi se prolaznošću singlova ili prodajom albuma. Svoju glazbu ne smatra proizvodom, nego svojim umjetničkim izrazom, pa se trudi u pjesme unositi inovativnost, originalnost i stvoriti vlastiti stil.

2005. godine Elemental je nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu "Porin" u tri kategorije, a te iste godine Remi dobiva nagradu "Zlatna Koogla" za najbolji vokal. Spot za pjesmu "Tako lijepa" je 2006. godine dobio nagradu "Magdalena" za najbolji spot. 2007. godine Elemental dobiva "Zlatnu Kooglu" za spot "Iz dana u dan". Pjesma "Tako lijepa" dobila je odlikovanje emisije "HR Top 20" i ušla u top 20 najboljih pjesama 2006. godine. Album "Male stvari", HDU (Hrvatska diskografska udruga) je nagradila srebrnom pločom za broj prodanih primjeraka albuma.

Tijekom tri godine, uz mnogobrojne koncerte i nastupe u televizijskim i glazbenim emisijama, Elemental je radio na novim pjesmama i snimio novi album "Pod pritiskom" koji je izdat sa etiketom izdavačke kuće Menart. S albuma su već predstavljena tri singla, "Dobar dan" u kolovozu 2007. godine, "Zašto te imam" u studenom 2007. godine i "Pod pritiskom" u veljači 2008. godine. Svi su singlovi sjajno prihvaćeni i zauzeli su vrhove top ljestvica u cijeloj Hrvatskoj.

Elemental / Diskografija:
"Moj, njegov i njen svijet", 2000. (KondorComm)
"Tempo Velegrada - Demiurg", 2002. (Menart)
"Male stvari", 2004. (Menart)
"Pod pritiskom", 2008. (Menart)

Elemental / Singlovi:
"Vidi me sad" (album "Tempo Velegrada - Demiurg", 2002., spot u režiji Svebora Kranjca)
"Dal' sjećaš se" (album "Tempo Velegrada - Demiurg", 2002., spot u režiji Branimira Kolareka)
"Napokon" (album "Male stvari", 2004.)
"Romantika" (album "Male stvari", 2004., spot u režiji Marka Dimića)
"Tako lijepa" (album "Male stvari", 2004., spot u režiji Branimira Kolareka)
"Sama" (album "Male stvari", 2004., spot u režiji "IRS Arta")
"Iz dana u dan" (album "Male stvari", 2004., spot u režiji Sebastijana Rogača, Brune Krčelića i Nine Čučića)
"Male Stvari" (album "Male stvari", 2004., spot u režiji "Kosog kadra")
"Dobar dan" (album "Pod pritiskom", 2008.)
"Zašto te imam" (album "Pod pritiskom", 2008., spot u režiji "Kosog kadra")
"Pod pritiskom" (album "Pod pritiskom", 2008.)







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -