Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
BAJAGA I INSTRUKTORI
Beograd, Srbija

Bajaga i Instruktori
Beograd, Srbija

Dana 12. travnja 1984. godine u zagrebačkom Klubu "Kulušić", Bajaga je sa svojom grupom Instruktori imao svoj prvi koncertni nastup. Tog datuma počinje javno djelovanje grupe koja će ostaviti veliki utjecaj na scenu i publiku u cijeloj ex YU. Vrlo brzo okupljaju vojsku poštovalaca i fanova. Uspjeh grupe je nevjerojatno brz. Krajem 1984. godine Bajaga u anketi lista Rock dobija titulu rock glazbenika godine, a glazbenici "Pozitivnu geografiju", njihov prvi album, proglašavaju najboljim albumom 1984. godine. Tada je već bilo jasno da će Bajaga i Instruktori postati jedna od najvećih ako ne i najveća pop rock grupa svih vremena na ovim prostorima.

Momčilo Bajagić Bajaga rođen je 19.02.1960. u Bjelovaru. Odrastao je u Zemunu. Karijeru započinje sa 14 godina, 1974. i to kao pjevač u sastavu TNT. Rajko Kojić ga krajem 1978. godine dovodi u Riblju Čorbu, na mjesto ritam gitariste. U početku je Bajaga svirao samo na pojedinim dijelovima koncerata grupe, ali se vremenom dokazao kao dobar autor glazbe i tekstova. Već na drugom albumu potpisuje nekoliko pjesama kao autor glazbe, a na kasnijim albumima se potpisuje i kao autor kompletnih pjesama. Bajaga je sa Ribljom Čorbom snimio pet albuma i komponirao glazbu za mnoge hitove ("Kad hodaš", "Muzičari koji piju", "Nemoj srećo, nemoj danas", "Ja sam se ložio na tebe"). Prvi izlet iz grupe napravio je sa sastavom Frka (spot za pjesmu "Pustite me druže" emitiran je u TV emisiji "Rokenroler"). Nakon toga okuplja ekipu provjerenih beogradskih glazbenika za njegov prvi solo album "Pozitivna geografija".

Bajagine ambicije sa solo albumom (koji je objavljen krajem siječnja 1984. godine) nisu u početku bile velike. Htio je i dalje nastupati s Ribljom Čorbom, a nagomilane pjesme samo objaviti... Na nagovor drugih, Bajaga je pristao povodom solo ploče održati nekoliko koncerata. Prvi nastup imali su u zagrebačkom "Kulušiću".

U organizaciji lista Rock, zvaničnu promociju ploče imali su u beogradskom Domu sindikata 21. travnja 1984. i tada su nastupili pod imenom Instruktori. Početak Bajagine solo karijere veže se uz datum 19. srpnja 1984. godine kada dobija otkaz u Ribljoj Čorbi, jer je odbio ljetni angažman u jednom solunskom hotelu.

Već početkom 1985. godine Instruktori snimaju drugi album, "S druge strane jastuka". Po glasovanju glazbenih kritičara u listu Rock, Instruktori su proglašeni najboljom grupom za 1985. godinu, a Bajaga je osvojio titulu rock glazbenika godine. "Zažmuri" je bila najbolja pjesma, a album "S druge strane jastuka" album godine. LP je dostigao tiraž od 350 tisuća primjeraka.

Uspješnu karijeru nastavio je u drugoj polovici osamdesetih trofejnim albumima - "Jahači magle", "Prodavnica tajni" i "Neka svemir čuje nemir". U trenucima raspada SFRJ, Bajaga je 1991. godine objavio novi materijal, mini LP "Četiri godišnja doba". Na ploči je gostovala i operna pjevačica Jadranka Jovanović.

Sredinom 1993. godine objavljuje LP "Muzika na struju" i kompilaciju "So Far The Best Of Bajaga & Instruktori". 1994. Bajaga sa Sašom Loknerom radi glazbu za film "Ni na nebu, ni na zemlji", redatelja Miše Radivojevića. Iste godine Bajaga je skladao glazbu za TV seriju "Otvorena vrata".

Po ponovnom okupljanju Instruktora, Bajaga krajem 1996. godine objavljuje CD "Od bižuterije do ćilibara". Novi članovi benda su gitarist Vlada Negovanović i bubnjar Čedomir Macura.

U listopadu 2001. objavljuje prvi studijski album nakon pet godina stanke - "Zmaj od Noćaja" - i vraća se u matičnu izdavačku kuću, PGP RTS. Promotivna turneja počinje u travnju 2002. godine koncertom u Skopju.

Materijal za živi album pod nazivom "Best of Live" snimljen je na turenji "Zmaj od Noćaja" 2002. godine na koncertima u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Temišvaru, Nišu, Skopju... Jedina studijska pjesma na albumu je "Pesna protiv site maleri" iz predstave "Kutrite mali hrčki" Skopskog dramskog teatra.

U lipnju 2005. godine objavljen je studijski album "Šou počinje u ponoć".

Bajaga i instruktori objavili su do sada 14 albuma, a grupa nije nastupala samo u Južnoj Americi. Na svim ostalim kontinentima održani su uspješni i posjećeni koncerti.

Po raspadu SFRJ Bajaga i Instruktori su dobro prihvaćeni u svim republikama nastalim raspadom Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj gdje su svi održani koncerti odlično posjećeni.

BAJAGA I INSTRUKTORI - Koraci k'o laki oblaci
BAJAGA I INSTRUKTORI - Plavi safiru
BAJAGA I INSTRUKTORI - Moji su drugovi








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -