Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - ex YU vremeplov

Rondo
Biografija
Mostar, BiH

Sto se tice grupe Rondo, ona je nastala tamo negdje krajem 70-tih promjenom imena tadasnje mostarske grupe Most, koja je do tada imala jedan veliki hit u bivsoj Jugi, "Plave oci", kompozitora Mirka Mestrovica (izmedju ostalih komponovao i za Seida Memica Vajtu, Hanku Paldum, Tomu Zdravkovica i jos neke druge manje poznate pjevace). Taj hit je pjevao Vedran Vegar. "Namirisavsi" da bi se tu mogao napraviti dobar biznis, grupu pod svoje "skute" uzima veliki "maher", kompozitor i menadzer iz Sarajeva, Nikola Borota Radovan. On dovodi novog pjevaca iz Sarajeva (Mile Zovko) i ime grupe "Most" mijenja u "Rondo" (jer mu je "Most" zvucalo previse lokalno, posto se grupa nazvala po mostarskom Starom mostu). Rondo je poznati dio Mostara, a takodje i muzicki oblik klasicne muzike, tako da je, po misljenju Borote, to zvucalo komercijalnije.

Uglavnom, ta postava grupe Rondo imala je jedan osrednji hit, "Zar vec nije vrijeme", kompozitor takodje Mirko Mestrovic, koji je da spomenem, cijelo to vrijeme svirao klavijature u grupi. Sve je ostalo na tome. Nakon toga u grupu dolazi Zeljko Samardzic koji zajedno sa Mestrovicem okuplja potpuno novu grupu, a postava grupe Rondo od maja 1982. glasi: Zeljko Samardzic - vokal, Mirko Mestrovic - kompozitor, klavijature i vokal, Neno Eres - sax, percussions, Emir Mehic - el. gitara, Adis Drljevic - bubnjevi, te moja malenkost, Marko Govorcin - bas gitara i vokal. U tom periodu sviramo po svim boljim hotelima Mostara i okoline (hoteli "Mostar", "Ruza", "Neretva" itd). 1984. godine idemo na poznati festival u Sarajevu, "Vas slager sezone", sa pjesmom Mirka Mestrovica "Imena nisu vazna". U velikoj dvorani "Zetra" osvajamo cetvrto mjesto, iza Olivera Dragojevica, Nede Ukraden i Kemala Montena. Pjesma je bila odlicno primljena od sarajevske publike i zadrzala se prilicno dugo na top listama nekih radio stanica bivse Juge.

Za jednu nepoznatu grupu iz muzicke provincije, jer Mostar je, ruku na srce, tada to i bio, bio je to veliki uspjeh, tako da smo dobili pravo da sljedece, 1985. godine, uz Jasnu Gospic, predstavljamo BiH na takmicenju za Pjesmu Evrovizije u Skopju. Izveli smo pjesmu Mirka Mestrovica "Linda", za koju je aranzman napisao Fadil Redzic, bas gitarista grupe Indexi, a snimio je Plesni orkestar RTV Sarajevo. Tim orkestrom u Skopju je dirigovao maestro Esad Arnautalic, koji nam je cijelo vrijeme pruzao ogromnu podrsku i snagu da istrajemo, iako smo mi culi i mirisalo je da je pobjeda vec gotova stvar. Naime, po politickoj liniji bilo je govorkanja da trebaju pobijediti Izolda Barudzija i Vlado Kalember sa osrednjom pjesmicom "Cao amore". Na kraju je tako i bilo, a kakav je bio plasman njih dvoje na Evroviziji, vec je svima poznato (zadnje mjesto).

Željko Samardžić i Rondo

Mi smo u Skopju osvojili "solidno" 10. mjesto, a s obzirom na izvanrednu interpretaciju Zeljka Samardzica i na veoma dobar utisak kod skopske publike, dobili smo priliku da sljedece, 1986. godine, idemo na festival u Opatiji. Imali smo ponovo odlicnu pjesmu Mirka Mestrovica, "Sve zbog jednog pogleda", medjutim, Zeljku je tada, na zalost, "puklo" grlo i morao je na hitnu operaciju u Beograd, na VMA, tako da je nasa, uspjesno zapoceta jugoslavenska karijera bila relativno brzo zavrsena. Uglavnom, u medjuvremenu smo uspjeli da snimimo jednu LP plocu koja se po nasem prvom hitu zvala "Imena nisu vazna". Ploca je 1984. godine izdata za sarajevski Diskoton u, za nas kao grupu na pocetku, fantasticnih - 10,000 primjeraka. Sve pjesme je komponovao Mirko Mestrovic, aranzmane smo radili svi zajedno, a interesantno je pomenuti da smo tu plocu kao uopste prva grupa snimili u tadasnjem novom, velikom studiju 1 RTV Sarajevo gdje je kasnije svoju plocu "Uspavanka za Radmilu M" snimalo i Bijelo dugme. Producent nam je bio Senad Galijasevc (nekadasnji Senad od Bosne, odnosno Senna M).

Evo i naslova pjesama sa albuma grupe Rondo ("Imena nisu vazna") - prema redoslijedu: 1. Imena nisu vazna, 2. Dolazim, 3. Dijana, 4. Ruzan san, 5. Gdje si sad, 6. Jos samo posljednju noc, 7. Linda, 8. Ne idi kod nje, 9. Potrebna si meni, 10. Sta radis sad, 11. Pronadji me.

Nakon te ploce snimili smo jednosatnu emisiju sa svim pjesmama za RTV Sarajevo. Ta emisija je bila emitovana u "udarnom" terminu, u subotu u 20:00 sati, ali na drugom programu, tako da je odjek bio skoro nikakav.

Uglavnom, nakon operacije grla, Zeljko je jos neko vrijeme pjevao s nama, vecinom "komercijalu" po hotelima, a zatim smo se pocetkom 1987. godine razisli zbog licnih nesuglasica. Mi smo svirali jos oko godinu dana u postavi sa violinistom Nedeljkom Kovacevicem, koji trenutno s mnogo uspjeha nastupa u poznatoj mostarsko grupi MOSTAR SEVDAH REUNION, a Zeljko Samardzic je zapoceo samostalnu karijeru. Zeljko je snimio himnu fudbalskog kluba Velez, "Rodjeni, rodjeni", koju je komponovao Kemal Monteno. Snimio je i dva CD-a sa takozvanom mjesavinom folka i pop muzike. Par pjesama mu je napravio i Kemal Monteno ("Jednom kad nam dodju sijede" i "Zagrli me, poljubi me"), a na jednom CD-u je bio i kasniji hit u interpretaciji pokojnog Fadila Toskica, "Puce grom u srcu mom". Jednu od pjesama Zeljko je otpjevao u duetu sa Jasnom Gospic ("Ljubim ti te okice zelene"), a jednu mu je komponovao i pokojni doktor Dzenan Salkovic ("Zasviraj druze"). Nekoliko pjesama mu je napisao stari saradnik - Mirko Metrovic. Pocetkom rata u BiH, Zeljko odlazi u Beograd, a sve ostalo je manje vise poznato.

Sto se tice ostalih clanova samo da spomenem ove koji se i dalje bave muzikom. Mirko Mestrovic svira i pjeva kao profesionalni pjevac (one man band) u Hamburgu, Emir Mehic je klavijaturista u grupi Hari Mata Hari, Nedeljko Kovacevic violinista je i pjevac u MOSTAR SEVDAH REUNION, a moja malenkost se takodje i dalje druzi s muzikom (ne bi ni valjalo da je drukcije): www.dieglockner.at (na njemackom je, mozete malo pogledati, a ako govorite njemacki, jos bolje).

Puno srdacnih pozdrava, Marko Govorcin.

Zeljko Samardzic

Zeljko Samardzic

Zeljko Samardzic

Prilog:

Marko Govorcin
margo@sbg.at
www.dieglockner.at








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -