Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2010
NIKOLA ČUTURILO ČUTURA
Biografija

Nikola Čuturilo Čutura
Beograd, Srbija

NIKOLA ČUTURILO - ČUTURA rođen je 09.07.1962. godine u Banatskom Karlovcu. Muzičku karijeru započeo je 1976. godine u Beogradu. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se KREDIT, a činili su je: Igor Popović, kasnije član grupe JAKARTA (vokal), Časlav Stanković, kasnije član grupe LAKI PINGVINI (gitara), Srđan Đurić, kasnije član grupe LAKI PINGVINI (bas), Milan Bubalo, kasnije član grupe LAKI PINGVINI (bubnjevi) i Čutura (gitara).

Godine 1977., Čutura i društvo formirali su novu grupu koju nazivaju PAVILJON. Bend su činili: Igor Popović (vokal), Srđan Đurić (bas), Sloba Jurišić - kasnije član MAMA CO CO, TOČAK BEND, DEJAN CUKIĆ I SPORI RITAM BEND (bubnjevi), Saša Lokner - kasnije član INSTRUKTORA (klavijature) i Nikola Čuturilo (gitara).

Posle godinu dana rada, Čutura prelazi u grupu BICIKL. Bend su činili: Jovan Stojiljković (vokal), Dragan Spasić (bas), Čeda Petrović - kasnije član grupe GORDI (bubnjevi), Sloba Jurišić, koji se povremeno menjao sa Čedom, i Nikola Čuturilo (gitara). Grupa BICIKL je 15. maja 1981. godine objavila singl ploču "Palanačka hronika" / "Dečja pesma", za koji je muziku i tekstove radio Jovan Stojiljković. Izdavač je bio PGP RTB.

Godine 1981., Čutura odlazi u vojsku. Po povratku, 1982. godine, postaje član grupe SILUETE. Tadašnju postavu SILUETA činili su: Zoran Miščević (vokal), Čeda Petrović (bubnjevi), Mračko (bas), Čutura (gitara) i Joca - Džozi (gitara).

Godinu dana kasnije, 1983. godine, Čutura prelazi u grupu ZAMBA. Članovi benda su bili: Bogdan Dragović - Bogi (vokal i bas), Aleksandar Radulović - Futa (vokal i gitara), Predrag Jakovljević - Bata (bubnjevi) i Čutura (vokal i gitara). Album "Udarac nisko" grupe Zamba objavio je Jugoton, 11. jula 1983. godine. Pored albuma, objavljen je i propratni singl "Zašto ideš s njim" / "Nesvesno zaljubljen". Materijal za album i singl sniman je u beogradskom studiju Aquarius, aprila i maja 1983. godine. Naredne godine, grupa se raspala a Čutura prihvata poziv od Gileta - ELEKTRIČNI ORGAZAM da svira turneju s njima. Godine 1984, ELEKTRIČNI ORGAZAM u postavi: Gile (gitara i vokal), Ljuba (klavijature), Grof (bas), Bata (bubnjevi) i Čutura (gitara), kreću na turneju po gradovima ex-Jugoslavije.

Put uspona tog leta 84. god bio je presudan za Nikolu, jer je krunisan dolaskom u Riblju čorbu koja će mu biti zasigurno odskočna daska za njegovu buduću solo karijeru. Septembra 1984. zvanično stupa u bend, na mesto na kome je do tada bio Momčilo Bajagić-Bajaga. Tokom boravka u Ribljoj čorbi, Čutura piše muziku za pesme: "Propala noć", "Da, to sam ja", "Oko mene", "Crvena su dugmad pritisnuta", "Ljuti Rock'n'roll", "Sutra me probudi", "Neću da te volim" (tekst: Čutura i Miša), a sa Borom Đorđevićem je koautor teksta za pesmu "Svirao je Dejvid Bovi".

Van Riblje čorbe, radio je sa Viktorijom - bio je koautor teksta "Ljubi il' ostavi" sa kojim su se Aske pojavile na MESAM-u '85. Napisao je i dva teksta za grupu KERBER i njihov album "Seobe". To su pesme "Blagi Bože podigni me" i "Još samo ovu noć mi daj". Album objavljuje PGP RTB 1986. godine.

Te godine učestvovao je na snimanju Vickovog solo-albuma, "U ritmu srca malog dobošara", gde je, zajedno sa Đorđem Davidom, pevao sve prateće vokale. Album je objavljen u koprodukciji Komuna - PGP RTB.

Iste godine, Čutura sa B. Đorđevićem piše songove za Indexovo Pozorište 202, i pojavljuje se na albumu PEDJE D'BOY-a, "Laku noć ti mala", kao tekstopisac pesme "Obeć'o sam drugu", na muziku Kornelija Kovača. Album je objavila TRZ Komuna, zajedno sa PGP RTB-om.

Godine 1987., Čutura, Džindžer i Stjepan Mihaljinec sviraju na koncertu Arsena Dedića i Bore Đorđevića u beogradskom Teatru T. Sa tog koncerta postoji bootleg izdanje pod nazivom "Arsen & Bora Čorba - Unplugged '87".

Godine 1987, 19. novembra, objavljen je album YU GRUPE "Od zlata jabuka". Čutura je napisao šest tekstova: "Pogled sa šanka", "Zvuk na vratima", "Neko mi treba", "Ulica kestena", "Ti si otrov moj" i "Slomljen od istine". Čutura je na tom albumu pevao i prateće vokale. Album je objavila ZKP RTV Ljubljana.

Nekoliko meseci kasnije, Čutura je objavio solo-ploču pod nazivom "9 lakih komada". Na tom albumu on je autor kompletnog materijala, peva i svira gitaru, a u snimanju su učestvovali: basista Bodan Arsovski (LEB I SOL), basista Žika Jelić (YU GRUPA), bubnjar Dragoljub Đuričić (LEB I SOL, KERBER), bubnjar Ivan Ranković (EKV), klavijaturista Saša Lokner (Instruktori) i gitarista Vlada Negovanović (TUNEL). Na albumu je pomogao i Predrag Vranešević iz Laboratorije Zvuka. Specijalni gost u pesmi "Kad je Lojpur svirao" bio je sam Mile Lojpur, legenda beogradske scene s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog veka. Album je objavljen u izdanju ZKP RTV Ljubljana, 16. februara 1988. godine. Album su producirali Čutura i Vlada Negovanović i snimljen je decembra '87 i januara '88 godine u studiju Akvarijus. Sve pesme i aranžmane napisao je Čutura osim pesme "Srećan sasvim" za koju je aranžman uradio Aleksandar Lokner.

Krajem iste godine, objavljen je album YU GRUPE pod nazivom "Ima nade". Na tom albumu, Čutura je ponovo napisao šest tekstova: "Mornar", "Dunavom šibaju vetrovi", "Zaboravi", "Divlja mašina", "Vodi me kući anđele" i "Moj stari band". Album je objavio PGP RTB 13. oktobra 1988. godine.

1988. godine Čutura je radio muziku za pozorišnu predstavu "Najbolj nori dan" ("Najbolji ludi dan") za pozorište u Novoj Gorici. Režiser predstave bio je Paolo Mađeli.

Početkom 1989. godine, učestvovao je na snimanju albuma Dejana Cukića, "Zajedno". Napisao je muziku za jednu pesmu i tekstove za sedam pesama, i još je pevao prateće vokale. Za pesmu "Bez tebe" radio je muziku, za pesme "Moja devojka" i "Pruži mi ruke" radio je tekstove sa Vasom, za pesmu "Žute cipele" radio je tekst sa Dejanom Cukićem, a za pesme "Tvoje oči", "Letnje kiše" i "Ustani", tekstove je radio sam. Album je objavio PGP RTB 27. februara 1989. godine.

Od 14. septembra 1989. godine, Čutura više nije član Riblje čorbe.

Drugi Čuturin solo-album, "Raskršće", snimljen je tokom leta '89 godine u beogradskom studiju "O" i objavljen za PGP RTB 20. septembra iste godine u produkciji Saše Habića.

Čutura je formirao svoju grupu, Laki bend, u kojoj su svirali: gitarista Zvonimir Đukić (VAN GOGH), bubnjar Dragoljub Đuričić (LEB I SOL) i basista Dejan Grujić (RUŽ). Producent ploče, "Raskršće", bio je Saša Habić, a na snimanju su učestvovali: Laza Ristovski (klavijature), Saša Habić (klavijature), Vlada Negovanović (gitare) i Dejan Cukić (prateći vokali). Sve pesme Čutura je pisao sam, a bio je i koaranžer zajedno sa Habićem.
Album je objavio PGP RTB.

Čutura je početkom 1991. godine oformio novi bend, Oblaci, koji su činili: Dejan Grujić (vokal, bas), Darko Grujić (vokal, klavijature), Zoran Radovanović (bubnjevi) i Saša Ranđelović (gitara).

17. aprila 1991. godine objavio je treći album, "Rekom ljubavi", za PGP RTB, u produkciji Saše Habića. Album je snimljen tokom januara i februara '91 godine u studiju "V" u Beogradu. Muziku i tekstove napisao je Čutura osim pesama "Čekaj me" i "Reka ljubavi" za koje je muziku uradio Dejan Grujić. Gosti na albumu bili su: Jelena Galonić (prateći vokali), Pera Džo (usna harmonika), Dragi i Žika Jelić, Neša Galija i mnogi drugi.

Te godine nastupa na "Beogradskom proleću" u okviru večeri kada su rock muzičari izvodili pobedničke pesme sa ranijih festivala. On se odlučuje za obradu pesme "Molitva za Magdalenu" iz repertoara Olivera Dragojevića, koja se pojavljuje na ploči "Beograde" (PGP RTB 1991.).

1991. godine piše tekstove za album "Bilja", Biljane Krstić, koji će biti objavljen tek 1994. godine. U novembru 1991. Čutura odlazi u London, gde živi i svira sa klupskim sastavima. Tu snima i svoj četvrti album, "I.D.", u produkciji Vlade Negovanovića. Na albumu su uz Čuturu svirali David Duncan (bas) i Neil Findlay (bubnjevi). "I.D." je izdat 1998. godine za izdavačku kuću "Komuna".

Sa ova četiri albuma izdvojilo se mnoštvo hitova.

Po povratku u Beograd 2003. radi muziku za reklamne spotove, agencije Idea Plus i Lowe Idols & Friends, zatim numeru za film "Potraga za Srećkom" i muziku za pozorišne predstave "Ukroćena goropad" i "Baš Čelik".

Album "Nemir" sniman je tokom 2005. sa Dejanom Grujićem - bas i Blagojem Nedeljkovićem - bubnjevi, u produkciji Nikole Vranjkovića. 2006. godine ga objavljuje PGP RTS.

Paralelno sarađuje sa Lazom Ristovskim na njegovom projektu "Drvo života". Nikola Čuturilo je na ovom albumu otpevao dve pesme, napisao 8 tekstova, koautor je muzike, svira akustičnu i električnu gitaru, radi produkciju. Pored Čuturila, između 40 gostujućih umetnika, pojavljuju se i: Dragi Jelić, Dado Topić, Del Arno bend, Tijana Dapčević, Igor Lazić - Niggor, Polona Furlan, Ognjen Radivojević, Tijana Bogićević, Ljiljana Ranđelović, Aleksandar Novaković, Petar Miladinović - Pera Džo, Saša Ranđelović - Ranđa, Jovan Maljoković, David Micić, Dejan Grujić i mnogi drugi. Nakon dve godine, rad na albumu je okončan preranim odlaskom Laze Ristovskog, 06. oktobra 2007. godine.

2007. godine Čuturilo je pisao songove za dečiju emisiju "Fazoni i fore", a od 2007-08. muziku za dečiju seriju "Štimofonija", koju je za RTS režirao Vlada Aleksić.

Početkom 2008. produkcijska i izdavačka kuća Rake Marića i Gorana Bregovića, "Music Star", objavljuje promo singl "Tiho", pesmu Nikole Čuturila posvećenu Ristovskom, kao poslednji oproštaj od ovog velikana YU rock scene. Projekat "Drvo života" se pojavljuje u aprilu 2008. u izdanju "Music Star Production".

Web linkovi: http://www.myspace.com/nikolacuturilo / http://www.youtube.com/nikolacuturilo .









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -