Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Muzicki CV

Branimir Bane Lokner
KOLEKCIONAR
Zemun, SCG

Za Branimira Baneta Loknera, Lokca, među mnoštvom epiteta na račun njegovog svakodnevnog multimedijalnog rada - svakako se može reći i da je "Dobri duh ex i sadašnje YU rock scene". Lokac je poslenik i entuzijasta koji decenijama druguje sa pop i rock muzikom, sa njenim znanim i poluanonimnim akterima munjevito reagujući na svaki novi izdanak, na pojavu nekog benda i autora bez obzira da li isti potiču iz centara ili "provincije" ex-jugoslovenskih prostora.

Demo snimci ili tek oštancani nosači zvuka obavezno se nalaze pod Banetovim istančanim i iskusnim kritičkim pogledom. Ako se od istih bar nešto kvalitetno može izvući, budite sigurni da će Lokac učinite sve da se za ine aktere pročuje, ako nigdje drugdje, ono bar u nekoj od njegovih novinskih kulumni, u nekoj od njegovih autorskih radijskih emisija. Kao i svaki "rocker po krvi", veliki je protivnik novokomponovanih turbo-razgoličenih teheransko-zapomagajućih zvijezda - jer su iste najzaslužnije za ljigavu muzičko-scensku žabokrečinu "od Vardara pa do Triglava".

Branimir Bane Lokner, rođeni Zemunac, novinarstvom je počeo da se bavi ranih osamdesetih sarađujući u legendarnom YU muzičkom časopisu "Džuboks", da bi potom njegove tekstove objavljivali "Rock", "Stav", "Non", "Omladinska Iskra", "Valter", "Zum Reporter", "Dnevnik"... Uporedo se angažuje i kao radijski poslenik - najprije na "BG 202", "Radio Jugoslavija", na prvoj beogradskoj privatnoj radio-stanici - legendarnom "Pingvinu", da bi se "skrasio" na "Radio Politika". Tu, u tri dana svake sedmice, ima četiri emisije: "Fantje, susjedi i jarani" - posvećenu aktuelnom muzičkom trenutku na bivšim jugo-prostorima, "Bit Paralele" - sa novijom stranom muzičkom produkcijom, "Soul Street" - emisiju posvećenu izvornom soul zvuku, te emisiju "Intervjui i ..." - namjenjenu aktuelnim zbivanjima na domaćoj pop & rock sceni.

Da bi se bar dio navedenog pripremilo i održavalo na visoko profesionalnom i kvalitetnom nivou, neophodno je da imate ogromnu energiju, volju i nadahnuće. Bane Lokac posjeduje i više od toga - baš ovako za njega napisa kolega po peru, Aleksandar Žikić, a u predgovoru za Banetovu knjigu "Kritičko pakovanje 1": "Ako vam se činilo da g-din Branimir Lokner, za koga se veruje da može da bude na više mesta u istom trenutku, pripada takvim ljudima, mnogi razlozi svedoće da ste u pravu. Najsvežiji primer je knjiga koju upravo počinjete da čitate (prvi put, jer siguran sam da ćete joj se često vračati)...".

"Kritičko pakovanje 1", knjiga rezencija domaće muzičke produkcije, zapravo je prvi pokušaj da se izdavačka periodika vezana za pop, rock, underground, zabavnu i jazz produkciju nađe u jednoj knjizi. Objavljena je krajem 1994. godine, odavno je njen tiraž rasprodan i Bane uveliko radi na njenom drugom, dopunjenom izdanju. Uporedo, u završnoj izdavačko-grafičkoj fazi, nalazi se "Kritičko pakovanje 2", Loknerova knjiga u kojoj će se naći rezencije od 1999. do kraja tekuće, 2001. godine.

Uz sve navedeno, kada gospodina Loknera pitate, šta je on - on najčešce odgovara da je KOLEKCIONAR. Kolekcionar je upravo verzalom ispisano jer kada neko posjeduje kolekciju od preko 50.000 nosača zvuka potpuno zaslužuje da se to ovako i istakne. Godinama brižljivo skupljana fono - diskoteka sadrži preko 20.000 LP ploča, 18.000 singlica, 10.000 audio kaseta i preko 5.000 CD nosača. Naravno, ova kolekcija se svakodnevno dopunjava. Bane je u stalnoj potrazi za samo njemu znanim naslovima koji mu nedostaju, za koje je čuo da postoje, a on ih, eto, nema u svojoj kolekciji.

Dragi moji Tuzlaci, ako vam je pri ruci drugi singl naših čuvenih TERUSA, ni slučajno to ne dojavljujte gosp. Lokneru. Već sutra će biti na vašim vratima i spasa vam nema!


"Kritičko pakovanje 1"
januar 93. - jun 94.
Vizija Liber 011, Novi Beograd, 1994.


"Kritičko pakovanje 2"
1999. - 2001.
Active Time, Beograd, 2002.


Autor:

Strahinja Maksimović Flexi
Beograd, SCG 
strale@ptt.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -