Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

HUCI, HUCI SUTJESKA
Prica iz ex YU
(Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG)


HUCI, HUCI SUTJESKA
Komandant Sava Kovacevic

Generacije Crnogoraca prve pojmove o junastvu i humanizmu sticale su kroz pripovijedanja o legendarnom borcu sa Sutjeske, simbolu hrabrog "covjeka iz naroda" koji se bori protiv mraka Drugog svjetskog rata.

Njegova nas je slika sacekivala jos u Poznavanju prirode i drustva - naslonjen na stijenu, ozbiljno zagledan dvogledom u daljinu, sa titovkom na glavi i u partizanskoj uniformi, sa neizbjeznim brkovima, jer - gdje si ti u Crnoj Gori vidio junaka bez brkova. Na casovima muzickog ucili smo odu hrabrom komandantu i izvodili je puni elana na svakoj "prigodnoj" priredbi. "Sa kraj Bosne do mora, zna ga zemlja sva, svud se slavom procuo Komandant Sava" - bili smo ubijedjeni da je to narodna partizanska pjesma, no nije bila, pokazalo se. Njen je autor Savin saborac i prijatelj Punisa Perovic, koji je stihove "Sto to huci Sutjeska u taj pozni cas, mrtav kraj nje lezase slavni komandant" isklesao na licu mjesta, pa su borci vec sjutradan pjevali u koloni. Mnogo godina kasnije, tada vec u funkciji muzickog urednika radio stanice, cuo sam na kompilaciji "Revolucionarne pjesme" u rok maniru ovu kompoziciju u izvodjenju Nene Ivosevic, i sa funky gitarama i jakom ritam sekcijom zvucala je jos mocnije, mnogo mocnije.

Sava je u djecijim ocima bio olicenje pravdoljubivog, postenog i do ludila hrabrog komandanta koji brine o svojim borcima, ciji je poklic sa uzdignutom rukom: "Juris!" dovodio do pometnje u redovima okupatora i domacih izdajnika. Legendarni narodni heroj iz "Operation Schwarz" nama nikada uistinu nije bilo obican covjek, bio je preteca super-heroja u vrijeme kad za Marvell Comics Group niko nije znao, bio je Viljem Tel i Robin Hud, Veliki Blek i Zagor-Te-Nej iz naseg kraja, paradigma dobrodusnog Velikog Strica koji je tu kad zatreba da te odbrani, pravedan i human, ali i osvetoljubiv, zavisno od situacije. Prepricavalo se kako je u okolini Grahova skocio na tenk i vozio se na njemu sve dok posadu nije pobio revolverom, kako je uoci Trece ofanzive sa Zelengore prebacio ranjenike iz obruca na slobodnu teritoriju hodajuci s jedinicom neprekidno dvanaest dana, kako je u boju na Javorku zarobio preko hiljadu neprijateljskih vojnika...

I smrt Savina je imala, kao i njegov zivot, epopejne dimenzije. Ucili smo da ga je rafal pokosio stojeci, s ledja, dok je izdavao naredjenja i davao instrukcije saborcima kod sela Krekova. Zamisljali smo, sjedeci u klupama, kako je izgledalo to popodne kad se to desilo, i kakva je bila ta kruska uz koju je pao, to suvo bezlistno drvo koje, kao da nosi pecat krivice za tragediju naseg junaka, stoji usamljeno i izopsteno negdje na kosi blizu pomahnitale rijeke. Ekskurzije su pohodile ta podrucja "putevima revolucije", i ni moja polumaturska nije bila izuzetak, ali niko od vodica kompleksa na Sutjesci nije znao tacno da pokaze gdje je to famozno stablo.

Lik velikog komandanta u epopejnom filmu Stipeta Delica "Sutjeska" ozivio je Ljuba Tadic, a sekvenca u kojoj on, u oblaku od dima, pokusava da nadjaca buku "stuka" i tepiha bombi koje padaju, dovikujuci borcima njegove divizije: "po'itajte, sokoli, po'itajte" klasicna je scena akcionog filma, u kom se junak bori protiv mnogostruko jaceg neprijatelja i gine, ali njegova ideja pobjedjuje tako da ni smrt nije uzalud.

Sava Kovacevic (1906-1943) je rodjen u selu Nudo, opstina Niksic. Porijeklom iz siromasne seljacke porodice, skroman, omiljen i popularan kod boraca i naroda bio je otjelotvorenje neustrasivog partizana, primjer licnog junastva i vjestine komandovanja. Bio je zamjenik komandanta Glavnog staba za Crnu Goru i Boku, clan Vrhovnog staba, zatim od juna 1942. godine komandant Pete crnogorske proleterske brigade, da bi marta 1943. postao komandant Trece divizije NOVJ. Poslije proboja na Sutjesci neprijatelj je uspio zatvoriti obruc oko Savine jedinice, s kojom se nalazilo i preko tri hiljade teskih ranjenika i bolesnika. U takvoj situaciji, Sava preuzima juris, ali jurisajuci na bunkere, pada smrtno pogodjen. U istoj bici poginuli su i Savin otac Blagoje, brat Janko i bratanic Dragan. Medju prvima je proglasen za arodnog heroja.


Autor:

Zeljko Milovic, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -