Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

Dragan Stojnić
Biografija
1937. - 21.03.2003.

Dragi citatelji Barikade ,
Vi ste vec navikli da uz pomoc našeg muzickog vremeplova zajednicki polazimo na daleke muzicko-arheološke ekspedicije. Uzimali smo cesto i dodatnu opremu, dodatno gorivo, medikamente, a ponekada smo mirisali i barutni dim davno završenih ratova. Danas cu sve one citatelje koji su uživali u takovim avanturama malo razocarati, jer mi ostajemo kod kuce. Jedini rekvizit za ovo naše muzicko-arheolško iskapanje bit ce jedna kartonska kutija sa gramofonskim plocama iz daleke 1969. godine. Ta kartonska kutija pripada je jednoj plavuši koju sam upoznao baš te daleke 1969. godine. U toj kutiji su bile cuvane njene gramofoske ploce. Neke od njih su vec i u to doba bile stare nekoliko godina i mogu reci da su bile prilicno istrošene. Ta lijepa plavuša, koja je u to doba postala moja supruga, donijela je u naš zajednicki brak tu kutiju sa gramofonskim plocama, naravno, zajedno s njenim gramofonom.

Gramofon je bio proizvod tvornice "Iskra" iz Kranja i bio je stereo izvedbe, sa safirnom iglom. Super tehnika tog doba! Pricala mi je da ima ploce nekog pjevaca, kojeg je rado slušala kada bi padale dosadne jesenske kiše, ili kada je bila malo melankolicna i tužna. Tada sam i ja prvi puta sa interesom poslušao pjesme tog pjevaca koji se je zvao Dragan Stojnic, i odmah sam zakljucio da on pjeva u stilu francuskih šansonjera. Cesto sam u 60-tim godinama prošlog stoljeca slušao radio stanice "Monte Karlo" i "Luxembourg". Pored najmodernijh pjesama i ritmova tog vremena, te radio stanice su ponekad izvodile i pjesme poznatih francuskih šansonjera. Primjetio sam da Dragan Stojnic ima velike glasovne mogucnosti i one su se mogle mjeriti sa njegovim uzorima iz Francuske. Na omotnicama tih starih ploca našao sam neke podatke o Draganu Stojnicu koji su mi pomogli da rekonstruišem najvažnije stranice njegovog životnog i glazbenog puta, koje cu Vam pokušati sistematski predociti.

Dragan Stojnic rođen je 1937. godine, kratko vrijeme prije Drugog svjetkog rata i to u Kraljevini Jugoslaviji za koju se može reci da je imala slicne probleme kao i današnje države na njenom podrucju. Policija i zakoni su u to doba bili veoma strogi i mladom covjeku koji bi krenuo pješke na put da upozna svoju zemlju moglo se je desiti da na tom putu bude uhapšen zbog skitnje. To je vec bio dovoljan razlog da se provede i koji dan u zatvoru. Mobilitet današnjih generacija tada je bio nepoznat pojam.

Dragan Stojnic se rodio u Beogradu, glavnom gradu Kraljevine Jugoslavije i tu je prvih godina i živio. Životni put ga je kasnije vodio u Banja Luku, Skoplje, Sarajevo i na kraju opet u Beograd. Dragan Stojnic je studirao jezike (francuski) i taj studij nije završio. Poslije se prebacio na studije ugostiteljstva i završio je višu turisticku školu.

Glazbeni put Dragana Stojnica poceo je pjevanjem u meni nepoznatoj grupi, "Prijatelji", a široj javnosti je postao poznat 1964. godine pobjedom na lokalnom festivalu u Kraljevu / Srbija i to sa pjesmom "Bila je tako lijepa". Taj festival je nosio ime "Mikrofon je vaš". Trebale su mu cetiri godine rada da bi postao pobjednikom tog festivala - po prvi puta je na njemu nastupio vec 1960. godine pjevajuci neke talijanske pjesme. Poslije uspjeha postignutog u Kraljevu, prešao je na francuske šansone kojima je ostao vjeran do kraja života.

Poznati pjevac u okvirima ex-YU, Dragan Stojnic je postao pobjedom na cijenjenom Opatijskom festivalu, daleke 1965. godine, i to sa pjesmom "Zašto dolaziš samo sa kišom". To je bila kompozicija jednog od najboljih skladatelja tog vremana, Alfonsa Vucera. Smijem reci da je Alfons Vucer moj najomiljeniji glazbeni kompozitor. Moram napomenuti i to da je u to doba pobjeda u Opatiji svakom pjevacu otvarala vrata svih diskografskih kuca. Te iste godine, Dragan Stojnic je krenuo na prvu turneju po, sada nepostojecem, Sovjetskom Savezu, gdje je imao velike uspjehe.

Godinu dana kasnije, 1966. godine, Dragan Stojnic je gostovao u Parizu i imao je cast da pjeva u poznatoj dvorani "Olimpija" gdje su, inace, pjevali najbolji i najpoznatiji francuski i svjetski pjevaci. Ta velika cast se može objasniti i time da su u poplavi engleskog jezika, postali veoma rijetki pjevaci izvan Francuske koji su pjevali na francuskom jeziku. Lijep, topao glas, poznavanje francuske literature i duha šansone, omogucili su Draganu Stojnicu da ga francuska publika primi kao pravog šansonjera.

Dragan Stojnic je svoj najplodniji stvaralacki period imao u Sarajevu gdje je snimio više francuskih šansona i kroz prevode tekstova njegovih pjesama naša publika je dobila priliku da upozna smisao i duh šansone. Osim tekstova na francuskom jeziku, on je koristio i tekstove B. Stojadinovica i N. Vražalica. Dragan Stojnic je uspješno sara?ivao sa sarajevskim orkestrom Esada Arnautalica koji je bio i aranžer više njegovih pjesama. Taj sarajevski kulturni import iz Francuske podigao je nivo glazbene kulture ex-YU na jedan nivo koji se, nažalost, u kasnijim godinama, nije uspio održati na toj visini. Jedan od razloga za to su bile i jake migracije sa sela u pravcu gradova, kada se je zabavna muzika "ponarodila", što nije bilo dobro ni za zabavnu, a ni za narodnu muziku. Komercijalni interesi uopce nisu vodili racuna o kvalitetu muzike.

Glazbeni put Dragana Stojnica išao je uzlaznom putanjom i od 1984. godine on je poceo davati solo koncerte. Postala je tradicija da na Dan žena, "8. marta", u Beogradu drži koncerte pretežno za žensku publiku. Sa pjesmama "Jedan covjek i jedna žena", "Bila je tako lijepa", "Vino i gitare"... on je uspijevao dati osjecaj svakoj ženi u dvorani da pjeva upravo njoj. Sam je izjavio da je on ženama "...umesto buketa cveca, poklanjao bukete melodija". Njegovi stalni pratioci na tim koncertima su bili klavirist Đorđe Debac i recitator Milan Ševic.

Godine su prolazile i Dragan Stojnic je došao u životnu situaciju da više nije mogao otici u Sarajevo da bi tamo otpjevao koju šansonu. To nije bila njegova krivica, ali važila je poznata izreka "ja se ne bavim politikom, ali se politka bavi samnom".

Buduci da je nemilosrdna i teška bolest uništila sve životne planove Dragana Stojnica, on je na kraju morao, poslije 40 godina pjevanja, napustiti daske pozornice, napustiti prijatelje i familiju. Žalostan detalj iz njegovog života jeste, da nije dobio priliku da otprati majku na njen zadnji pocinak, jer je on sam umro na dan majcinog ukopa. Taj datum, 21.03.2003. godine , znacio je gubitak jednog velikog umjetnika koji je preko svih granica znao dati puno glazbenog uživanja svim ljudima dobre volje.

Umjetnost ne poznaje granice! Danas se može reci da u cijelom periodu njegovog umjetnickog rada Dragan Stojnic u ex-YU nije imao dostojnog konkurenta i da je sve godine pjevao bez konkurencije. Jedini pjevac ex-YU koji se je usudio zapjevati pjesme iz repertoara Dragan Stojnica bio je pjevac Zafir Hadžimanov, ali mogu slobodno reci da je orginalna izvedba bila na višem nivou.

Buduci da je Dragan Stojnic polagao veliku pažnju na visoki i profesionalni kvalitet njegovih pjesama, on nije producirao mnogo novih pjesama, tako da njegova diskografija i nije tako brojcana.

Ova lista pjesma koje ja posjedujem samo je jedan dio repertoara kojeg je pjevao Dragan Stojnić.

A sad adio.mp3
Barbara.mp3
Bice dana.mp3
Bila je tako lijepa.mp3
C'est La Vie.mp3
Da Da Da.mp3
Dovidjenja ljubavi.mp3
Ide voz.mp3
Ide, ide zivot.mp3
Ja to znam.mp3
Jedan covjek i jedna zena.mp3
Jelisejska polja.mp3
Jos si tu.mp3
Jos te pamtim.mp3
Kada smo se upoznali.mp3
Kako je tuzna Venecija.mp3
Kazi mi.mp3
La Boheme.mp3

Maestro i violina.mp3
Moj svet.mp3
Necemo imati vremena.mp3
Nema vise romantike.mp3
Nemoj da kunes ovu noc.mp3
Oprosti mi ako mozes.mp3
Rastanak.mp3
Stare slike.mp3
Stari momci.mp3
Sto te nema.mp3
Sto te vise cekam.mp3
Ti.mp3
To je ljubav.mp3
U letnjoj noci.mp3
Ulice noci.mp3
Vino i gitare.mp3
Zimska je ruza.mp3
Zivot koji zivim.mp3

Po mom starom obicaju, prvoj desetorici citatelja Barikade koji mi se jave, e-mailom cu poslati jednu staru pjesmu sa ove liste pjesama Dragana Stojnica u mp3 formatu. Mislite samo na vaše telefonske (modem) troškove.

P.S. Dragi citatelji Barikade, ukoliko su Vam poznati neki detalji iz života pjevaca i pjevacica o kojim sam ranije pisao (rubrika Vremeplov / Nadirov spomenar), ja bih Vas molio da mi javite te detalje. Rado cu njima dopuniti svaku od vec objavljenih biografija!

Izvori informacija:

Omotnice i pratece brošure Jugoton, Zagreb i PGP RTB, Beograd
Veoma dobro i ugodno sjecanje na moju mladost i
Već spomenuta plavuša koja je rado slušala pjesme Dragana Stojnica!!
Internet

Srdačno Vas pozdravlja,
Vaš Nadir Efendić
Efendic@gmx.de




Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -