Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
NOVOSADSKI JAZZ FESTIVAL 2009
18. - 21.11..2009. - Narodno pozorište Novi Sad, Srbija

Novosadski Jazz festival 2009
18. - 21.11.2009. godine - Koncertni nastupi jazz umjetnika

Herb Geller & Roberto Magris Europlane Quintet na Novosadskom Jazz festivalu 2009

Od 18. do 21.11.2009. godine u Narodnom pozorištu u Novom Sadu održan je Novosadski Jazz festival 2009. Dana 19.11.2009. godine nastupio je i riječki alt saksofonist Denis Razumović Razz, kao član Herb Geller & Roberto Magris Europlane Quinteta. Taj nastup je bio četvrti i zadnji od serije planiranih nastupa ovog quinteta na velikim i značajnim europskim jazz festivalima na kojima je quintet nastupio ove sezone u 2009. godini.

Samo da podsjetimo, prvi nastup quinteta u sastavu: Herb Geller - alto sax (USA), Roberto Magris - piano (I), Nikola Matošić - double bass (SLO), Enzo Carpentieri - drums (I), te Denis Razumović Razz - alto sax (HR) bio je na 18. Jazz Timeu Rijeka. Slijedili su nastupi na Ancona Jazz Festivalu, te na Padova Jazz Festivalu u Italiji, te ovaj zadnji, u Srbiji, na Novosadskom Jazz festivalu 2009.

Treba naglasiti visoku profesionalnu razinu Novosadskog Jazz festivala 2009 u svim njegovim segmentima, od vrhunskih artističkih imena koja su nastupila u programu festivala - McCoy Tyner, Brad Mehldau, Herb Geller, pa do neobično ugodnih iznanađenja koja su svojom glazbom izazvali gitarist Charlie Hunter i bubnjar Eric Kalb, Zdenka Kovačiček sa svojim triom, vokalisti Dennis Rowland, Dian Pratiwi, The New York Voices, saksofonist Gary Bartz koji je nastupio kao gost tria McCoy Tynera, te mnogoljudni projekti kao npr. East-West European Jazz Orchestra, Matuš Jakabčic CZ - SK Big Band, Soul Activation & Rok Golob, Djabe, New-Centropezin Jazz Quartet, Yuval Ron...

Nastupi su se odvijali u dvorani novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, prostora sa dobrim akustičkim svojstvima i odličnom "on stage" i "back stage" organizacijom. Ne treba posebno naglasiti da je svaku večer u dvoranu dolazila zahvalna i vrlo fleksibilna publika kojoj je organizator programa nudio cijeli spektar različitih glazbenih izričaja.

Kao i uvijek do sada, Geller je i ovaj nastup želio posvetiti nekom od bitnih jazz kompozitora, te je za tu večer odabrao Billia Strayhorna. Herb Geller je za ovu priliku nastup quinteta osmislio kao glazbeni potpuri, glazbenu suitu, spajajuči tri kompozicije napisane od Billia Srayhorna u jedan jedinstveni medley.

Nastup je započeo u sastavu kvarteta i to sa skladbom "If I Were a Bell", nakon koje je "uplovio" u jazz standard "Orson", te je medley završio sa "Upper Manhattan Medical Group", brzom kompozicijom koja je dobila ime po zdravstvenoj ustanovi u kojoj su se liječila mnoga značajna imena iz miljea moderne američke umjetnosti pedesetih godina, a program je nastavio sa njegovim, originalnim aranžmanima jazz standarda koje su napisali saksofonist Zoot Sims, te Benny Carter, tj. skladbama glazbenika koji su najviše utjecali na Gellerov glazbeni rad.

Nakon niza briljantno izvedenih standarda, te vodeći publiku nevjerovatnom sposobnošću glazbene naracije kroz povjest jazza, Herb Geller je publici predstavio, te na stage pozvao Denisa Razumovića Razza da u formaciji kvinteta završe nastup sa koncepcijski odabranim kompozicijama - "Key Largo", Benny Cartera, "Celebrating Bird" Herba Gellera, te "09 20 Special" koju je napisao Geller. Energetski naboj Razzovih solo dionica u tri zadnje kompozicije rezultirao je kulminacijom nastupa Herb Geller & Roberto Magris Europlane Quinteta.

Publika je burnim aplauzima nagrađivala i druge članove benda koji su tijekom cijelog performansa bili u predivnoj interakciji sa velikim majstorstvom Gellerovog sviranja saksofona, soliste su pratili sa puno swinga i odsvirali solo dionice jedinstvene glazbene ljepote na svojim glazbalima. Matošić je briljirao na svom instrumentu, kako u solima tako i uigranošću sa bubnjarem Enzom Carpentieriem. Zajedno su stvarali topli i čvrsti swing pružajući solistima mogućnost totalne slobode u izvedbama njihovih solo dionica.

Najvažnija karika u finom mehanizmu Geller & Magris Europlane Quinteta je zasigurno pianist Roberto Magris! Magris suvereno vodi i koordinira, briljantnim solima i kreativnom pratnjom pospješuje i diže na ionako visoki nivo svaki Gellerov aranžman i solističke dionice svih solista u bendu. Magris je jedan od onih glazbenika kojeg slušatelj mora doživjeti live, uživo, na pozornici, da spozna svu njegovu muzikalnost, originalnost i kreativnos, te duboki lirski pristup glazbenoj materiji koju izvodi...

Inače, svaku večer su se u obližnjem klubu simboličnog naziva "Trema" održavali sessioni na kojema su svirali lokalni jazz glazbenici. U "Tremi" je bio izuzetno zanimljiv nastup beogradskog kvinteta Jazz Sence kojega vodi Razumovićev dugogodišnji prijatelj, trubač - Vlada Krnetić iz Beograda. Povod za nastupa kvinteta Jazz Sence bilo je predstavljanje njihovog novog nosača zvuka naslovljenog "New Jazz Moment". Jazz Sence je izveo dio materiala sa njihovog aktualnog, tek izašlog nosača zvuka, što je zvučalo vrlo sigurno i interesantno, sa lijepim solističkim kreacijama. U drugom dijelu programa u Klubu "Trema" održao se službeni session u kojem je učestvovao veliki broj lokalnih jazz glazbenika, te gosti, artisti, učesnici jazz programa u Srpskom narodnom pozorištu.

 

Autor:
Denis Razumović Razz
Kastav, Rijeka, Hrvatska
www.myspace.com/denisrazz
denis.razumovic@ri.t-com.hr










Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -