Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Muzicki CV

JULIO MARIĆ
Životopis

 
Prof. mr. Julio Marić
Muzički CV
 

JULIO MARIĆ, dirigent i skladatelj (Dubrovnik,12.04.1937.)

Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u Herceg Novom. Sa 5 godina počeo je učiti klavir a nedugo zatim i violinu. Srednju muzičku školu završio je: školske 1955/56 godine nastavnički odsjek (pod b violina) i školske 1956/57 godine instrumentalni odsjek-klavir na Srednjoj muzičkoj školi "Njegoš" u Kotoru.
Školske 1957/58. godine upisuje studije klavira na Muzičkoj akademiji u Beogradu (prof. J. Krstić - Popović).
Školske 1962/63 godine upisuje se na Muzičku akademiju u Sarajevu, gdje je: 1967. godine diplomirao na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje (glavni predmet DIRIGOVANJE) sa ocjenom 10.
Istovremeno je završio dvije godine na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje (glavni predmet KOMPOZICIJA) sa ocjenom 10, i fakultativno dvije godine na Gudačkom odsjeku - VIOLU sa ocjenom 10.
1969. godine magistrirao je na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje (glavni predmet DIRIGOVANJE) sa ocjenom 10, i stekao naziv MAGISTAR MUZIKE.

Vrijeme provedeno u nastavi

Pedagošku aktivnost započeo je u Kotoru (1956.), a zatim nastavio u Novom Sadu, Titogradu, Sarajevu, Podgorici i Cetinju. 1968. godine je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu izabran za asistenta na Odsjeku za dirigovanje, gdje je prošao kroz sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora. Bio je u nekoliko mandata šef Odsjeka za kompoziciju i dirigovanje Istovremeno vodi postdiplomske studije na glavnom predmetu Dirigovanje. Kao prof. predmeta: Dirigovanja, Orkestra i Sviranja partitura, postigao je značajne rezultatae. O njima svjedoče brojni uspjeli koncerti njegovih studenata-dirigenata, kao i mnoge republičke i savezne nagrade koje je pod njegovim vođstvom osvojio Kamerni orkrestar Muzičke akademije u Sarajevu, te uspješna gostovanja u zemlji i inozemstvu.1991 god. uspješno je scenski izveo sa solistima (studentima) i orkestrom Muzičke akademije u Narodnom pozorištu u Sarajevu: "Bastien et Bastiene" W. A. Mozarta i "La Serva padrona" G. B. Pergolesia.

Od 01.09.1992. godine redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Podgorici i Cetinju (SCG) na predmetima: Dirigovanje, Harmonija, Harmonska analiza, Siranje partitura i Analiza stilova. Istovremeno surađuje kao dirigent sa Simfonijskim orkestrom RTV-e CG i gostuje u zemljama bivše SFRJ.
Od 01.10.2000. godine, ponovno je redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu za predmete: Dirigiranje, Studij operskih uloga, Korepeticija opere, Sviranje partitura i u dva mandata šef Odsjeka za kompoziciju i dirigiranje. Istovremeno vodi postdiplomske studije na glavnom predmetu Dirigovanje.
Od 01.10.2007. do 01.10.2008. godine, angažovan je kao umirovljeni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu za predmete: Dirigovanje i Metodika dirigovanja. Istovremeno, vodi postdiplomske studije na glavnom predmetu Dirigovanje.
Od 01.03.2007. godine, angažovan je Ugovorom o autorskom djelu, kao red. prof. za izvođenje naučno-nastavne djelatnosti iz predmeta: 1. Muzički oblici i stilovi 2. Osnovi orkestracije i kompozicije na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, Odsjek za muzičku kulturu i umjetnost - smjer teoretsko pedagoški.
Danas, njegovi studenti dirigovanja rade u: Antun Poljanić - Novi Zeland, Velimir Kukulj - Holandija, Višnja Stoković Kirst - Opera u Ausburgu (Njemačka), Silvana Čuljak - Opera u Zagrebu (Hrvatska), Ljubica Vuletić - Opera u Osjeku (Hrvatska), Dario Vučić - Opera u Sarajevu (BiH), Tvrtko Karlović - Opera u Pragu (Češka), Radovan Papović - dirigent i red. prof. Cetinje (CG), Vesna Mehinović - Kanada, Robert Homen - Opera u Zagrebu (Hrvatska).

II - UMJETNIČKI DOPRINOS

1. Dirigentska djelatnost

Još kao đak Srednje muzičke škole (1955.) počeo je svirati violinu u Gradskom simfonijskom orkestru u Kotoru, a zatim violinu i violu u filharmonijskim, operskim i simfonijskim orkestrima u Novom Sadu, Titogradu i Sarajevu. Tokom školovanja zanimao se za razna područja glazbene umjetnosti, što mu ostaje kao bitna karakteristika u daljnjem radu, a najvažnije mjesto u njegovoj umjetničkoj akivnosti zauzima dirigentska djelatnost. Počeo je u Sarajevu (1969. stalni radni odnos) kao dirigent Simfonijskog orkestra i Mješovitog zbora RTV Sarajevo. Istovremeno je niz godina dirigent Plesnog i Revijskog orkestra, i dirigent Mješovitog zbora RKUD ''Proleter'' u Sarajevu. U radu sa zborom, Marić se odlikuje posebnim pjevačkim tretmanom zborskih dionica i beskompromisnim stavom u pogledu dikcije. Kao dirigent zabavne glazbe, dirigovao je na mnogim festivalima zabavne i dječije glazbe. Kao simfonijki dirigent stekao je ugled u zemlji i inozemstvu. Nastupao je i snimao s filharmonijskim i simfonijskim orkestrima u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Titogradu, Mostaru i Skoplju. Stalni je gost dirigent Dubrovačkog i Mostarskog Simfonijskog orkestra. Za potrebe RTS-a Marić je iz svog bogatog dirigentskog repertoara snimio nekoliko hiljada minuta arhivske glazbe. Kao dirigent gostovao je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumuniji, SSSR-u, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Čehoslovačko, Švajcarskoj i Italiji. Dirigent je Mješovitog zbora "Trebević" HKD-a Napredak u Sarajevu, i istovremeno, uspješno surađuje sa Sarajevskom Filharmonijom i Operom. Član je Umjetničkog savjeta Narodnog pozorišta u Sarajevu. Stalni je gost dirigent dubrovačkog Simfonijskog orkestra. Kao dirigent ozbiljne glazbe imao je do danas oko 510 koncerata u zemlji i inostranstvu.

Mnoge su laskave kritike govore o izuzetnoj Marićevoj darovitosti i stvaralačkom umijeću:

BUKUREŠT, 1969. godine: Julio Marić je poeta među dirigentima. Teško je pronaći riječi da se objasni zvučnost ostvarena pod njegovom rukom. U skladu sa svojim romantičnim izgledom, on otkriva svoju unutrašnjost i stvara bez poze i izvještačenosti svijet zvuka koji drži slušaoce očarane od prvih tonova Beethovenovog "Koriolana".

MOSKVA, 1974. godine: Julio Marić posjeduje uvjerljiv i čvrst način, i precizan i izražajan gest. Njegovo bogato iskustvo omogučava mu da izvrši komplikovan zadatak dirigovanja, tj. da diriguje iz klavirskog parta Paganinijev koncert za violinu i orkestar.

SARAJEVO (1975. godine) "OSLOBOĐENJE": Simfonijski orkestar i Hor RTS-a pod sigurnom palicom Julija Marića dao je vrhunsku izvedbu. Publika je imala sreće da su joj bila predstavljena najzrelija i visoko profesionalna interpretacija djela Josipa Slavenskog.

SARAJEVO (1981. godine) "ZVUK": ...Pored niza uspješnih Simfonijskih koncerata u zemlji i inostranstvu, maestro J. Marić je dao snažan doprinos muzičkom životu Sarajeva visoko profesionalnim i nadahnutim koncertnim izvođenjem Glukove opere "Orfej" i Donicetijeve opere "Don Paskvale". Jasno, treba još jednom pomenuti visok umjetnički nivo izvođenja solista, Mješovitog hora i Simfonijskog orkestra RTS-a.

SARAJEVO (17.06.1983. godine) "OSLOBOĐENJE": ...Važan događaj u koncertnom životu ...Simfonijski orkestar i Mješoviti hor RTV izveli su oratorij J. Hajdna "Stvaranje svijeta". Solisti Branka Beretovac, sopran (Zagreb), Jurij Reja, tenor (Ljubljana) i Neven Belamarić, bas (Ljubljana). Dirigent J. Marić izvođenju ovog djela prišao je sa velikim umjetničkim respektom što se najbolje vidi u pažljivo odabranom triu soilista. Seriozno prilazeći studiranju djela, J. Marić je veoma pažljivo, s iskustvom i delikatnošću visokog profesionalca sagledao partituru u svoj njenoj ljepoti, i cjelovito uzevši ostvario je do sada svoju najznačajniju interpretaciju u oratorijskom stvaralaštvu.

SARAJEVO (24.11.1985. godine) "OSLOBOĐENJE": ...Posebne pohvale upučujemo gudačkom orkestru Muzičke akademije koji vodi dirigent Julio Marić. Mišljenja smo da ovaj orkestar po kvaliteti svog muziciranja, mladalačkom žaru, nastudiranosti partiture i uopšte pristupu nadmašuje slične ansamble u gradu.

DUBROVNIK (22.05.1989.) "SLOBODNA DALMACIJA": ...Dobrim dojmovima koncerta bitno je doprinjela i vrijedna realizacija VIII simfonije u F-duru, op. 92, L. van Beethovena, djela koje je afirmiralo svaku izvodjačku odliku dubrovačkog orkestra, ponajčešće usmjerenog izvedbama opusa bonskog majstora . S J. Marićem na čelu, glazbenici su u cjelosti udovoljili zahtjevu jasne, pregledne, nadahnute i umjetnički motivirane interpertacije te optimističke simfonije kasnog skladateljeva opusa, što je izazvalo opravdano oduševljenje slušalaca, mahom stranih gostiju Grada.

SARAJEVO (23.12.2006. godine) "DNEVNI AVAZ": ... Moderni balet osvježenje za igrače, ali i za publiku... Sinoć je sarajevska publika u Narodnom pozorištu vidjela moderni balet, autorsko djelo "Izložba slika" kompozitora i dirigenta Julija Marića, a u koreografiji Vladimira Logunova. Iako sala nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, to nije narušilo svečarsku atmosferu premijerne izvedbe, odnosno praizvedbe bosanskog baleta, koju su posjetioci uistinu ispratili s oduševljenjem...

SARAJEVO (24.12.2006. godine) "DNEVNI AVAZ": LIČNOST DANA ... Julio Marić. Korak ka uzdizanju baleta u BiH .... Kompozicije Julija Marića, koje je sarajevska publika čula preksinoć na praizvedbi baleta "Izložba slika", najbolji su spoj klasičnog muzičkog izraza u koji je Marić utkao bh. tradiciju, folklor i sevdalinku. Očitim suglasjem sa koreografom Vladimirom Logunovim i ansamblom Sarajevskog baleta, te članovima orkestra Sarajevske filharmonije, Marić je repertoaru Narodnog pozorišta podario pravo osvježenje na fonu modernog istraživanja baletskog izraza. Praizvedbom svog baleta, Marić je proslavio i svoje tri značajne godišnjice: 40 godina pedagoškog rada, 45 godina umjetničko-kompozitorskog rada te 70 godina života.

SARAJEVO (23.12 2006. godine) "OSLOBOĐENJE": ... Uz jubilej Julija Marića ... Za Maestra! ... Maestro Julio Marić je jedan od "repera" za suvremenu dirigentsku logiku umjetničke interpretacije klasične i suvremene europske galazbe, klasične i suvremene južnoslavenske glazbe. Dirigirao je zborovima, simfonijskim orkestrima, filharmonijama, komornim orkestrima, pratio je brojne umjetnike u velikoj gozbi europske glazbe... Cijelo to vrijeme, u svojih sedamdeset godina Marić je činio veliki prezent, veliko poklonjenje veličanstvenoj europskoj glazbi...

2. Skladateljska djelatnost

Marićev skladateljski rad obuhvaća oko 580 dijela.
Najznačajnija djela:

Narodna glazba:
Ja te pjesmom zovem, Gdje si srećo (" Ilidža 75 i 77")

Zabavna glazba:
Čežnja ("Pjesma Evrope" 65 u Napulju)
Za jedan dan ("Vaš šlager sezone 66", II nagrada )
Ima u meni nešto cigansko ("Vaš šlager sezone 67", II nagrada)

Dječija glazba:
1976. godine izdata je zbirka u saradnji IGKRO "Svjetlost" iz Sarajeva sa Jugotonom iz Zagreba , pod naslovom "Lete, lete laste" koja je namjenjena djeci predškolskog uzrasta i učenicima osnovne škole kao nastavno sredstvo u nastavi muzičkog odgoja u kojoj se nalazi 26 najuspjelijih Marićevih skladbi za djecu. Među najpoznatijim pjesmama u toj zbirci su: "Lete, lete laste","Kozja čuprija", "Školsko zvono" i dr.

Glazba za televizijsku seriju:
"Priča iz Fabrike" (RTV Sarajevo)

Ozbiljna glazba:
- Album za mladež "Balerina" (zbirka skladbi za učenike Osnovnih muzičkih škola, naručila i štampala Osnovna muzička škola - Ilidža, 2003. god.)
- Pet preludija za klavir (štampalo UG Muzičkih pedagoga u Federaciji BiH, 2003. god.)
- Izložba slika, balet (narudžba Narodnog pozorišta Sarajevo, 2003. god.)
- Solo pjesme za bariton i klavir: "Hrast i knjiga", "Zambak", "Ogoljeli grad" (2005., 2006. god.)
- Tema sa varijacijama za gudački kvartet - III nagrada na Konkursu za kamerna djela umjetničke muzike BiH.. kompozitora (2004. god.)
- Trio sonata op. 48 i op. 49 (2004., 2005. god.)
- 22. decembar / prosinac 2006., premijera baleta u dva čina, "Izložba slika", u okviru obilježavanja jubileja: četrdeset i pet godina umjetničkog rada, četrdeset godina pedagoškog rada i sedamdest godina života J. Marića. Glazba: J. Marić: "Izložba slika" (praizvedba). Dirigent: Julio Marić. Koreografija i režija: Vladimir Logunov. Balet Narodnog pozorišta - Sarajevo. Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije

Pored originalnih skladbi, J. Marić je napisao niz obrada narodnih i starogradskih pjesama za razne sastave narodnih orkestara, aranžmane napolitanskih pjesama, aranžmane i orkestracije drugih autora dječije, zabavne i ozbiljne glazbe. Sva djela su izvedena . Napisana djela do 1992 god. i snimljena. Član je Udruženja skladatelja BiH od 1967. i član Udruženja glazbenih umjetnika BiH od 1969. U tim udruženjima djelovao je kao potpresjednik i predsjednik.Sada je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

III - MENTORSKI RAD I PROIZVEDENI NASLJEDNICI

Bio je mentor:
• Vasiljević Braci, specijalizirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (1988. godine), odsjek za kompoziciju i dirigovanje, glavni predmet dirigovanje. Djelovao u Salzburgu (preminuo).

• Papović Radovanu, specijalizirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (1988. godine), odsjek za kompoziciju i dirigovanje, glavni predmet dirigovanje. Djeluje kao redov. prof. na Muzičkoj akademiji u Cetinju i dirigent Simfonijskog orkestra RTCG.

• Vučić Dariu, magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (2006. godine) odsjek za kompoziciju i dirigovanje, glavni predmet dirigovanje. Šef dirigent Mješovitog zbora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i asistent na Muzičkoj akademiji na odsjeku za dirigovanje.

• Bučan Samri, magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (2008. godine) odsjek za kompoziciju i dirigovanje, glavni predmet dirigovanje. Direktor i dirigent Sarajevske filharmonije.

• Mešanović Muniru, magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (2008. godine) odsjek za kompoziciju i dirigovanje, glavni predmet dirigovanje. Profesor na muzičkoj školi na Iliddži i docent na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru.

• Višnji Stoković Kirst - Opera u Ausburgu (Njemačka), Silvani Čuljak - Opera u Zagrebu (Hrvatska), Tvrtku Karloviću - Opera u Pragu (Češka), Velimir Kukulju - Holandija. Prekinuli su postdiplomske studije zbog ratnih dešavanja

• Prof . J. Marić je bio:
- član i predsjenik ispitnih komisija za odbranu magistarskih radova i mentor diplomantima za izradu, ocjenu i odbranu diplomskih radova,
- član komisije za dodjelu počasnog zvanja profesor emeritus na Univerzitetu u Sarajevu,
- član brojnih komisija za izbor u nastavno naučna zvanja u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori,
- član i predsjednik stručnih žirija na takmičenjima nižih i srednjih muzičkih škola, kao i Akademija,
- član Umjetničkog savjeta Narodnog pozorišta u Sarajevu.

• Sada je:
- član i predsjenik ispitnih komisija za odbranu diplomskih radova i mentor diplomantima za izradu, ocjenu i odbranu diplomskih radova (Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru),
- član i predsjednik stručnih žirija na takmičenjima horova i instrumentalnih ansambala , osnovnih, srednjih i viših škola Kantona Sarajevo,
- predsjednik je stručnog žirija na smotrama SAKUD-a , Kantona Sarajevo,
- član Umjetničkog savjeta Sarajevske filharmonije,
- predavač na seminarima UMPFBH (Trogir, 2008. godina i Dubrovnik, 2009. godina),
- Predsjedavajući je Programskog savjeta JP TVSA.

NAGRADE I PRIZNANJA

Za svoj dugogodišnji rad na polju glazbene umjetnosti J. Marić je dobio niz nagrada i priznanja:

- 1973., 1974., 1975., 1978. i 1980. - Godišnja nagrada Udruženja kompozitora BiH;
- 1980. - Jubilarna nagrada Udruženja muzičkih umjetnika BiH za umjetničku aktivnost u proteklom periodu;
- 1980. i 1985. - Diploma za višegodišnji uspješan rad i doprinos razvoju Muzičke akademije u Sarajevu povodom 25. i 30.- godišnjice osnivanja i rada Akademije,
- 1981. - Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva;
- 1984. - Zlatna značka sa poveljom za dugogodišnji rad i doprinos na razvoju Muzičke produkcije RTS-a i kreativan razvoj i doprinos muzičkog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.
- 2006. - dobitnik je ZLATNE PLAKETE za izuzetan doprinos razvoju Muzičke akademije, muzičke umjetnosti, nauke i pedagogije u Bosni i Hercegovini, povodom 50 godina Muzičke akademije u Sarajevu.
- 2006. - dobitnik je ZLATNE PLAKETE Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (19.12.2006.) povodom 40. obljetnice umjetničkog rada.

Pored navedenih nagrada i priznanja, dobio je i niz nagrada za kompozicije i aranžmane na festivalima i natječajima: zabavne, dječije i ozbiljne glazbe.

STVARALAČKA DJELATNOST SKLADATELJA JULIJA MARIĆA
(Skladbe - Arr. - Ork. - Harm. - Obr.)

J. Marić: Lete, lete laste (Zbirka - 26 skladbi) 3
Popularne dječije pjesme za muzičko vaspitanje (vokal, dječiji zbor, simfonijski i revijski orkestar). Izdavač: IGKRO "Svjetlost", OOUR Zavod za udžbenike, Sarajevo i Jugoton, Zagreb. I izdanje - 5.000 primjeraka. Notna knjižica i kaseta

J. Marić: Scherzo za klavir op. 3 ozbiljna

2001. godina

K. Monteno: Sarajevo ljubavi moja zabavna
arr. J. Marić (vokal, mješoviti zbor i simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

K. Monteno: Zemljo moja zabavna
arr. J. Marić (vokal, mješoviti zbor i simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

Đ. Jusić: Djevo moja zabavna
arr. J. Marić (vokal, mješoviti zbor i simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

F. Schubert: Ave Maria ozbiljna
arr. J. Marić (vokal i simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

F.Gruber: Tiha noć božična
arr. J. Marić (vokal, mješoviti zbor i simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

2002. godina

xxx: Gdje su Meka i Medina (duhovna-islam.)
arr. J. Marić (vocal i simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

xxx: Daj da vidim Bejtullah (duhovna-islam.)
arr. J. Marić (muška grupa i simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

L. van Beethoven: "Oda radosti" iz Simfonije No. 9 (ozbiljna)
ork. J. Marić (mješoviti zbor i simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

J. Pierpont: Zvončići božična
arr. J. Marić (simfonijski orkestar) Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

xxx: Pokraj grada Sarajeva (narodna)
harm. J. Marić (Sarajevski muški oktet) - Naručitelj: Sarajevski muški oktet - izvedeno

xxx: Bosno moja, divna, mila (narodna)
harm. J. Marić (Sarajevski muški oktet). Naručitelj: Sarajevski muški oktet - izvedeno

xxx: Voljelo se dvoje mladih (narodna)
harm. J. Marić (Sarajevski muški oktet). Naručitelj: Sarajevski muški oktet - izvedeno

xxx: Sve s Isusom (duhovna)
J. Marić Mješoviti zbor, 2 violine i orgulje. Naručitelj: Samostan časnih sestara, Cetinje - izvedeno

2003. godina

S. Rachmaninov: Wokaliza op. 34 No. 14 (ozbiljna)
ork. J. Marić (solo violina i komorni orkestar). Naručitelj: Muzička akademija Sarajevo - izvedeno

G. Dinicu: Hora staccato (ozbiljna)
ork. J. Marić (solo violina i komorni orkestar). Naručitelj: Muzička akademija Sarajevo - izvedeno

A. Copland: Hoe Down (ozbiljna) from "Rodeo"
ork. J. Marić (solo violina i komorni orkestar). Naručitelj: Muzička akademija Sarajevo - izvedeno

Pučka: U se vrijeme godišta (božična)
J. Marić (Mješoviti zbor i Simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

J. F. Wade: Pristupite vjerni (božična)
J. Marić (Solo, Mješoviti zbor i Simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

Pučka: Veselje Ti navješćujem (božična)
J. Marić (Solo i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

Pučka: Klanjam ti se, Kraljiču (božična)
J. Marić (Solo, Mješoviti zbor i Simfonijski orkestar). Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

J. Marić: Vjeruj u Isusa (duhovna) - (Mješoviti zbor) izvedeno

J. Marić: Album za mladež "BALERINA"
Zbirka skladbi za učenike Osnovnih muzičkih škola - za: violinu, violončelo, flautu, klarinet, saksofon, gitaru, harmoniku, glasovir i dječiji zbor uz instrumentalnu pratnju. Skladbe naručila i tiskala: Osnovna muzička škola - Ilidža. Sarajevo - 2003. godina
I izdanje
Igra br. 1 Op. 27 (skladano 2002. god.) / Priča Op. 29 (skladano 2002. god.) / Etida Op. 45 (skladano 2003. god.) / Igra br. 2 Op. 43 (skladano 2003. god.) / Uspavanka Op. 42 (skladano 2003. god.) / Burleska Op. 46 (skladano 2003. god.) / Valcer Op. 39 No. 1 (skladano 2002. god.) / Intermezzo Op. 28 (skladano 2002. god.) / Balerina Op. 40 (skladano 2002. god.) / Ples br. 1 Op. 37 (skladano 2003. god.) / Valcer Op. 39 No 2 (skladano 2003. god.) / Pjesma bez riječi Op. 36 (skladano 2002. god.) / Dijalog za dva klarineta Op. 38 (skladano 2002. god.) / Elegija Op. 44 (skladano 2002. god.) / Tema sa varijacijama Op. 30 No. 3 (skladano 2002. god.) / Lagani valcer na poznatu temu Op. 41 (skladano 2003. god.) / Ševa Op. 8 (skladano 1971. god.) / Lete, lete laste Op. 4 (skladano 1970. god.) / Školsko zvono Op. 1 (skladano 1963. god.) / Bake Op. 6 (skladano 1971. god.)

J. Marić: Pet preludija / five preludes - klavir / piano. Skladbe tiskalo: UG muzičkih pedagoga u Federaciji BiH. Sarajevo - 2003. godina
Preludij I Op. 31 (skladano 2002. god.) / Preludij II Op. 32 (skladano 2002. god.) / Preludij III Op. 33 (skladano 2002. god.) / Preludij IV Op. 34 (skladano 2003. god.) / Preludij V Op. 35 (skladano 2003. god.)

J. Marić: Izložba slika, balet Op. 47 (skladano 2002. 2003. god.). Naručitelj:Opera Narodnog pozorišta Sarajevo iMinistarstvo sporta i kulture Kantona Sarajevo (planirana izvedba u 2005. god.)

2004. godina

J. Marić: Trio sonata, D-dur Op. 48 (ozbiljna) - (2 violine i klavir) izvedeno

J. Marić: Trio sonata, E-dur Op. 49 (ozbiljna) - (2 violine i klavir) izvedeno

J. Marić: Hrast i knjiga Op. 50 (ozbiljna) - stihovi: (bariton i klavir) izvedeno - A. Sidran

H. Ferdinmand: La fille mal gardee, balet (ozbiljna) - H. L. Peter No. 4 - ork. J. Marić Naručitelj: Balet Narodnog pozorišta Sarajevo izvedeno

J.Marić: Tema sa varijacijama za Op. 30 No. 1 (ozbiljna) - gudački kvartet - III nagrada na Konkursu za kamerna djela umjetničke muzike BiH kompozitora - izvedeno

xxx Rodila se nota (dječija) - arr. J. Marić Mali šlager 2004 - Naručitelj: RTV BIH - izvedeno

Bach-Gounod: Ave Maria (božična) - ork. J. Marić (Solo glas i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

E. H. Grieg - Ave maris stella (ozbiljna) - J. Marić ( mješoviti zbor i orgulje) izvedeno

2005. godina

K. Monteno: Stari moj (zabavna)
J. Marić (Gudački kvartetet) - Naručitelj: Sarajevski Gudački kvartet - izvedeno

Pučka: Pjevajmo hvale Ocu Leopoldu (duhovna)
J. Marić: (glas i orgulje) - Naručitelj: Župski ured Herceg-Novi - izvedeno

Pučka: Himna "Sv. Tripunu" (duhovna)
J. Marić: (glas i orgulje) - Naručitelj: Župski ured Herceg-Novi - izvedeno

R. Pozzetti-A.Raspor: Hvalospjev Gospi od Škrpjela (duhovna)
J. Marić: (Mješoviti zbor i orgulje) - Naručitelj: Župski ured Herceg-Novi - izvedeno

Pučka: Himna "Sv. Jeronimu" (duhovna)
J. Marić: (Mješoviti zbor i orgulje) - Naručitelj: Župski ured Herceg-Novi - izvedeno

D. Sučić: Tužna priča o mravu (dječja)
arr. J. Marić (vocal,dječiji hor i fest. orkestar) - Mali šlager 2005 - RTV BIH - izvedeno

2006. godina

J. Hatze: Serenada (ozbiljna)
Ork. J. Marić (sopran i gudački orkestar) - Naručitelj: Simfonijski orkestar, Mostar - izvedeno

PUČKA: Na nebu zora rudi (duhovna)
ork.: J. Marić (glas i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

NAPJEV Uskrsnu Isus doista (duhovna)
ork.: J. Marić (glas i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

PUČKA Kraljice neba (duhovna)
ork.: J. Marić (glas i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

J. Marić: Ogoljeli predio op. 52 (ozbiljna)
stihovi:xxx (bariton i klavir) izvedeno

J. Marić: Zambak op. 51 (ozbiljna)
stihovi: (bariton i klavir) - izvedeno - M. Č. Čatić

J. Marić: Tema sa varijacijama op. 53 (ozbiljna)
(akustična gitara) izvedeno

xxx Vila Velebita (ozbiljna)
ork.: J. Marić (glas i gudački orkestar). Naručitelj: Simf.ork.-Mostar - izvedeno

D. Buntić: Mi smo garda hrvatska (ozbiljna)
ork.: J. Marić (glas i gudački orkestar). Naručitelj: Simf.ork.-Mostar - izvedeno

R. Boban: Hercegovina u srcu (ozbiljna)
ork.: J. Marić (glas i gudački orkestar). Naručitelj: Simf.ork.-Mostar - izvedeno

D. Britvić: Bože, čuvaj Hrvatsku (ozbiljna)
Đ. Maršan (glas i gudački orkestar) - izvedeno - ork.: J. Marić Naručitelj: Simf.ork. - Mostar

narodna: Ašik ostah (ozbiljna)
obr. J. Marić (glas i klavir) izvedeno

glazba: Don Dragan Filipopvić "DONA EIS REQUIEM" (duhovna) - instrumentacija.: J. Marić - izvedeno
No. 1 SUSRET / No. 2 OČE NAŠ / No. 3 SJETI SE, ČOVJEK SAM / No. 4 ZDRAVO MARIJO / No. 5 U TVOM MIRU / No. 6 SLAVA OCU / No. 7 LJUBAV TVOJA / No. 8 VJERNIM, MRTVIM
(solo sopran, mješoviti zbor, flauta, orgulje i gudači) - praizvedba: Katedrala, Mostar, 02.11.2006.)

2007. godina

PUČKA Radujte se narodi (duhovna)
ork.: J. Marić (mješoviti zbor i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

PUČKA O Betleme (duhovna)
ork.: J. Marić (mješoviti zbor i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

PUČKA Dvorani neba (duhovna)
ork.: J. Marić (mješoviti zbor i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: Sarajevska filharmonija - izvedeno

Dragan Filipović Galiotova pesan, oratorij (ozbiljna)
Tekst: V. Nazor (mješoviti zbor i Simfonijski orkestar) izvedeno - ork.: J. Marić

G. Bizet Habanera iz opere "Carmen " (ozbiljna)
ork.: J. Marić (glas i nestandarni kamerni orkestar) izvedeno

Popularna pjesma EL VITO (ozbiljna)
ork.: J. Marić (glas i nestandarni kamerni orkestar) izvedeno

L. Cerubini Nr. 2 Graduale (ozbiljna)
Preradba: J. Marić (mješoviti zbor i orgulje) izvedeno

2008. godina

A. Dvořák: Gospod bog je pastir moj (duhovna)
ork.: J. Marić (mješoviti zbor i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

L. van Beethoven Nebesa sjaju (duhovna)
ork.: J. Marić (mješoviti zbor i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

PUČKA Pjevaj hvale, Magdaleno (duhovna)
ork.: J. Marić ( mješoviti zbor i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

B. Antonić: Zemlja uzdrhta (duhovna)
ork.: J. Marić (mješoviti zbor i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

M. Majcem: Kao Marija (duhovna)
ork.: J. Marić (solo glas i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

K. Wojtyla: Krist na žalu (duhovna)
ork.: J. Marić (solo glas i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

Dragan Filipović: Rijeke kraja mog (ozbiljna)
ork.: J. Marić (flauta, čembalo i gudački orkestar) - Lištica - izvedeno
Sve su rijeke umrle u moru / Trebišnica / Trebižat / Rodobolja / Neretva / Buna / Bregava

P. Sarasate: Romans Andaluzyjski op.22 (ozbiljna)
ork.: J. Marić (solo violinai gudački orkestar) izvedeno

J. Schnabel Transeamus usque Bethlehem (božična)
ork.: J. Marić (mješoviti zbor i Simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

J. Pierpont: Zvončići (božična)
ork.: J. Marić (mješoviti zbor i simfonijski orkestar) - Naručitelj: HKD Napredak u Sarajevu - izvedeno

Pučka O prislavna Božja mati (duhovna)
obr.: J. Marić (mješoviti zbor)

2009. godina








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -