Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

OLIVERA KATARINA
19.06.2008. - Sava Centar, Beograd, Srbija


Olivera Katarina i Marko Vasić (autor priloga)

Olivrera Katarina
19.06.2008. - Sava Centar, Beograd, Srbija

U četvrtak 19. juna 2008. godine u 20.30h u Sava Centru, Beograd, Olivera Katarina će održati svoj solistički koncert - i to nakon trideset godina odsustva sa muzičke scene! Da to bude pravi spektakl, pobrinuće se pre svega fantastičan glas Olivere Katarine, zatim ansambl Groš iz Niša koji će je pratiti sa 12 muzičara, interesantni gosti iznenađenja, nezaobilazni trubači, kao i rediteljska palica Gorčin Stojanovića.

Bogat repertoar, koji će probuditi mnoge emocije, uključiće nežne francuske šansone, vatrenu cigansku muziku i neprevaziđene izvorne narodne pesme iz Srbije. Biće to jedno nezaboravno muzičko iskustvo, koje će nas provesti kroz mnoge predele i epohe - sve vreme slaveći život!

Jedna od najvećih glumačkih i muzičkih zvezda Srbije, žena sa biografijom po kojoj se može snimiti film, diva za sva vremena - to je Olivera Katarina. Tome u prilog govori i činjenica da ni posle ogromne medijske pauze i nekoliko decenija izbivanja sa scene, ona nikada nije zaboravljena. Olivera Katarina ponovo je snažno uzburkala strasti nakon nedavnog povratka na veliko platno ulogom Velike Boginje u filmu "Čarlston za Ognjenku".

Ova glumica i pevačica karijeru je započela još kao student, glavnom ulogom u predstavi "Koštana" u Narodnom pozorištu Beograd. Žena izuzetne lepote i još većeg talenta odmah je skrenula pažnju na sebe, pa su usledila brojne uloge na filmu i u televizijskim projektima. Glumila je u više od dvadeset filmova, a za nju su bili zainteresovani kako domaći, tako i inostrani reditelji, pa je igrala u filmovima Ðanfranka Parolinija, Alberta Latuade, Majkla Armstronga, Konrada Vulfa... Za film "Goja" nagrađena je na filmskim festivalima u Moskvi i Veneciji, a njena najpoznatija uloga je u ostvarenju "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića, koji je nagrađen na filmskom festivalu u Kanu. Inače, Olivera Katarina je ovaj festival zatvorila koncertom gde su pored nje pevale i Nana Muskuri i Dajan Vorvik.









Njena karijera naprasno je prekinuta krajem sedamdesetih godina kada je tadašnje komunističko rukovodstvo ocenilo da je srpski nacionalista. Tada nastupa medijska blokada Olivere Katarine, ali uprkos tome, publika nikada nije zaboravila ko je ona. Čak i nove generacije rođene mnogo posle njenog izgnanstva sa scene, čule su za nju. A onda se posle više od tri decenije glumačkog posta, Olivera Katarina pojavila na velikom platnu u filmu Uroša Stojanovića "Čarlston za Ognjenku". Očarala je publiku, kako svojim glumačkim umećem, tako i fantastičnim glasom. U "Čarlstonu za Ognjenku" ponovo je i zapevala na filmu i to na muziku koju je uradio poznati japanski kompozitor Šigeru Umebajaši.

Inače, kao interpretator izvornih narodnih pesama i ciganskih romansi održala je više od stotinu koncerata širom sveta. Pevala je sve: i izvornu muziku i francuske šansone, a njena pesma "Sedim u jednom pariškom lokalu" postala je antologijska. Nezaboravni su njeni snimci izvornih narodnih pesama: "Alaj mi je večeras po volji", "A što ti je mila kčeri", "Ðelem, đelem", "Niška banja", "Crvena jabuka", "Evo banke, cigane moj"... Od šansona koje je pavala izdvajamo: "U ime ljubavi", "Ljubav (Sedim u jednom pariškom lokalu)", "Pričaj mi o ljubavi", "Budi moj", "Nikad ne zaboravi dane naše ljubavi", "Šošana"...

U čuvenoj francuskoj "Olimpiji" održala je 72 uzastopna koncerta kojima su prisustvovale sve vodeće francuske zvezde filma i muzike toga vremena, a dva puta je svojim koncertima zatvarala filmski festival u Kanu! U skorije vreme, 2006. godine, učestvovala je u performansu Marine Abramović u Gugenhajm muzeju u Njujorku, o čemu je pohvalno pisala svetska štampa.

Autor je zbirke pesama "Beli badnjaci" koja govori o stradanju Srba na Kosovu, a njena dela zastupljena su u Antologiji pesama o Kosovu. Gorčinu koju je nosila u sebi zbog medijske blokade kojoj je bila izložena, pretočila je u autobiografsku delo "Aristokratsko stopalo", koje je objavila 2003. godine. Knjiga je postigla ogroman uspeh i izazvala veliko interesovanje čitalaca, a bila jedna od deset najčitanijih knjiga Narodne biblioteke Srbije za 2003. godinu.







Informacije:
Marko Vasić
Beograd, Srbija
marko.vett@gmail.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -