Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

GANG OF FOUR, VIVA GLORIO, DEATH DISCO
10.05.2008. - Dvorana Pauk, Zagreb, HR - Najava


Gang Of Four

Gang Of Four

Gang Of Four, Viva Glorio, Death Disco
10.05.2008. - Dvorana Pauk, Zagreb, HR - Najava

Legende ponovno dolaze u Zagreb. Obećavaju nezaboravan koncert jer im je nastup 1981. godine ostao u nevjerojatnom sjećanju. I ne samo njima, već i cjelokupnoj nekadašnjoj jugoslavenskoj rock publici.

Bubnjar Hugo Bruhman mi je prije nekoliko godina e-mailom javio da se tog nastupa sjeća kao da se dogodio prije nekoliko dana. Kaže da su na jugoslavensko-austrijskoj granici čekali transporter koji će prevesti njihovu aparaturu u Zagreb, pa su vrijeme proveli igrajući nogomet s čitavom jugoslovenskom nogometnom reprezentacijom koja je baš tamo imala pripreme. A koncert je ne samo za njih, već i za dupke krcatu Malu dvoranu Doma sportova bila prvorazredna svjetska senzacija. Nikada prije nije se dogodilo da u ove krajeve stigne rock izvođač koji je bio u naponu svoje kreativne snage. Bili su hvaljeni od kritike, imali su dva izuzetna albuma - "Entertainment!" (1979.) i "Solid Gold" (1981.) - kojima su doslovce preokrenuli post-punk i new wave scenu naopačke i koji su zacementirali njihov povijesno važan i utjecajan status na ostatak velikog dijela budućnosti od tada početnih koraka Bauhaus, U2 i R.E.M. preko velike većine izvođača '80-tih do kasnijih zvijezda američkog undergrounda poput Jane's Addiction, Steve Albinija, Primus, Nomeansno, The Jesus Lizard, Tad ili Fugazi. Imali su hitove "At home he's like a tourist" i "What we all want", koji su se nesmiljeno vrtjeli širom diskoteka parirajući tada vrlo popularnim ska i new romantics hitovima. Koncert je bio nevjerojatan doživljaj za pamćenje. Pjevač Jon King je doslovce poludio već u samoj uvodnoj "Paralysed" (priča se da je prije nastupa naiskap popio bocu konjaka!), nakon druge skladbe je skinuo sako, a ostatak koncerta proveo u posve mokroj i uznojenoj košulji, te na kraju pao od umora, pa su ga morali odvući s pozornice. Svaki od članova je tom prilikom skinuo najmanje 5-6 kilograma isporučivši kompletni materijal s oba albuma.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, tokom ljeta 1981. godine sastav napušta basist Dave Allen i tada se razbija njihova kompozitorsko plesna ekspresivna sprega, te s novom basisticom Sarah Lee koja je došla iz Robert Frippove postave The League Of Gentlemen objavljuju dva osrednja albuma - "Songs Of Three" (1982.) i "Hard" (1983). Albumom su dotaknuli pomodarni dance-rock s dozom new romantics prozračne produkcije, objavili album uživo "At The Palace" (1985.) i izgledalo je da se više nikada neće ponovno okupiti. Gitarist Andy Gill se počeo baviti produkcijom (između ostalog radio je i prvi album Red Hot Chilli Peppers), da bi se sasvim neočekivano i potpuno u margini oglasili samo kao dvojac King-Gill na blijedom albumu "Mall" (1990.) i odličnoj kompilaciji "A Brief History Of The Twentieh Century" (1991.). ponovno neočekivano se oglašavaju solidnim albumom "Shrinkwrapped" (1995.) u duetu kao King i Gill, održavaju turneju s pridruženim studijskim glazbenicima, ali snaga i magija koju su imali u originalnoj postavi je nestala. Nakon toga Gill je nastavio raditi u svom studiju u Londonu, a Kinga gotovo desetak godina nitko nije viđao. Za to vrijeme na sceni se desio revival njihovog post-punk zvuka zahvaljujući uspjesima Franz Ferdinand, The Rapture, Radio 4, Hot Hot Heat, Yeah Yeah Yeahs, a kasnije i LCD Soundsystem, Bloc Party, Arctic Monkeys, Shitdisco, These New Puritans..., te se silom prilika i uz teške muke koje su imali pregrmivši stare nesuglasice Gang Of Four ponovno okupljaju ujesen 2004. godine u prvobitnoj postavi održavajući mahom sjajne koncerte. Koncem 2005. godine objavljuju album "Return The Gift" koji je njihov kompilacijski pregled starih legendarnih skladbi u novom aranžmanu, te od tada sasvim neopterećeni rade na novom materijalu koliko im to vrijeme dozvoljava.

Njihov utjecaj na veliku većinu nekadašnje i trenutne indie-rock scene je nesaglediv. Koliko zbog specifične neurozne Gillove gitarske svirke, toliko i zbog međusobne kohezije funk ritmova, ekspresivno sofisticirane političko-socijalne lirike i samog razdvojenog zvuka u kome se svaki glazbeni element čuje posve odvojeno spojen u britku cjelinu.

Kao predgrupe nastupiti će odlične domaće snage Viva Glorio koje ne treba posebno najavljivati, te Death Disco. Za ovo zadovoljstvo potrebno se u pretprodaji isprsiti sa 120, a na dan koncerta sa 140 kuna. Četvoročlana banda (Gang Of Four) poručuje - isplatiti će se.


Gang Of Four

Gang Of Four

Gang Of Four

Autor:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -