Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2010
TOMISLAV GOLUBAN
Biografija
Foto: Dragutin Matosevic
Foto: Dragutin Matosevic

Tomislav Goluban
Biografija

TOMISLAV GOLUBAN - BIOGRAFIJA

Tomislav Goluban rođen je i živi u kući pored pruge u Grabrovcu, grad Zabok, u samom srcu Hrvatskog Zagorja. Usnu harmoniku je počeo svirati krajem 1997. godine u želji da u Hrvatskoj oživi ostavštinu country / delta blues izričaja što su uzrokovali sati i sati slušanja snimaka legendarnog Sonnyja Terryja. Tijekom godina Goluban je "izbrusio" svoj glazbeni izričaj u unikatni spoj country-bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe.

Spoj delte Mississippija i njegove ukorjenjenosti u domaću zagorsku deltu, istaknuta je i u imenu njegova pratećeg sastava Little Pigeon's ForHill Blues (Zagorski blues malog goluba) gdje nadimak Little Pigeon proizlazi iz engleskog prijevoda njegova prezimena, dok je začudan spoj ForHill (Zagorje) nastao u veseloj i slobodnoj igri s engleskim riječima for (za) i hill (gora). Upravo takva, vesela i slobodna, je i Golubanova autorska glazba kao i njegov obrađivački pristup američkoj glazbenoj baštini.

Tomislav Goluban je sa sastavom Little Pigeon's ForHill Blues do sada objavio dva albuma ("Pigeon's Flight" i "Mr. B."), te dva maksi singla ("Brzi vlak" i "Libertin trilogija"). Aktualni, treći po redu studijski album, "Zagorje Blues", sadrži 14 pjesama i temelji se na tradicionalnim napjevima te vlastitim kompozicijama utemeljenim na zagorskoj glazbenoj baštini, a začinjenim notama brojnih glazbenih stilova i meridijana.

Od međunarodnih uspjeha treba spomenuti da je Tomislav Goluban na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike World Harmonica Festival 2005 u njemačkom gradu Trossingenu osvojio 4. mjesto u kategoriji Solo diatonic Blues / Rock / Folk / Country, da ga je njemački website Harp Online, specijaliziran za usnu harmoniku, 2004. godine proglasio sviračem s najnemilosrdnijom scenskom izvedbom ikad, da je početkom 2009. bio prvi hrvatski predstavnik na 25. jubilarnom svjetskom blues natjecanju International Blues Challenge u Memphisu (Tennessee, USA), te da je 1. kolovoza 2009. godine nastupio na najvećem europskom blues festivalu u Notoddenu (Norveška). Zanimljivo je i to da je Tomislav Goluban jedini hrvatski indosant najpoznatijeg svjetskog proizvođača usnih harmonika, tvornice Hohner iz Njemačke.

S obzirom da je na počecima bavljenja glazbom vrlo teško dolazio do informacija, Tomislav je osmislio glazbeni program kako bi djecu upoznao s osnovnim pojmovima vezanim za usnu harmoniku i blues glazbu. Zabavno-edukativni program "Usna harmonika u blues glazbi" odobrio je Zavod za školstvo RH, a Goluban ga prezentira učenicima osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Prošle (2009.) je godine Tomislav Goluban učvrstio svoj glazbeni identitet i uspio se nametnuti široj javnosti, te je nagrađen trima prestižnim hrvatskim nagradama: Status za najviše instrumentalističke dosege, odnosno vrhunsko umijeće sviranja na usnoj harmonici, Porin za novog izvođača godine, te nagradom Fender Mega muzika / Hohner za izniman doprinos glazbi u sviranju usne harmonike.

Diskografija: " Pigeon's Flight" (album) / "Mr. B." (album) / "Brzi vlak" (maksi singl) / "Libertin trilogija" (maksi singl) / "Zagorje Blues" (album)

Blues za Zagorske brege

Tomislav "Little Pigeon" Goluban svojim trećim studijskim albumom, "Zagorje Blues", definitivno postaje glazbeni ambasador Hrvatskog Zagorja u punom smislu te riječi. Vještina kojom je američku korijensku glazbu prilagodio zagorskim bregima i pripadajućoj životnoj filozofiji, te još više kako je tradicionalne zagorske popevke i cjelokupnu zagorsku ikonografiju transponirao u blues - upravo je nevjerojatna. Pod parolom "Misli globalno - djeluj lokalno", Goluban je u delta blues autorskih pjesmama izvrsno uklopio "puru z mlinci", "na ščapu gače", "guske i sijeno", "goluba v ruki" i "nedeljni ancug", dok je s druge strane tradicionale "Išel budem v kleticu" i "Oj, mladosti moja", te nadinsko cvitaranje nevjerojatno uspješno prelio u vode Mississippija bez da bi se s originala ispralo imalo emocija, snage i uvjerljivosti. Plus - tu je i nadahnuta obrada "Kaj god blues" iz 1971. godine, prve hrvatske pjesme na kajkavskom narječju u kojoj je upotrijebljena riječ blues.

Spajajući naizgled nespojivo; trudeći se da Krapinica postane pritoka Mississippija odnosno da pamuk postane općeprihvaćena biljna kultura od Hraščine na istoku do Sutle na zapadu i od Ivančice na sjeveru do Medvednice na jugu, Goluban se na novom albumu na dužinu bodeža približava etno-bluesu. Dodamo li tome i činjenicu da je nakon dva, uglavnom "engleska" albuma, novi u potpunosti otpjevan na hrvatskom, samouki usnoharmonikaš iz kuće kraj pruge u Grabrovcu se nameće kao ultimativni glazbeni poslanik "sa škrlakom" kojeg se bez ustezanja može pokazati Europi i svijetu.

Usprkos jezičnom saltu i bijegu iz voljenog tradicionalnog blues geta, mali je golub od prethodnih albuma zadržao vedrinu, svježinu, optimizam i odličnu mjeru za instrumentale i goste. Svaki od četiri instrumentala na albumu Zagorje blues dobila su zahvaljujući njima sasvim nove kromatske i dijatonske boje. "Išel budem v kleticu" na Chicago way je obojao virtuozni Joe Filisko, onomatopejsku "Vidimo se i pčele" Boris Šaronja, Ante Prgin, te Gordana i Miroslav Evačić, song za tancanje "Cvitara blues" ufolklorio je Dragan Brzoja, a 7-minutni "Vinski vrh" za sam kraj albuma ubajkovili su Davor Rodik i Nikola Santro. U već ranije, sa singlova poznatim pjesmama, "Libertin" i "Brzi vlak", gostuju vila Lidija Bajuk, odnosno skijovođa Ivica Kostelić, a u definitivno najsugestivnijoj izvedbi pjesme "Oj, mladosti moja" briljira Kvartet Gubec.

Naposljetku, treba spomenuti i meštre Golubanovog pratećeg sastava "Little Pigeon's ForHill Blues" koji su vrhunski odradili svoj posao. To su Darko Aljinović - File (klavijature), Tomi Novak (bas) i Mihael Vlah (bubanj), te zagorski tekstopisac Zvonko Kudelić - Žuna, autor većine tekstova.

Ne znam kakvu je glazbu svojevremeno volio Matija Gubec, no siguran sam da bi - kad bi je mogao čuti - volio zagorski blues malog goluba. Ako ne iz glazbenih, a onda iz rebelijanskih razloga. Gupca bi se sigurno dojmilo kako goloruki Tomislav naoružan samo usnom harmoničicom iz samog zabočkog srca Hrvatskog zagorja uporno juriša na američke i europske blues festivale. Iako pernatog poznajem tek nekoliko godina (dakle nije baš da se znamo od 1573.), tek nakon ovog albuma znam zašto mi, kad se Goluban pojavi neobrijan i neispavan u svojoj ofucanoj kožnoj jakni, pred očima zatitra Matija Gubec.

Novi Golubanov album i njegov strasni spoj Zagorja i Bluesa zvuče snažno, iskreno, nepretenciozno i emocijski nabijeno zato što je Goluban štucajući živicu, koseći travu, farbajući ogradu, ispraćajući cugove i glazbeno promišljajući svoje brege, iskopao stvarni zagorski životni blues koji kao da ga je zakopan čekao u Stubičkim Toplicama još od Seljačke bune. (Siniša Bizović).

TOMISLAV GOLUBAN & Little Pigeon's ForHill Blues - Zagorje Blues (album)








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -