Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

Neda Ukraden
Biografija


Neda Ukraden - fotografija preuzeta sa www.nedaukraden.com

Biografija ili otvarenje muzicke Pandorine kutije

Dragi čitatelji Barikade,
Moramo razmisliti o tome da li se muzicka arheologija može zabaviti sa jednom atraktivnom pjevacicom koja još uvijek pjeva? Rijec je o poznatoj Nedi Ukraden, najobrazovanjoj pjevacici ex-YU i novog vremena. Moje je mišljenje da možemo! Za razliku od Lole Novakovic, internet je pun podataka o Nedi Ukraden i o njenom životu, tako da ovaj puta ne trebam vršiti teška i mucna iskopavanja da bih došao do potrebnih podataka.

Neda Uraden je rođena 50-tih godina prošlog stoljeca u Imotskom, Dalmacija. Djetinjstvo i mladost Neda Ukraden je provela u glavnom gradu BiH - Sarajevu. Živjela je i u nekim drugim mjestima BiH jer je njen otac cesto mijenjao mjesta stanovanja. Kako bilo da bilo, Neda je imala veliku sposobnost ucenja i uspješno je završila dva fakulteta. Prvo je studirala englesku književnost i jezik na filološkom fakultetu. Nakon dobivanja diplome, u starosti od 25/26 godina, pocela je studirati pravo i nakon par godina ona je postala pravnica. Danas (11.04.2004), Beogradska televizija je prenoslila jedna intervju sa Nedom Ukraden. Imao sam srecu da sam skacuci od programa do programa (emitovanih putem satelita) naletio upravo na pocetak tog intervjua koji je trajao skoro sat i pol. Sve te stvari koje je Neda Ukrade ispricala o svom životu mogle su se naci i na internetu, tako da je ona samo ponovila vec recene stvari. Što se tice njenog muzickog života, bilo je interesantno cuti da je ona završila srednju muzicku školu i da je ucila operetno, odnosno, operno pjevanje. Znaci, Neda ima klasicno muzicko obrazovanje, koje mnogo govori i o njenom muzickom talentu i sposobnostima. Tu muzicku školu pohadjala je u gradu svoje mladosti, Sarajevu. Veoma kasno je krenula u muzicku školu jer je vec imala punih 18 godina. Istovremeno, ona je polagala i prijemni ispit za mlade pjevace, a taj ispit je bio na stanici Radio Sarajevo. Uspjeh na tom prijemnom ispitu definitivno je odredio njen životni put i ona je postala pjevacica.

U jednoj recenici tog TV intervjua, Neda je rekla da su ona i njene kolege pokušali stvoriti neki domaci stil zabavne glazbe, što im je i uspjelo. Taj stil je nastao tako da su u zabavnu glazbu ubaceni fragmenti i ritmovi narodnog melosa, na primjer glamocki ritam narodne muzike. Mislim da, kao poznavalc tog vremena i nacina razmišljanja, mogu reci da je taj pokušaj vjerovatno bio podupiran ili incijaliziran od politickih struktura tog vremena. Tih pokušaja je bilo i u drugim umjetnickim krugovima, jer su se htjeli izgurati "dekadentni" zapadni utjecaji. U ovom slucaju, mogu reci, taj pokušaj je djelomicno uspio i time su stvoreni temelji za "turbo folk" koji je vremenom skoro i uništio domacu zabavnu glazbu (barem na istoku ex-YU). Jesu li Neda Ukraden i njene kolege mogli i misliti da ce stvoriti podlogu za jednu "Cecu" i slicne kreature turbo folka? Za mene je to bilo otvaranje jedne Pandorine muzicke kutije cijih se zala dugo necemo osloboditi.

Nedavno sam na Radio Splitu (preko interneta) slušao jedan intervju kojeg je vodio poznati i priznati poznavatelj glazbe, glazbeni publicist Goran Pelaic. U tom intervju on je ispitivao Ljupku Dimitrovsku o pocetku njene glazbene karijere i o starim vremenima za vrijeme ex-YU. Ljupka je spomenula da su njeni prvi poceci bili na radio stanici Skoplje, ali ni jednom rijecju nije rekla da je njen otac u to doba bio direktor Radio televizije Skoplje. Veoma volim slušati neke pjesme Ljupke Dimitrovske, ali ironicno mogu reci da ta funkcija njenog oca sigurno nije škodila njenoj karijeri.

Zapazio sam da Neda Ukraden nikada nije spomenula zanimanje svog oca!? Moja predpostavka je, da je otac Nede Ukraden bio viši oficir u vojsci ex-YU, jer su oficiri relativno cesto morali mijenjati mjesta stanovanja. Buduci da je Neda Ukraden imala materijalne mogucnosti da završi dva fakulteta, može se poci od toga da je njen otac imao visoki oficirski cin, jer je imao mogucnosti da kcerci financira poha?anje dva fakulteta. Takav društveni položaj njenog oca sigurno je mogao ubrzati njenu karijeru, otvoriti joj sva vrata koja su na državnoj televiziji i radiju bila odlucujuca za uspjeh ili neuspjeh nekog mladog pjevaca. Inace, Neda Ukraden je izgubila svog oca 1997. godine i opcenito se može reci da je taj gospodin mnogo napravio za svoju kcerku. Time ne želim umanjiti njene sposobnosti i rad kojeg je ona uložila u gra?enju svoje karijere, ali mislim da bi bilo dobro da nam ona sama kaže par rijeci o tome. Prešucivanje jednog tako važnag detalja odmah upada u oci jednom iskusnom muzickom arheologu. Ovo nikada ne bih napisao o nekom pjevacu iz prošlosti, jer se on ne može braniti protiv ovakvih predpostavki, što nije slucaj sa Nedom Ukraden.

Inace, muzicki put Nede Ukraden bio je pravolinijski i bez stilskih lutanja. Na prvom natjecanju (festivalu) "Vaš šlager sezone", ona je osvojila prvo mjesto i poslije toga su slijedili drugi uspjesi. Opatijski, Splitski i ostali festivali bili su usputne stanice u voznom redu Nede Ukraden. Diskografski gledano, Neda Ukraden je bila veoma atraktivna pjevacica, a njene ploce dobro su se prodavale. Moram reci, svojim izborom pjesama i nacinom pjevanja, sebi je potpuno zatvorila vrata internacionalne karijere. Ta mješavina zabavne i narodne muzike svakom je evropskom uhu zvucala veoma strano. To njoj, možda, nije ni bilo važno. Imala je tržište ex-YU, sa 20 miliona potencijalnih kupaca. Uvijek sam se pitao kako je moguce da je jedna tako visoko obrazavana osoba, radeci zajedno sa Nikolom Borotam Radovanom, mogla svom rodnom kraju i njegovoj muzickoj kulturi usaditi turbo-folk, koji je kao jedan herbicid uništio zabavnu muziku u istocnim krajevima ex-YU. Takvu osobu bi u nekadašnjem Savezu Sovjetskih Socijalistiekih Republika osudili kao kulturnog diverzanta zbog uništavanja kulturnog dobra sovjetskih naroda. Može se reci da je ta kulturna agresija krenula od bosanskih brda ka istoku ex-YU, gdje je našla plodno tlo za takvu vrstu muzike.

Neda Ukraden je na ex-YU festivalima pokazala i dokazala da je vrhunska pjevacica zabavne muzike, ali zbog svog uspjeha na tržištu, ona se je uvijek vracala svojoj mješavini zabavno-narodne muzike. Neda Ukraden nije bila sama, vec su i neke rock grupe pocele u istom stilu da produciraju, takozvani, pastirski rock koji cu ja pogrdno nazvati "sterilnim hibridom". Nije bilo dovoljno da su samozvani kompozitori poceli da "komponuju" neke, nazovi narodne pjesme, vec su i kompozitori zabavne muzike poceli raditi u istom stilu i da produciraju neprirodene mješavine. Mogu samo reci da taj proces uništavanja muzicke kulture jos nije završen. On još uvijek traje i sadašnje stanje može postati još i gore!

Neda Ukraden je išla svojim putem i izdavala je albume koji su se fantasticno prodavali i donosili veliku zaradu svim ucesnicima u tim izdanjima. Izdala je preko 20 albuma.

U nesretnim danima naše novije povijesti, Neda Ukraden je napustila Sarajevo i preselila se u Beograd. Tu živi i sada u zajednickom domaainstvu sa majkom i kcerkom iz braka sa režiserom Bilbijom. Postala je i ugostitelj, jer je vlasnik jednog kafica. Šaljivo mogu reci da u ex-YU krajevima, poduzetništvo pocinje i završava sa kaficem. Nitko da otvori privatno kazalište, kino ili muzej, na primjer.

Za vrijeme i poslije zadnjeg rata na Balkanu, izdani su nebrojeni albumi sa Nedinim pjesmama, ali to su sve bila bespravna (piratska) izdanja na kojima su zara?ivali samo izdavaci istih. Jedan takav izdavac, izdao je album Nede Ukraden pod nazivom "Sevdah Neda" i on je time u dvije rijeci opisao to, za što sam ja potrošio skoro pola stranice. Moram priznati da je on bio mnogo efikasniji od mene!

Dragi citatelji Barikade, da se razumijemo, u mojoj muzickoj zbirci imam mnoge pjesme Nede Ukraden i neke od tih pjesama sa uživanjem i poslušam. Ona ima fantastican glas na kojem joj mogu pozavidjeti mnoge poznate i nepoznate koleginice. Rijetko se na?u pjevacice zabavne glazbe koje imaju tako školavan i prefinjen glas. Ženstvenost u tom glasu je tako izražena da bi neki zapadni muzicki novinar možda ovako rekao: "Lady with sexy voice." Veoma žalim da se ona nije posvetila klasicnoj ili zabavnoj glazbi bez narodnih dodataka. Nedavno sam njeno pjevanje slušao na TV Beograd i mogu reci da je njen glas vremenom postao još ljepši i ugodniji.

Dragi citatelji Barikade, mali kronološki pregled pjevanja Nede Ukraden na ex YU festivalima možete vidjeti u listi koja slijedi:

Naziv kompozicije

Festival

Godina

Kiše

Vaš šlager sezone

1969.

Srce u srcu

Opatija

1975.

Ej, da mi je

Opatija

1976.

Gorom i dolom

Split

1977.

Pisma ljubavi

BG Prolece

1978.

Alcak

Opatija

1978.

Šeherzada

Opatija

1979.

Što si bliže meni

Zagreb

1979.

Za tri dana prodje svako cudo

Opatija

1982.

Kao poseban dragulj moram navesti ex-Yu festival Revolucionarne i rodoljubne pjesme održan 1976. godine. Na tom festivalu su, između ostalih, pjevali  Krunoslav (Kico) Slabinac i Neda Ukraden. To je bilo pjevanje po partijskom zadatku i posljedice sam vec prije opširno opisao.

Neda je imala namjeru da ponovo izda svoje stare pjesme (orginalne snimke), ali joj to nije bilo omoguceno, jer ona ne posjeduje prava na te pjesme. Pregovarala je o otkupu tih prava, ali su ti pregovori bili bezuspjesni. Takav je život. Neda Uraden ih je pjevala, a drugi smiju prodavati te njene stare pjesme.

Prilikom slušanja njenog intervjua imao sam utisak da ona cezne za Sarajevom, što smatram normalnim. Skoro svatko voli posjetiti grad svoje mladosti. Poslije teških uvredljivih izjava koje su, navodno, pale od njene strane, svaka strana mora naci snage da kaže: "...ono što je receno, receno je i te rijeci i nisu smjele biti izgovorene". Jedan bivši njemacki državnik svjetskog formata, pokazao je u Varšavi kako se to radi. Možda se neke stvari ne mogu i ne smiju zaboraviti, ali sigurno je da se vremenom mogu oprostiti.

Po obicaju, navesti cu jednu nepotpunu listu pjesama, koje je pjevala Neda Ukraden.

Neda Ukraden_Ja jos pamtim samo tvoje ime_Dj_Jusic_hitovi3.mp3
Neda Ukraden_Ako ikad svijes gnezdo.mp3
Neda Ukraden_Bilo gde.mp3
Neda Ukraden_Budim se.mp3
Neda Ukraden_Dalje moram bez tebe.mp3
Neda Ukraden_Dobro vece samoco.mp3
Neda Ukraden_Eh da sam tebe slusala.mp3
Neda Ukraden_Gdje god bio.mp3
Neda Ukraden_Godine prolete.mp3
Neda Ukraden_Hop cup.mp3
Neda Ukraden_Jorgovan.mp3
Neda Ukraden_Kravata.mp3
Neda Ukraden_Ljubavi zedna.mp3
Neda Ukraden_Nedelja je majko.mp3
Neda Ukraden_Nek ti bude.mp3
Neda Ukraden_Nema zore nema dana.mp3
Neda Ukraden_Nocas dijelim tvoj bol.mp3
Neda Ukraden_Noci severne.mp3
Neda Ukraden_Odlazim.mp3
Neda Ukraden_Pozdravi ga sokole.mp3
Neda Ukraden_Pruga.mp3
Neda Ukraden_Pusti zvezde.mp3
Neda Ukraden_Samo je nebo iznad nas.mp3
Neda Ukraden_Sarajevo.mp3
Neda Ukraden_Stale reke.mp3
Neda Ukraden_Sto te nema.mp3
Neda Ukraden_Sto ti sina nisam rodila.mp3
Neda Ukraden_Tanka Linija.mp3
Neda Ukraden_Ti imas sve.mp3
Neda Ukraden_Voli me do bola.mp3
Neda Ukraden_Zora je.mp3
Neda Ukraden_Boli, boli.mp3
Neda Ukraden_Doslo doba da se rastajemo.mp3
Neda Ukraden_Majko, majko.MP3
Neda Ukraden_Nostalgija.mp3
Neda Ukraden_Oci tvoje govore.mp3
Neda Ukraden_Saj rode saj.mp3
Neda Ukraden_Vidovdan.mp3
Neda Ukraden_Zivjela muzika.mp3
Neda Ukraden_Steta bas.mp3
Neda Ukraden_Cijelu noc.mp3
Neda Ukraden_Nek slute svi.mp3
Neda Ukraden_Gorom i dolom_Borota_Split77.mp3
Neda Ukraden_Zivot sam promijenila.mp3
Neda Ukraden_Miso Kovac_Zbogom nevjerna duso.mp3

Dragi citatelji Barikade, buduci da se snimci Nede Ukraden još mogu dobiti u trgovinama, ja cu ovaj puta prvoj desetorici citatelja Barikade koji mi se jave, kao malu nagradu e-mail porukom poslati pjesmu "Kukavica". Tu pjesmu je u 40-tim godinama prošlog stoljeaa snimio Edo Ljubic - poznati beogradski pjevac koji je do 1937. godine pjevao po kafanama. Taj snimak je raritetan i ne može se dobiti ni u jednoj trgovini! Mislite samo na vaše telefonske (modem) troškove.

Izvori informacija:

Omotnice i prateće brošure Jugotona
Internet

Vaš Nadir Efendić
Efendic@gmx.de




Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -