Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Nadirov spomenar

Ivo Robić
Biografija
29.01.1923. - 09.03.2000.

Dragi čitatelji,
Današnja zabavna glazba na ovim prostorima ne može se odvojiti od imena poznatog pjevača Ive Robića. Nevjerovatno zvuči, Ivo Robić je počeo pjevati na Radio Zagrebu davne, veoma davne, 1942/43. godine.

Počnimo po redu. Ivo Robić je rođen u mjestu Garešnica, pored Bjelovara, 29.01.1923. godine. Maturirao je u Bjelovaru, a želio je postati pravnik kao i njegov otac, koji je bio sudski službenik. Za vrijeme Drugog svjetskog rata pjevao je u više zagrebačkih lokala, a to je nastavio i poslije rata. Mlađim čitateljima (posjetiteljima Barikade) možda nije poznato da je svaki bolji ugostiteljski objekat u to doba imalo muzički program (mali orkestar i pjevača) i da su oni ugodnom i laganom muzikom zabavljali goste.

Poznati hrvatski skladatelj, Mario Kinel, upoznao je Ivu Robića 1943. godine, kada ga je Ivo pitao da li sa njegovom skladbom "Sniježi" može pristupiti jednom natječaju Radio Zagreba. Ivo je na tom natječaju izabran za pjevača Radio Zagreba i počeo je profesionalno da pjeva za tu radio stanicu. Korektno je reći da se je ta radio stanica tada zvala "Državna krugovalna postaja Zagreb".

Poslije rata, i u tim teškim vremenima, muzički radio program je redovno tekao i Ivo Robić je svojim ugodnim glasom zabavljao radio slušatelje. Izbor njegovh pjesma nije imao određeni muzički stil, već je on po mogućnosti pjevao pjesme koje su se već probile na mađunarodnom muzičkom tržištu. Dugogodišnji urednik "Jugotona", Pero Gotovac, rekao je da je Robiću bilo jasno da živi od pjevanja i da je zbog toga morao imati veoma širok repertoar. Ne smije se zaboraviti da je u to doba, Robić pjevao i po lokalima, gdje je publika tražila da im pjeva popularne pjesme bez obzira kakav su stil imale. Za svaku muzičku želju pjevaču se je moralo platiti !! Već time je Robić bio prisiljen u svom repertoaru imati široki dijapazon pjesama.

Prošla je Staljinova blokada koja je našim narodima, ekonomski gledano, donijela par teških godina. Životni standard je pomalo počeo rasti. Došla je 1958. godina i Opatijski festival gdje je sa Ivom Robićem u duetu nastupila Zdenka Vučković. Sa pjesmom "Mala djevojčica" oni su bili pobjednici tog festivala i ta pjesma je bila veliki jugoslavenski hit tog vremena. U to vrijeme Robić je dobio ponudu da nastupa i u Njemačkoj.

Put u Njemačku označio je početak njegove internacionalne karijere. Pjesma "Morgen" (Sutra) prodana je u više miliona primjeraka i time je Ivo Robić postao milioner i u markama. Može se reći da je Ivo Robić jedini naš pjevač koji je napravio pravu i veoma uspješnu internacionalnu karijeru. Međunarodna karijera Ive Robića diskografski je istinski započela, snimanjem ploča za češki "Supraphon", 1956. godine. Ivo Robić je u Njemačkoj lansirao više hitova, a njegove ploče su se prodavale i prodavale. Veliki uspjeh postigao je i sa pjesmom "17 godišnja". U tom periodu sarađivao je sa hamburškim kompozitorom Bert Kaempfertom ("Strangers in the Night"). Diskografska kuća koja je kasnije preuzela Ivu Robića, bila je "Polydor", a "Polydor" je pripadao gigantu "Deutsche Grammophon Gesellschaft". Ime Ive Robića je u Njemačkoj, generaciji 60-80-to godišnjaka, i danas dobro poznat pojam (autor članak je to doživio i čuo više puta).

Slijedeći Opatijski festival (1959. godine) donio mu je veliki uspjeh sa pjesmom "Autobus Calypso", a neobićno je da je i taj uspjeh pjevao u duetu - ovaj puta sa Beti Jurković.

Interesantan detalj je da je Ivo Robić, uprkos velikom uspjehu i novcu, ostao veoma skroman. On je i dalje nastavio svoju tradiciju pjevanja po ugostiteljskim objektima, pa je svako ljeto nastupao na terasi Hotela "Kvarner" u Opatiji. On je uvijek želio direktni kontakt sa svojom publikom, a taj kontakt je mogao imati samo na taj način, t.j. da pjeva u živo i da tako osjeti reakcije publike na svaku svoju pjesmu. U Ičićima pored Opatije sagradio si je uz more veoma lijepu vilu gdje je pretežno živio, zajedno sa suprugom Martom.


Ivo Robić
(između 1944.-1946.)


Ivo Robić, najavni plakat plesnih večeri
na terasi Hotela Kvarner u Opatiji
(između 1955.-1960. godine)

Godine su prolazile, a Ivo je izbacivao uspjeh za uspjehom i, što je većini ljudi nepoznato, radio je i kao veoma uspješan kompozitor. Pozivali su ga da pjeva na raznim festivalima (Zagreb, Opatija, Krapina, a posjedujem i jedan stari oštečeni single gdje je Ivo Robic pjevao i na festivalu Beogradsko proleće). On je na tim festivalima uvijek osvajao solidna mjesta, ali više nikada nije ponovio veliki uspjeh pjesme "Mala djevojčica".

U sedamdesetim godinama XX vijeka, njegova popularnost je počela popuštati, ali Robić je i nadalje imao svoju vjernu publiku, tako da je i dalje bio interesantan Jugotonu - njegove ploče su se dobro prodavale.

Vrijeme je prolazilo i prije desetak godina Ivo Robić je imao nastup u Neumeuensteru, u sjevernoj Njemačkoj. Autor ovog članka je htio posjetiti taj koncert, ali su sve karte bile rasprodane!! Drugim riječima, Ivo Robić je u Njemačkoj još uvijek imao svoju odanu publiku.

Jednog dana je i za Ivu Robića došao dan oproštaja od njegove vjerne publike. Ivo Robić je umro u riječkoj bolnici, dana 09.03.2000. godine. Sa sigurnošću mogu reći da on i dalje živi među nama, jer uz njegovu muziku i uz njegove pjesme i pripadnici novih generacija mogu zaplesati i biti očarani njegovim nezaboravnim glasom.

Na žalost, poslije Ivine smrti, riječki Novi List je više puta pisao o ostavinskoj raspravi. Kako je riječki Novi List pisao, dva brata Ive Robića pokušala su dobiti veći dio njegovog nasljedstva. Taj sudski proces dobila je udovica Ive Robića, gospođa Marta. Ona je lijepu vilu u Ičićima prepustila Katoličkoj crkvi i sada je u toj zgradi otvorena lokalna crkva. Zaboravio sam napomenuti da Ivo Robić nije imao djece.

Mlađim čitateljima ću pokušati, izmedju nešto više od stotinjak meni poznatih pjesama Ive Robića, izdvojiti njih desetak koje sigurno nisu najbolje, ali su veoma tipične za njegov način pjevanja.

Naziv

Kompozitor

Godina

Ti ne slutiš

Ljubo Kuntaric

1949.

Ritam veselja

Vandekar

1950.

Serenada Opatiji

Z. Krkljuš

1951.

Siboney

Lecuona

1952.

La Paloma

Yradier

1953.

Ta tvoja ruka mala

Ljubo Kuntaric

1954.

Nekada sam i ja volio plavo cvijece

Trad.

1956.

Que sera sera

Filmska

1957.

Mala djevojcica

Vandekar

1958.

Kao prije (Come prima)

Taccani

1959.

Posebno se mora navesti pjesma "Samo jednom se ljubi", iz 1956. godine, jer je ta kompozicija Ive Robića bila i jedan od njegovih najvećih upjeha!

Izvori informacija:

Omoti gramofonskih ploca Jugoton / Croatia Records
Prateće brošure uz CD-e
Časopis "Gloria", Zagreb
Novine "Novi List", Rijeka
Slušanje Ive Robića na terasi Hotela "Kvarner", Opatija

Dragi čitatelji Barikade, srdačno Vas sve pozdravlja,

Vaš Nadir Efendić
Efendic@gmx.de



Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -