Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

Rajka Vali
Biografija

Dragi citatelji Barikade,
U nizu dosadasnjih ekspedicija sa nasim ex-YU vremeplovom, moramo i danas krenuti sa dodatnim rezervoarima goriva, jer je vremenska udaljenost koju imamo namjeru preci veoma velika. Mi putujemo u doba Drugog svjetskog rata, u daleku 1942. godinu. Hitlerova Njemacka je vladala Evropom, a na Pacifiku je incijativa bila u rukama Japana. Kakav ce biti ishod rata? To za vecinu ljudi onog vremena nije bilo predvidljivo. Od strane Hitlera i Musolinija postavljeni vazali, igrali su se uloge drzavnika, ali oni su samo bili male marionete sila osovine (Njemacke, Italije, Japana).

Te daleke, 1942. godine, jedna mlada djevojka, Rajka Vali, dobila je na Radio Zagrebu priliku da svojom pjesmom razbije svakodnevne brige svojih sugaradjana. Ona je bila rodjena 18 godina ranije, znaci, 1924. godine.


Trio Delinski
Rajka Vali, Savka Radonjic i Marta Biro

Ona je pocela da pjeva jos u srednjoskolskom zboru, a 1943. godine postala je clan tria "Delinski" koji je bio osnovan od strane Bozidara Mohaceka koji je, na tada zvanom "Krugovalu", radio kao dirigent. U tom zenskom triu su osim Rajke Vali, pjevale i Savka Radonjic i Marta Bilo. Za vrijem Drugog svjetskog rata trio "Delinski" nije mogao misliti na turneje i velike festivale i nastupao je na priredbama za zabavu vojnika, ali i tu su se mogla steci iskustva sa publikom. Te tri mlade djevojke pjevale su zajedno skoro do kraja Drugog svjetskog rata, kada je Rajka Vali pocela da pjeva kao solo pjevacica.

U tom dalekom vremenu, Zlatko Cernjul, Bojan Hohnjec i Miljenko Prohaska napisali su i aranzirali tri zabavne melodije koje je pjevala Rajka Vali, a to pjevanje je bilo zabiljezeno na selak gramofonskim plocama na 78 okretaja. Bila je to neka vrsta njene audicije. Orkestar je vodio Zlatko Cernjul, a sam Miljenko Prohaska je svirao kontrabas.


Trio sa Kvarnera
Zlatko Cernjul, Rajka Vali i Ivo Robic (1953. godine)


To je istovremeno bio i pocetak djelovanja velikog orkestra (Big Banda) Radio Zagreba i taj uspjesni orkestar i dan danas obogacuje nas glazbeni zivot. Big Band HRT-a Zagreb je prosle (2003.) godine proslavio 50 godina postojanja i moze se reci da je takav jubilej u glazbnim krugovima, gdje sve brzo prolazi, velika rijetkost.

Po zavrsetku rata Rajka Vali je uz pjevanje studirala i arhitekturu i ona je njen studij zavrsila 1954 godine. Dvije ili tri godine ranije, rijecku luku posjetila je jedna americka krstarica u pratnji dva razaraca. Gradjani Rijeke smjeli su cak da se prosetaju po tom mocnom ratnom brodu. Mene je tada, u predskolskom dobu, jedan americki mornar digao do topovske cijevi, koju sam zajahao. Uprkos tome, danas smatram da je muzika i ljepsa i bolja od grmljavine svih topova!

Posjeta tih brodova otvorila je jednu promjenu politicke klime u ex-YU i od tada su se na radio stanicma cule zapadne melodije. Rajka Vali, koja je uz Ivu Robica i Zvonimira Krkljusa pjevala na Radio Zagrebu, postala je najpopularnija pjevacica tog vremena. Veoma obrazovana i sa znanjem vise stranih jezika, ona je tekstove svojih pjesama sama prevodila ili je pisala originalne tekstove svojih pjesama. Pjesme koje je izvodila, sama je birala po svom ukusu, ali ipak, ravnajuci se prema zeljama tadasnje publike. Rajka Vali je veoma uspjesno pjevala na mnogim Zagrebackim festivalima 50-tih godina. Za Jugoton je snimila 26 pjesama, od kojih su samo njih 19 sacuvane.

Rajka Vali nastavila je da pjeva sve do kraja 50-tih godina proslog stoljeca, kada je svojom odlukom prekinula pjevacku karijeru. Rajka Vali si je mogla dozvoliti taj "luksuz", jer je ex Jugoslaviju napustila sa diplomom arhitektice. Moram napomenuti da je Rajka Vali bila u povlastenom polozaju prema obicnim gradjanima, jer je ona kao umjetnica smjela slobodno da prelazi granicu, sto je obicnim gradjanima postalo moguce tek desetak godina kasnije.

Ta njena odluka o odlasku, moze se tek danas razumjeti, kada se shvate uslovi zivota kakvu su vladali u tadasnjoj Jugoslaviji. Razlika u zivotnom standardu Evrope i ex-YU bila je veoma velika. Mogu Vam, dragi citatelji Barikade, dati jedan drastican primjer: nas radnik u Njemackoj (Gastarbeiter) mogao si je u periodu 1959-1960. godine, uz mjere jake stednje i odricanja, toliko zastediti, da je bio u stanju napraviti lijepu i komfornu kucu pored Rijeke.

Rajka Vali bila je udata za Bojana Hohnjeca koji je kao poznati veteran jazz muzike primjetno uticao na njen nacin pjevanja. Interesantno je da je i njen drugi suprug, Marijan Mosa Marjanovic, bio poznata licnost iz zagrebackih jazz krugova. U sali se moze reci: "Iz sigurnosnih razloga ne vodite zenu ili prijateljicu na jazz koncert, jer postoji opasnost da ostanete bez nje!"

Poslije odlaska iz ex YU, Rajka Vali je vrlo brzo bila zaboravljena, ali treba reci da je u to doba i jedan telefonski poziv iz gradskog partijskog komiteta bio dovoljan, da jedan pjevac zauvjek nestane iz radio programa. Mogu pretpostaviti, kroz moje poznavanje tadasnjeg nacina razmisljanja, da je njen odlazak na zapad bio vidjen kao korak, koji jedan pravi patriot nije smio napraviti!! Poznato mi je bez mnogo detalja, da je Rajka Vali poslije odlaska iz ex YU pjevala u Francuskoj, Njemackoj i Svicarskoj i da je snimila vise ploca. Uz pjevanje radila je kao arhitekt i to na izgradnji bolnica.

Daljnja sudbina i zivotni put Rajke Vali meni nisu poznati. O tome vjerovatno nesto vise znaju gospoda iz Croatia Recorda koji su nedavno izdali luksuzno izdanje jednog seta CD-albuma sa pjesmama Rajke Vali, Zvonimira Krkljusa i Bruna Petralija. Moguce je da u pratecoj brosuri uz navedene CD-e pise nesto vise o svima njima, ali ja, na zalost, jos nisam nabavio to izdanje. Nemam namjeru reklamirati produkte Croatia Recordsa, ali mogu Vam, ipak, u ovom slucaju, navesti koji je to album:

CD slageri: Rajka Vali, Zvonimir Krkljus i Bruno Petrali (Ispravljena nepravda)
Prozor u pedesete: Zaboravljene zvijezde, Forgotten Stars - trostruki luksuzni album:
Zvonimir Krkljus, Rajka Vali, Bruno Petrali pjevaju vam svoje uspjehe Croatia Records, Perfekt Music, 2001.

Nepotpuna lista pjesama Rajke Vali:

Ti si radost mi sva (You belong to my heart) - Rajka Vali
Ti si bice mog sna - Rajka Vali
Da li znas? - Rajka Vali
Cesto se pitam - Rajka Vali
Svatko za necim cezne (To each his own) - Rajka Vali
Srcek dela tika taka - Rajka Vali i Ivo Robic
Plavi dim - Rajka Vali
Da l' znas - Rajka Vali
Mambo, mambo - Rajka Vali
Ti i ja - Rajka Vali
Kad bi me volio - Rajka Vali
Je li ljubav to (So this is love) - Rajka Vali
San je zelja (Dream is a wish) - Rajka Vali
U iscekivanju (I'm thrilled) - Rajka Vali
Tampico - Rajka Vali
Bas je divan suncan dan - Rajka Vali i Ivo Robic
Tvoj (Yours) - Rajka Vali i Ivo Robic
Sastanak (Danas opet) - Rajka Vali
Kapljice kise - Rajka Vali
Plavi dim - Rajka Vali

Izvori informacija:

Omotnice i pratece brosure Jugotona i Croatia Records
www.hgu.hr/status/18/50big.htm

Vas Nadir Efendic
Efendic@gmx.de


Autor:

Nadir Efendic
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -