Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009

DORF U ZAGREBU
Kino "SC", Zagreb, Hrvatska - 23. i 24.01.2009.

DORF u Zagrebu
Kino "SC" Zagreb

DORF U ZAGREBU - KINO "SC", 23/24.01.2009.

Nakon dva izdanja, vinkovački Festival dokumentarnih glazbenih filmova "DORF" predstavlja najzanimljiviji dio svog programa i u Zagrebu. Dvodnevni presjek do sada prikazanih filmova, sačinjen je uglavnom od regionalne produkcije i daje uvid u sve zanimljiviji žanr dokumentarnog filma. Bit će prikazano 9 filmova, a posebna zanimljivost je film o kultnoj američkoj r'n'r grupi Dead Moon, kao i film iz DORF '08 radionice, omnibus, "Tri boje revolucije". U sklopu ove prezentacije u zagrebačkom Kinu "SC", gost će biti direktor Festivala, Toni Šarić, a obje večeri nakon projekcija očekuje Vas popratni program u Kafiću "Teatra &TD". Gostovanje organizira Udruga ljubitelja filma "RARE" Vinkovci u suradnji sa Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu (www.sczg.hr ). Početak projekcija je u 19 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

RASPORED PROJEKCIJA

Kino "SC", PETAK, 23.01.2009. - 19.00 sati
"Da li zaista postoji čovek koji se zove Žikica Simić?" / "NEformat" / "Kad se neko nečem dobrom nada" / "Oči u magli" / "Pauza" / "Tri boje revolucije" / "Nevidljiva nacija"

Kino "SC", SUBOTA, 24.01.2009. - 19.00 sati
"Breeders - Real deal" / "Kad muzičari šokiraju" / "Pauza" / "Unknown Passage"

- KAD MUZIČARI ŠOKIRAJU (Hrvatska)
- Trajanje: 51' - Autor: Dubravko Jagatić - Produkcija: Trezor idea - Godina proizvodnje: 2005.
- Dinamičan kolaž od 14 priloga u maniri inozemnih glazbenih TV stanica (VH1), s prikazom 14 najneobičnijih autora i njihovih provokativnih poteza kojima su šokirali javnost (od Satana Panonskog preko Siniše Vuce i Dine Dvornika ili Zabranjenog Pušenja, pa do LET 3). Radi se o festivalskoj verziji inače dvodijelne serije o najbizarnijim događajima iz novije hrvatske pop rock povijesti, razigranog vizualnog ritma i uzbudljive radnje. O tim skandalima govore sami protagonisti kao i svjedoci tih događanja.

- OČI U MAGLI (Hrvatska)
- Trajanje: 31' - Autori: Nino i Jadranko Pongrac - Produkcija: Studio K.I.S. - Godina proizvodnje: 2005.
- Film o Zdenku Franjiću, legendarnom osnivaču nezavisne diskografske kuće Slušaj Najglasnije, o njemu govore suradnici i novinari, te sam Franjić prolazi biografski kroz detalje fascinantne karijere. Nakon njegovog pojavljivanja diskografska industrija nije ostala ista, a bandovi kao Majke, Humpers ili Satan Panonski ostvarili su blistave karijere. Zdenko danas vodi etiketu i nastavlja cijelu priču u svom stilu, nezaustavljivo otkriva nepoznate bisere koji čine našu underground glazbenu scenu vitalnom i uzbudljivom. U filmu su korištene brojne ekskluzivne fotografije i bootleg snimci koji do sada nisu viđeni.

- UNKNOWN PASSAGEThe Dead Moon Story (SAD)
- Trajanje: 88' - Autori: Jason Summers i Kate Fix - Produkcija: Magic Umbrella (www.magicumbrella.com) - Godina proizvodnje: 2006
- Priča o jednoj od najvećih američkih garage punk grupa, Dead Moon, koja ima kultno sljedbeništvo i u Hrvatskoj, a kako su nedavno i obznanili kraj 20-godišnje čarolije, film je svjedočanstvo rijetke kemije među članovima (1 bračni par + dugogodišnji prijatelj) i posvećenosti onome što rade i vole, a to je rock and roll. Neobično velika popularnost koju uživaju u Evropi u kontrastu je s njihovom američkom ulogom, a mnoštvo arhivskih snimaka i koncertnih nastupa prava su poslastica za svakog ljubitelja garažnog rock'n'rolla. Fred Cole je svirao u bandu čiji su snimci objavljeni na legendarnoj Nuggets kompilaciji, a priča o njegovim r'n'r počecima je prepuna impresivnih detalja, o kojima prvi put javno priča. Treba li napomenuti da je ovo premijerno prikazivanje u Hrvatskoj i, zapravo, uzbudljiv film? Film ima hrvatski titl.

- KAD SE NEKO NEČEM DOBROM NADA (Srbija)
- Trajanje: 28' - Autor: Brankica Drašković - Produkcija: TV produkcija urbaNS (www.urbaNS.co.yu) - Godina proizvodnje: 2001
- Biografski dokumentarni zapis o dvadeset godina postojanja Obojenog Programa, jednog od najznačajnijih rock sastava iz Srbije, s mnoštvom arhivskih kadrova i zanimljivosti iz karijere ovog legendarnog novosadskog banda. Upornost i tvrdoglavo inzistiranje na ustrajnosti rezultirali su impresivnom karijerom i sjajnim pop remek-djelima koje malo koji band sa ovih prostora ima u svojoj pjesmarici. Kvaliteta Kebrinih tekstova i specifičnost izričaja izdvajaju ih u uzak krug Odabranih, čiji se albumi i danas slušaju s podjednakim uzbuđenjem. Film nije klasična retrospektiva postojanja grupe, već se više bazira na ispovijestima članova banda kao i komentarima raznih umjetnika i novinara koji kroz priču o radu i značaju grupe govore i o širem društveno političkom kontekstu u kojem je grupa nastala.

- NEVIDLJIVA NACIJA (Srbija)
- Trajanje: 93' - Autor: Darko Kovačević - Produkcija: Darko Kovačević http://subnet.net1zen.com/?page_id=37 - Godina proizvodnje: 2006.
- Priča o subotičkoj nezavisnoj glazbenoj sceni, s posebnim naglaskom na sociološki aspekt situacije u kojoj se taj grad i pojedinci koji su se bavili Nečim Drugim nalazili u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Lajko Felix, Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks, Džukele i mnogi drugi koji se nisu pojavili na Površini, a imali su kvalitetne priče, pojavljuju se u filmu i pričaju o razlozima. Odlični Subotički festivali i događanja koja su obilježila ovaj grad samo su jedan od lajtmotiva ove priče, u kojoj bi se mnogi gradovi mogli prepoznati. Intimna priča sjajnih kreativnih pojedinaca, daju jedno od mogućih objašnjenja o svim događajima iz proteklog desetljeća.

- DA LI ZAISTA POSTOJI ČOVEK KOJI SE ZOVE ŽIKICA SIMIĆ? (Srbija)
- Režija: Ivan Andrijanić, Srbija - Godina proizvodnje:1996 - Trajanje: 26'
- Posveta jednom od najznačajnijih BG-novinara, a o kojem se jako malo zna, na čijim tekstovima je odgojena generacija novinara i konzumenata američkog Rocka. Tekstovi Žikice Simića su bili odlično štivo za inicijaciju u prekrasan svijet rock'n'rolla, a njegovo mitologiziranje i fanovski pristrano pisanje o stotinama odličnih albuma o kojima nećete saznati puno u medijima u ovom kratkom filmu je doživjelo zasluženu počast. Nedavno objavljena knjiga sakupljenih tekstova Žikice Simića drugi je dio svojevrsne zahvale tom čovjeku, koji nam je otvorio mnoga vrata, u vrijeme kada je to najviše trebalo. Film je studentski uradak, tada mladog studenta beogradske FDU.

- THE BREEDERSReal Deal (Nizozemska)
- Režija: Paula Van Olsen, Nizozemska - Godina proizvodnje: 2002 - Trajanje: 40' - http://www.vpro.nl/programma/loladamusica/afleveringen/
- Jedan od filmova u sklopu legendarne nizozemske serije dokumentarnih filmova Lola Da Musica, a o sjajnom bendu kultne Kim Deal, basistice Pixiesa. Film je zapravo priča o dvije sestre blizanke, Kim i Kelley, koje su osnovale Breeders. Snimljen u njihovoj kući, razgovor na ženski način uvjerit će sve koji misle da je Kim jedna od najcool osoba koje su ikad hodale ovom planetom. Svirka u dvorištu i u prostoriji za probe pokazat će svu čaroliju Breeders nastupa, sve ono zbog čega smo i pojačavali radio svaki put kad zasvira Cannonball. Film nema hrvatski prijevod.

- NEFORMAT (Nizozemska)
- Režija: Jan Jaap Kuiper, Nizozemska - Godina proizvodnje: 2002 - Trajanje: 28' - www.thankeve.nl - (*eng.titl)
- Drugi film ovog autora na ovogodišnjem DORF-u. Film prikazuje priču 3 banda iz Moskve, paralelno ispreplećući njihove svjetove i poglede na život. Naravno da se sva 4 bave underground glazbom i naravno da žive na rubu. Danas je jedan od njih čak uspio postati relativno poznat band, a u filmu se zanimljivo prikazuje kroz sociološki podkontekst i život u tom ruskom velegradu.

- TRI BOJE REVOLUCIJE (Hrvatska)
- Režija: Silvio Mirošničenko, Hrvatska - Godina proizvodnje: 2008 - Trajanje: 27'
- Omnibus iz prve radionice dokumentarnih filmova DORF '08, nastao za 4 dana trajanja Festivala, kada su 8 polaznika snimili 3 priče, pod mentorstvom Silvija Mirošničenka. Priče o koprivničkim punk rockerima Overflow, vinkovačkom akademskom slikaru Marku Šošiću i prvoj vinkovačkoj all-girls punk grupi Punčke u produkciji Vinkovačke televizije dokaz su da se može snimiti odličan film za kratko vrijeme i pri tome dobro zabaviti. Nestrpljivo iščekujemo slijedeći DORF i novu radionicu, a dotle pogledajte ove 3 sjajne vinjete.

Kontakti:
Toni Šarić
Direktor Festivala dokumentarnog rock filma DORF
www.dorf-vk.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -