Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



Milivoje Mića Marković je klarinetista, tenor, sopran i alt saksofonista. Rođen je 20.03.1939. godine u Zagrebu. Gimnaziju i četiri godine muzičke ąkole "Franjo Kuhar" pohađao je u Osijeku. Tokom 1956. godine počinje da svira na igrankama sa orkestrom "Plavi 9". U Beograd dolazi 1957. godine i nakon poloľene audicije postaje član Udruľenja dľez muzičara Beograda. Započinje studije prava i paralelno nastavlja ąkolovanje u muzičkoj ąkoli "Josip Slavenski" gde i diplomira 1959. godine u klasi prof. Franje Partlića. Iste godine slede prvi nastupi kao klarinetiste sa Velikim dľez orkestrom "Branko Krsmanović" koji je vodio Milan Kotlić. Tokom narednih godina, sve do 1962. godine kada odlazi na angaľman u Nemačku, aktivno svira na beogradskoj dľez sceni.

Započinje sa nastupima na igrankama u Zemunu gde svira sa Mirkom ©oucom, i po prvi puta uzima u ruke tenor saksofon. Mirko, kolege iz orkestra a i sam je iznenađen koliko mu leľi saksofon kao instrument, da bi 1960. godine napravio prve snimke za Radio Beograd, sa pijanistom Vasom Beloąevićem. Iste godine postaje stalni član Malog zabavnog ansambla koji vodi Mirko ©ouc, sa kojim u dva navrata nastupa na Bledskom dľez festivalu. Tu ima i prvi međunarodni dľem seąn sa Herb Gelerom, Janom Vroblevskim i Dľimijem Pratom.

Na trećem Bledskom festivalu osvaja drugo mesto u kategoriji tenor saksofona zagrebačkog lista Telegram. Sledi trogodiąnji boravak u Nemačkoj gde nastupa po američkim klubovima i gde konačno dolazi do svog prvog saksofona. Vraća se u Beograd i 1965. godine odlazi na prvo gostovanje u Sovjetski Savez, kao član Plavog ansambla, sa kojim će narednih par godina odsvirati oko 500 koncerata. 1968. odlazi na studije u Grac gde diplomira na Odseku za dľez Visoke ąkole za muziku u klasi prof. Hajnc Heniga kao prvi student na ovoj ąkoli. Zahvaljujući njemu, neki mladi dľezisti se odlučuju za studij na ovoj ąkoli. Za vreme studija nastupa sa Art Farmerom, Duąkom Gojkovićem, Eje Telinom, a stalno je sarađivao sa ansamblom tromboniste Rudi Josela, sa kojim je imao koncerte u prestiľnoj "©tefani" sali u Gracu kao i u Budimpeąti. Tih godina u dva navrata svira na Dľez festivalu u Montreu ©vajcarska - prvi put sa ansamblom "Stari tračeri", a drugi put sa Korni grupom i trubačem Petrom Ugrinom. Diplomski rad iz predmeta kompozicija arhiviran u manuskriptu na Akademiji, snimljen je kao prva kompozicija na A strani orkestra Mani Plancer (Mani Plantzer) iz ©vajcarske.

Tokom studija gostuje u Ljubljani kao član Međunarodnog Big Benda Janeza Gregorca, a napravio je i snimke sa Plesnim orkestrom Radio televizije Ljubljana kojim je rukovodio Joľe Privąek. Radio je i sa kvintetom Ladislava Fidrija sa kojim je nastupio u TV emisiji Dľez scena, a napravio je i snimke za Muzičku produkciju Radio Zagreba sa ansamblom u kome su svirali Ladislav Fidri, basista Kreąo Remeta, pijanista Davor Kajfeą i kao mali kuriozitet vibrafonista Boąko Petrović na bubnjevima. Početkom 1970. godine zapoąljava se kao muzički urednik na Televiziji Beograd, gde veoma brzo pokreće seriju od desetak jednostanih TV emisija ľive svirke "U gostima kod orkestra", sa orkestrom "Collegium Singidunum".

Tokom rada na televiziji, počinje sve čeąće da se javlja ne samo kao muzičar nego i kao autor i voditelj niza govornih emisija i reportaľa, da bi 1972. godine napisao muziku za film i TV seriju Otpisani,koja je imala dva puta po 13 epizoda. Sa Mićom Orlovićem koautor je nekih kviz emisija, a kao urednik i scenarista ogledao se i u najsloľenijoj strukturi televizije - ąou programu.

Tokom rada kao muzički urednik TV Beograd u viąe navrata nastupa kao solista na Ljubljanskom dľez festivalu sa Big bendom Radio televizije Beograd. Na nekim od ovih nastupa svira prvi alt saksofon zajedno sa Eduardom Sadjilom. Početkom 1978. prelazi na rad u Produkciju gramofonskih ploča RTB kao Zamenik direktora i glavnog urednika. U tom periodu snima kao solista na alt saksofonu nekoliko numera na ploči Ručni rad grupe Leb i Sol.

1980. godine postaje stalni član Dľez orkestra Radio televizije Beograd, da bi nakon par godina postao vođa deonice saksofona. Iste godine zajedno sa Stjepkom Gutom osniva Marković - Gut sekstet sa kojim tokom narednih pet godina nastupa na nizu evropskih dľez festivala - Northsea u Hagu, Midelheim u Belgiji, na festivalima u Italiji u dva navrata, Bugarskoj, Nemackoj, Turskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumuniji, turneja po Belgiji i Holandiji, kao i koncerti po svim rebublikama bivąe SFRJ. U dva navrata sa ansamblom je bio član kulturne delegacije SFRJ i Srbije na Kubi i u Sovjetskom Savezu. Za pet godina rada sekstet je snimio pet samostalnih LP-a od kojih je jedan pod nazivom "Message from Belgrade" snimljen za evropsko trľiąte za izdavačku kuću "Timeless Records" iz Holandije. Ova izdavačka kuća izdala je i kasetu na kojoj je sa jedne strane grupa Messengers Art Blekija, a sa druge strane materijal seksteta.

Nastup na Northsea dľez festivalu bio je jedan od najuspeąnijih u karijeri. Časopis TROUW piąe: Veoma iznenađujući bio je doprinos saksofoniste Miće Markovića... Sa svojim bi bap sekstetom skinuo je zvezde s neba, da bi odmah nakon toga otiąao u Karusel salu i tamo kao gost Mačita odsvirao pun stila afro kubanski solo, pri čemu su na sve strane sevale varnice...

Casopis NRC HANDELABLAD ...Prvo je Arnet Kob svirao čudesno. Hans Dulfer je priredio ulaz Jugoslovenu Milivoju Markoviću koji je svirao tako, kao da mu od te svirke zavisi ľivot. U ovom sviranju bilo je senzacionalnih momenata...

Tokom 1982. godine jedan koncert iz Holandije uľivo prenosi National Public Radio iz SAD.

Od 1985. do 91. godine, kao član Dľez orkestra RTB, gostuje na mnogim festivalima, svira na mnogim koncertima, a u fonoteci Radio Beograda je arhivirano mnoątvo snimaka gde se javlja kao solista.

1987. godine, kao prvi dľez kompozitor u svetu, izabran je za predsednika SOKOJ-a (Saveza organizacija kompozitora Jugoslavije) i tu duľnost obavlja dve godine. Tokom narednih godina postavljen je za dirigenta Dľez orkestra RTB. Nakon odlaska u penziju (1995.) nastavlja sa aktivnim muziciranjem i sa Miloąem Petrovićem osniva "M&P South Quartet" etno-dľez orijentacije sa kojim snima dva CDa - "The Past Continuos" i "Balkan Midnight".

Autor je plana i programa nastave za dľez klarinet i saksofon, objavljen u Prosvetnom glasniku Republike Srbije. Drľao je klasu saksofona i klarineta na muzičkoj ąkoli "Stanković" u Beogradu. Tokom karijere stekao je viąe nagrada i priznanja. Decembra 2001. godine izabran je za predsednika Udruľenja kompozitora Srbije.

ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music - Vremeplov- Muzički CV

MILIVOJE MIĆA MARKOVIĆ
Klarinetista, tenor, sopran i alt saksofonista
Beograd, SCG









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -