Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
BORNA ŠERCAR
Glazbenik i slikar

Borna Šercar
Glazbenik i slikar

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar rođen je 4. svibnja 1972. godine u Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i stekao zvanje diplomirani akademski muzičar i profesor udaraljki. Svirao je 8 godina u Big Bandu HRT-a, a honorarno djeluje u Hrvatskom baroknom ansamblu, Simfonijskom orkestru HRT-a, Zagrebačkoj filharmoniji, Vojnom simfonijskom puhaćem orkestru, Orkestru HNK i drugima. Djeluje u više sastava koji se bave jazz glazbom: Spike Quartet, Dona Lee Quartet, Trio Ivana Kapeca, Zagreb Jazz Portrait, Il Gruppo Delle Azioni Progresive, Ladislav Fidri Quintet i Trio Matije Dedića. Surađivao je Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Josipom Lisac, Terezom Kesovijom, Arsenom Dedićem, Gabi Novak, Oliverom i drugima. U suradnji s Ivanom Bilić i Božidarom Rebićem osnovao je udaraljkaški trio Boob--n--yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Zapaženi su njegovi nastupi na glazbenim staklenkama - flashophone - s gitaristom Antom Gelom diljem Europe i Južne Amerike. Dobitnik je nagrade Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. godine.

Za diskografsku nagradu Porin nominiran je 2008. godine u nekoliko kategorija, od kojih valja istaknuti kategoriju za najbolju jazz kompoziciju. Slikanjem se bavi od 2006. te je u travnju 2008. godine postavio prvu samostalnu izložbu, izloživši više od 20 umjetničkih slika u tehnici akril na platnu. Nakon toga je uslijedila druga samostalna izložba u rujnu 2008. godine u Galeriji Prica u Samoboru. Treća izložba postavljena je u galeriji FSB-a, a četvrta je bila u jesen 2009. u Vukovaru u Hrvatskom domu. Ovo mu je peta samostalna izložba.

Pisanjem poezije bavi se dugi niz godina, te je u pripremi izdavanje njegove prve zbirke pjesama.

Često je rečeno da umjetnost ne poznaje granice. Da je tomu tako mogli smo se uvjeriti u djelima mnogih umjetnika koji su ovu jednostavnu tvrdnju promicali potvrđujući iz naraštaja u naraštaj ne samo nepobitnost spomenute tvrdnje, već i njezinu neprolaznu ljepotu. Na ova nas je (staro-nova!) promišljanja potaknuo Borna Šercar, mladi glazbenik koji svoje stvaralačke mogućnosti istražuje i u drugom mediju - slikarstvu. Čini to s nesvakidašnjim zanosom, jer mu ni duga sjena velikoga oca Hrvoja, zacijelo jednog od najintrigantnijih suvremenih hrvatskih umjetnika, nije teška, nije zapriječila put, niti zatamnila obzor. Naprotiv, svojom svijetlom stranom pokazuje mu siguran smjer u neiscrpnim stvaralačkim prostorima. Mogli bismo za to sretno nadopunjavanje, odnosno mimoilaženje, sažeto reći: otac drumom crteža, a sin šumom slikarstva.

Kad spominjemo nesvakidašnji zanos mladoga umjetnika Borne Šercara, tada nastojimo istaknuti jednu iznimno značajnu činjenicu u njegovu slikarskom postupku. Naime, taj je zanos prožeo njegove slike velikom stvaralačkom energijom koja emanira s površine svakog platna. Valja nam reći da ovdje nije posrijedi tek elementarnost te energije izražene spontanim potezima i neposrednim nanosima boje, već je riječ i o kultiviranom usmjeravanju te goleme bujice u posve određeni estetski okvir: u likovni prostor koji već posjeduje svoj vrijednosni sustav, te upravo unutar njega Borna Šercar nastoji ostvariti svoju likovnu koncepciju. Na tim premisama on i ustraje stvarati svoju likovnu dionicu, uvažavajući iskustvo velikih prethodnika enformelnog i akcionog predznaka, "ispisujući" njezinu ekspresionističku "partituru" prepoznatljivim kolorističkim tragovima. (Milan Bešlić).

Borna Šercar's Jazziana Croatica

Ansambl osnovan 2009. godine, nastoji očuvati hrvatsku glazbenu baštinu sa raznim folk utjecajima i nametnuti neke nove "standarde" u hrvatskom jazz izričaju. Jedan od ciljeva ansambla je proizvesti zvuk autentičan podneblju u kojem živimo i stvoriti brand koji će biti prepoznatljiv - hrvatski. Na repertoaru su orginalne skladbe i obrade nekih poznatih narodnih tema sto ih susrećemo u klasičnoj glazbi (primjer: Gotovac - "Ero...", Bersa - "Suncana polja", "Marjane" itd...).

Članovi: Ante Gelo - gitara (diplomirao u Grazu jazz gitaru i aranžiranje) / Tihomir Hojsak - kontrabas (treća godina za kontrabas na Muzičkoj akademiji u Zagrebu) / Zvijezdan Ruzić - klavir (student treće godine na jazz akademiji u Klagenfurtu) / Vojkan Jocić - saxofoni (diplomirao na muzičkoj akademiji u Grazu) / Borna Šercar - bubnjevi, vodja ansambla (diplomirao udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu).

JAZZIANA CROATICA - Čavoglave








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -