Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2010
MARKO BREŠKOVIĆ
(1942 - 2010 )

Marko Brešković
( 1942 - 2010 )

MARKO BREŠKOVIĆ (1942 - 2010)

Odlazak Marka Breškovića zapravo je odlazak Dubrovačkih trubadura, ili točnije iluzije da ćemo ikada ponovno vidjeti onu najzapamćeniju, posteurovizijsku postavu Đelo - Luči - Laci - Bobo i - Marko! Dubrovčani su u svojim živopisnim renesansnim kostimima tada već nekoliko godina gradili karijeru izvorne pop atrakcije zahvaljujući autorskom rukopisu svog gitarista i lidera Đela Jusića koji je ingeniozno pomiješao mediteranski vokalni akord, tradicijske zvuke dubrovačkog kraja, barokna intra i code i elektrificirani beat. Tako su "obične ljubavne pjesme" svijetu zazvučale kao egzotičan i nov sound, više od bilo čega što je dolazilo s ovih prostora, a nama danas, s vremenskim odmakom, razvidnije pokazuju kako su nam "Pusti da ti leut svira", "Linđo", "Dalmatinski lero", "Noćna muzika", "Luda mladost" ili "Jedan dan" jednako autentične i važne (ako ne i važnije) himne beata koliko su recimo i one kalifornijske "Surfin' USA", "Help Me Rhonda", "Barbara Ann" ili "Sloop John B.".

Opet, korak prije električarske invazije - jezgro Dubrovačkih trubadura čine Đelo i Marko krajem 50-ih - bliži su tranzicijskom zvuku Kvarteta Marina Marinija nego Beach Boysima ili Beatlesima, s kojima su inače dijelili i svjetske pozornice ili TV ekrane. Da, ansambl Marina Marinija koji je zabavljao i same Britance na prijelazu 50-ih u 60-e i imponirao jednom Paulu McCartneyu potaknuo je (pored sličnih napolitanskih zvuka čuvenog Renata Carosonea) nadarenu dubrovačku mladost da osnuju bend i zasviraju "La piu bella del mondo" i "Tutta in rosa".

Pa, ako je Đelo pokazao skladateljski dar koji će ih proslaviti, Marko je svojim širokim osmijehom bio licem dobrog duha njihove vesele družine koja je često podsjećala i na one bezvremene Držićeve što su mogle živjeti san dubrovačke ljetne noći bilo gdje na kugli zemaljskoj.

Preciznije, koliko je Đelina nota bila ishodište njihova uspjeha, prvi i drugi glas Lučija (Capursa) i Marka, njihove flauta i bas (gitara), bili su audiovizualni amblem grupe. Jer kad se maestro 1972. odlučio posve se posvetiti kompoziciji i pisati za svoju gitaru i za druge: Libertas, Mila Hrnića, Alena Slavicu, svoju kćer Dubravku, Ibricu, Franu Lasića i, naravno, prije svih Terezu, Marko i Luči su nastavili predvoditi Trubadure još čitavo desetljeće slaveći ditiramb na njihov dubrovački način.

A Marko je zapravo ostao i onda kada su se, sada već davno, Trubaduri prestali odazivati magnetskom zovu domaćih i internacionalnih pozornica. On je (p)ostao Trubadur kome su svi mogli doći. Otvorio je vrata svog mitskog kafića šireći osmijeh i toplinu putniku namjerniku. Tu je njegovao onaj trubadurski i, rekao bih, ovovremeni renesansni duh (a ne duh svjetskog glamura, kako je netko ovim tužnim povodom napisao, jer svjetski glamur ne govori o ničem dobrom!). I priču o sretnoj pjesmi. Sretnoj, jer njeni se zvuci čuju, njene se riječi pamte, trajat će i kad nas ne bude. Marin Držić naših dana, gospar Feđa Šehović napisao je upravo povodom izlaska jedne Trubadurske zbirke uspješnica: "na ovom svijetu, a posebice umjetnosti, sve što nije u stanju preživjeti vlastito vrijeme nije zapravo ni postojalo".

Zato, Marko, nismo beznadno tužni. Samo na tren, jer slušat ćemo te i gledati zajedno s ostalima iz klape, na posvećenim televizijskim slikama, na YouTubeu, CD kolekcijama (od kojih se jedna uzalud ne zove Zlatnom!), danas i sutra, valjda dok je vijeka i svijeta! (Siniša Škarica)

DUBROVAČKI TRUBADURI - Jedan dan
DUBROVAČKI TRUBADURI - La musica di notte
DUBROVAČKI TRUBADURI - Ulicama moga grada
Foto: Dragutin Matosevic
Marko Brešković, Stradun, Dubrovnik (avgust 2007. godine)

Foto: Dragutin Matosevic

Autor:

Siniša Škarica
Zagreb, Hrvatska
propaganda@crorec.hr

Foto: Dragutin Matosevic









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -