Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Mostarenje

NEPOVRAT CESTE IZ '76.
Milenko Mišo Marić

FADIL REDŽIĆ
Nepovrat ceste iz '76.

Ako odlučite niz ove redove, a imate pri ruci, kao generacije pri srcu, CD Indexa, molim vas startajte. Tek na podlozi antologijskih pjesama iz bh muzičke riznice - "Bacila je sve niz rijeku", "Balada", "Bilo je lijepo", "I mi i nas dvoje", "Ispijmo zlatni pehar", "Moja Hana", "Samo su ruže znale", "Slovo o čovjeku" - ovo slovo sa Fadilom Redžićem koji ih je komponovao, s Indexima donio a nas podario - biće kompletno. Uradili smo ponešto i zajedno. Posljednje s Indeksima, muzičku poemu "Krajina" za "Svečanost revolucionarne pjesme" na Garavicama kod Fadilovog rodnog Bihaća. Poslije je bio rat. Susretosmo se krajem novembra '94. I Monteno s njima. Vodih koncerte u Londonu i Birmingemu. Razmjenili smo sjećanja i čestitke za praznike ranjene BiH i upokojene SFRJ. Praznici su bili naši, a naročito Fadilovog oca Envera, partizana - prvoborca, vijećnika ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, bh akademika koji je istoriju stvarao, potom pisao. Evo će 14 godina kako Fadila nisam vidjeo. Kad me spopadnu sjete slušam pjesme, zovnem telefonom, pitam:

"Kako si, moj Feđa?"
- Izvini, moram govoriti tiho, Mak spava. Znaš, osim tebe, Feđa me zove par ruskih imigranata, kolega sa posla. Prijatelji u Sarajevu me najčešće zovu Fadiljo. Taj nadimak mi je dao Pimpekov otac, pokojni Stipe, jer sam ga podsjećao na Meksikanca?! Tada sam kao nosio brkove. Interesantno je da me i kolege iz Gvatemale tako zovu. Neki me pak zovu Fidel. Ameri me zovu Fadil sa kratkim "a" i akcentom na "dil", a nekima je zgodnije Fadl. Jedan blento me zvao Fejdl. Američko prezime mi je Redžik. Moj dragi dido Sulejman, Enverov otac me zvao Fadilovski, a zagrebačka grana Jasnine familije me zove Dil. Sanja me zove Tajo, Zlaja Tata i jedino me moja Jasmina - Jasna zove imenom koje sam naslijedio od maminog brata, poginulog partizana u Drugom Svjetskom ratu. Po želji moje bake Gizele i dede Šerifa, moj Zlaja nosi ime njihovog drugog sina koji je nestao na putu kojim se želio pridružiti partizanima - sestri Fadili Bilal, prvoborcu i bratu Fadilu Bilal.

"Otkud u Ameriku?"
- Kad smo se rastali u Londri, vratio sam se u Sarajevo. Da se pridružim sinu koji je već bio ovdje odlučio sam negdje potkraj '95. Jasna i ja smo u Atlantu došli februara '96.
- Predratnih si mi pričao da je Zlatan u Gracu, nisi ga nešto hvalio, ali su mi Davor, Bodo, Ranko, Kemica govorili da je bogomdan talenat. Da je bolji bas-gitarista i od tebe i Zokija. Znači najbolji u Sarajevu.
- Moj Zlaja je studij muzike, tačnije kontrabasa počeo u Sarajevu, nastavio u Gracu. Sudbina je htjela da završi u Americi na "Indiana University" u Bloomingtonu. Na njegov poziv smo u USA otišli prvo Jasmina i ja, a kasnije i naša kćerka Sanja. Zlaja sada svira u San Antonio Symphony, a mi smo ostali u Atlanti. Kao svirač, Zlaja me je pretekao sa nepunih 10 godina. Šta da ti pričam. Ja sam ga pokušavao odgovoriti od muzike kao profesije, jer sam znao iz iskustva da je muzika mnogo ljepši hobby nego zanimanje, ali nisam u tome uspio. Srećom, ispalo je kako treba i on se bavi poslom koji je sam po sebi uživanje. Malo je poslova na kojima ti provedeno vrijeme čini bolji dio dana.

"Studirao si fiziku, preomjenio u Indekse, diplomirao na Muzičkoj akademiji, sad informatika!?"
- Volio sam , a i sada volim fiziku, hemiju, matematiku... Nauke koje uistinu pomažu čovjeku. Mala digresija. Najveći problem sa religijama je što se mješaju u posao nauka i često su u zavadi s njima oko nepobitnih istina. Molitvama čovjek nikada ne bi uspio napraviti ni veš mašinu, da ne kažem svemirsku letilicu... No, zbog Indeksa sam zanemario fiziku i kasnije mi se učinilo korisnije da završim studij muzike. Uzgred, u umjetnosti su religije kao motiv i inspiracija rezultirale djelima koja ovaj svijet čine ljepšim i bogatijim. Sve ima lice i naličje... Ovdje radim kao Motherboard Technician. Servisiram i testiram MBs za NCR proizvode koji su na bazi PC računara. Zanimljiv i solidno plaćen posao. U decembru ću ispuniti uslove za odlazak u penziju i vjerujem da će me Jasna natjerati da prestanem raditi. A onda ćemo polako nazad za Sarajevo.

"Kako si doživjeo prvo poratno okupljanje Indeksa? Znam da ste planirali LP, Bodo me molio tekstove a i Davor sedam dana prije smrti požurivao da nešto napišem. Koliko si ti, nakon svega, ostao u muzici i s muzikom?"
- Bilo mi je drago što imaju volje i snage da nastave sa radom. Posljednji put smo svirali u starom sastavu ovdje, u Americi. Pimpek, Bodo, Đokica, Sinan Alimanović i ja. Djelovali su mi pomalo umorno, ali su živnuli kad smo im se pridružili Đokica i ja. Kada mi je Bodo javio da je Dačo ozbiljno bolestan, odletio sam za Sarajevo da ga obiđem. Tražio mi je, također, pjesme za novi album, a Bodo mi je dao i novu kazetu. Posljednje što sam uradio u muzici je šansonica na tekst Zije Dizdarevića, "Sarajevska Kiša". Tarik Filipović ju je odradio baš kako treba. Možeš je čuti na YouTubu. (Svakako pogledati ako vam je do lijepe šetnje Sarajevom, P.A.)

"Kako Redžići u US? Sve sa Nj. V. Unukom zbog kojeg moraš biti tih?"
- Nj. V. Unuk se zove Mak Vesnić. Među prvim i najčešćim rječima su mu: dedo, dedo! Strašan dečko. Bezgranično radoznao i uporan, a vidim i da je muzikalan. Kad čuje muziku reaguje cupkanjem i pljeskom. Juče sam se skoro rasplakao gledajući moju Jasnu i njega kako plešu. Tata mu je Jasmin - Japa. Jako uspješan software engineer , a i fini svirač. Zna sve pjesme koje su se pjevale na ex-YU prostorima. Moja Sanjica se nosi sa Makom herojski, a mi joj pomažemo koliko možemo. Zlaja nam je u Ameriku došao oženjen školskom drugaricom Anelom. No, ta veza nije dugo potrajala.

"Nedavno veliš da se u maju spremaš u Sarajevo. Kojim povodom i koga ćeš sresti?"
- Tomislav Kašljević je producent koncerta koji ćemo 7. maja održati za Daču, Bodu, Đokicu Kisića i Đorđa Novkovića. Tomislav nam je već besprijekorno organizovao koncerte u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Splitu i Novom Sadu. I Zlaja je svirao na svim koncertima. A sad mi je divna prilika da se vidim sa Rankom Rihtmanom, Nenom Jurinom, Batom Kovačem i brojnim kolegama. Van tog muzičkog kruga u Sarajevu se vidim sa svojim Enverom, Zokijem (Zoran, Fadilov brat, basista Bijelog dugmeta, P.A.) Zokijevim Amrom i njihovim Danom, rodicom Pupom i njenim Pampom, punicom Emicom, šurom Mirzom i njegovom Fahrom, Bodinom Dinom, Pimpekovom Sanjom i Darijem, Gerom, Nunom, Trokom... Mamina urna je u stanu kod tate i Zokija, a obiđem grobove Davora, Bode i Đokice, bake Gizele i dede Šerifa, strike Husrefa, punca Šefketa i mnogih prijatelja.

"Navratiš li do Side i Zorana u London?" (Sida, Fadilova sestra udata za prof. Zorana Pajića, P.A.)
- Nemam vremena za Londru jer imam samo 11 radnih dana odmora i to je rezervisano za Sarajevo. Sa njima se obično tamo vidim. Svi Pajići su bili na svirci u Splitu, pa smo i kafu popili na rivi. Nataša je, također, u Americi i često nam navrati. I Srle je bio par puta.

"Sačuva li stan u Makarskoj, odeš li se placnuti, roniti? Stalno prepričavam kako smo se jednog lijepa ljeta lijepo družili u Tučepima gdje smo Šiba Krvavac i ja ljetovali sa suprugama. Ostala mi zgodica: roniš u Makarskoj, a neki tvoj Sarajlija, i on. Te kad izronite pita: "Fadile, ba, ima li šta?" A ti mu odgovaraš: "Ništa posebno, par šparića?" On se hvata za podebeo zlatan lanac oko vrata i veli: "Ma jebo špariće, gledaj lanca!"
- Ha-ha. Ja za ribama, on za nakitom... Svratim na dan dva. Vidim se sa komšijama i Pimpekovom, nekad davno, voljenom djevojkom Darom. Okupam se barem jednom bez obzira na temperaturu vode. Nigdje nema Jadrana. Pusti Havaje i Floridu. Ne da se to ni porediti.

- Ima li naših u Atlanti? S kim se družiš ako Zapad dozvoljava taj luksuz?
- Ima naše raje i to dosta. Družimo se sa bračnim parom Vukotić, Jesenkom i Gogom, Zlajinim i mojim drugom Edom Behom i njegovom Aminom, Nedimom i Sanelom, Bralom, Rifatom, Borisom, Oručima... Često roštiljamo uz pivu. Posljednjih mjeseci se muško društvo redovno nalazi na pokeru. Na posljednjem pokeru kod Behe, nas dvojica smo malo mezetili na gitarama. I bilo je lijepo. Juče je Sanjicina prijateljica Vedrana, uzgred tvoja Mostarka, slavila rođendan i kažu da je bilo super. Njen tata Sejo, poznat mostarski muzičar je svirao i pjevao uz gitaru i skalimeriju sintesajzera i ritam mašina. Maku je to bilo jako interesantno.

"Desetak godina nakon ludila nisam mogao zapisati stih. Prva granata s brda strefila me posred srca koje je porodilište pjesme. Koliko je muzike ostalo u tebi, je si li, želiš li i možeš li još komponovati?"
- Nadam se da će biti prilike. Rijetke su noći u kojima ne sanjam Davora, Bodu, Đoleta. I stalno nešto probamo, sviramo, dotjerujemo. Možda nešto i ispadne od toga.

Dok ukucavah ove redove sa davne kasete prate me Indeksi. Jedna je pjesma iz '76. Tad je BiH odlučila da asfaltira stare, gradi nove ceste. Zasukah dušu pa zapisah : "Putevi". Refren počinje: "Jednom ćemo na toj cesti / sami sebe ljepše sresti..."

Truckam, evo, makadamom sjećanja. U pjesmama susrećem s Indeksima. Na Barama s Davorom i s Bodom, s Đokom ću tek. E-mailom i telefonom s Feđom u Atlanti, Rankom u Tel Avivu. A mislili smo da nikad nećemo s one ceste '76. Koja je zalutala u bespuće, u nepovrat.

POTPISI POD FOTKE:
1. (S omota): Davor, Fadil i Bodo
2. (Sa Makom): Fadil i Mak
3. (Jasna i Fadil): "Ispijmo zlatni pehar"

Autor priloga:
Milenko Mišo Marić
London, Velika Britanija







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -