Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Muzicki CV

Senka Veletanlić - Hadžimanov
Muzički CV

 

 

KRATKA BIOGRAFIJA SENKE VELETANLIĆ - HADŽIMANOV

Senka CV

1. ime, prezime - Senka Veletanlić - Hadžimanov
2. datum, mesec, godina i mesto rodjenja - 27-05-1936, Zagreb
3. zanimanje - Umetnik u penziji
4. koje ste skole zavrsili i gde - Ekonomski fakultet u Zagrebu
5. karijera ukratko - Od 1960. do pre nekoliko godina istaknuti interpretator lepih pesama
6. sta danas radite - Ništa
7. najveće nagrade i priznanja u karijeri - Nagrade na svim festivalima zabavne muzike ex YU + Estradna nagrada iste (sada nepostojeće) zemlje
8. braćno stanje, koliko brakova, ime muža - žene, dece, unuci... - 2x udata.Muž Zafir. Sin Vasil. Unuka Marta

SENKA VELETANLIĆ

Te, 1960-te godine, na Opatijskom festivalu pevala je "Noć bez zvezda" i istog časa, izronivši iz televizijskih talasa, Senka Veletanlić je u toj tamnoj noći postala zvezda i s lakoćom zauzela posebno mesto žene, u očima publike koja se tek učila da sanjari. U balkanske uši, još tvrde od deseterca, počeli su da prodiru nežniji tonovi, savijajući gnezda za ljubav lišenu patnje. Bilo je to više nagovaranje, zasenjeno vokalima strasti, nego uobičajena ispovest puna kajanja.

Na jednoj estradi zaljubljenoj u krajnosti, Senka je među prvima naučila da održava ravnotežu: uvek elegantna, ali bez modnih ekscesa, ležerna, ali krajnje profesionalna, hladna držanja, ali uzvrela u interpretaciji. A kako naš jezik raspolaže uglavnom bogatim rečnikom uvreda na račun žene, pomalo zbunjenim novinarskim satelitima estrade, nije preostalo drugo, do da je proglase - damom! Publika, s druge strane, nije imala te lingvističke, kao ni druge probleme: ona je uz televizore, u ona tri fatalna minuta za svakog pevača, gledala i slušala Senku Veletanlić koja beše samo pesma.

Pesma je počela još u zagrebačkom "Dečjem carstvu" gde su se igrale i pevale Snežane, Pepeljuge, golubići i leptirići. U haljinama i kostimima koje je za tu priliku šila gospođa Veletanlić, sanjujući da joj čerka postane lekar, Senka je pevala i ponekad zamalo grešila tražeći u publici mamu. Posle se to ozbiljnije nastavilo u KUD "Joža Vlahović", sa čijim horom je prvi put upoznala Pariz, Belgiju, Italiju, da bi 1958. godine, napravila prve snimke za Radio Zagreb. I to je bilo presudno da svoju diplomu Ekonomskog fakulteta odloži u fioku i svoj život definitivno posveti pesmi.

Pored toga što je na domaćim festivalima redovno dobijala najbolje ocene stručnog žirija i samim tim etiketu nekomercijalnog umetnika, Senka je ostajući verna muzičkom miljeu koji je sama gradila pojavom, ponašanjem i stavom - pevala je pred 20.000 ljudi na Kubi, imala svoju publiku u Sovjetskom Savezu, glumila u Tanhoferovom "Svanuću" i filmu "Tri", Aleksandra Petrovića - i dočekala da svoj prvi LP objavi nakon dve decenije bivstvovanja na estradi.

Nije pristajala na kompromise kada je otpočelo umiranje zabavne muzike - kada su sredinom 70-ih u muzičku arenu uleteli, sa planina i polja, neotesani i higijenski sumnjivi tipovi, spremni da prodaju i oca i majku za ploču, za naslovnu stranu.

Nakon četri decenije bogatog životnog i estradnog iskustva - nežna i krhka, ali hrabra, poetična, prijatelj, drug, majka i zaposlena domaćica, zaljubljena u muziku, Zafira. sina Vasila i sestru Biseru - još uvek je samo skica za portret Senke Veletanlić - satkan od najčistijih zlatnih niti.

Tekst emitovan u Jutarnjem programu RTS, autorica: Marina Nikolić.

 

 







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -