Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nekad bilo, sad se spominjalo

Pop Express br. 1
10.02.1969. godine

Prelistavam za vas prvi broj magazina Pop Express koji je izašao 10.02.1969. godine, a izdavao ga je Centar za kulturnu djelatnost omladine Zagreba. Pop Express je izlazio svakog drugog ponedjeljka u mjesecu. Urednici su bili: Ranko Antonić, Veljko Despot, Ivica Đukić, Toni Nardić i Pavle Werner, a glavni i odgovorni urednik - Darko Stuparić.

Na naslovnoj strani magazina je fotografija Jimi Hendrixa uz popratni tekst Toni Nardića (pod naslovom - Jimi Hendrix - Mistična moć gitare) iz kojeg izdvajamo ove dijelove:
- Kao prorok s nekog budućeg Olimpa fantazije sišao je u ovaj trenutak izgubljene Zemlje i prkosi uštogljenoj maniri civilizirane kurtoazije. Odbacio je termine "etika" i "komformizam", a slijedi kurs vlastite filozofske nijanse kroz koju traži put ka nekakvoj hiperpoetskoj slobodi. Jimi sarkastično secira konzervatizam: "Ljudi sami od sebe čine jednu ogromnu, neizrecivo dosadnu plašljivost. Kravate, košulje od snijega, brijači aparati koji ulaze pod krv, ogledala od cipela, smokinzi i manire starije od iskona. Koliko još tisuća godine ovim blesavim putem? Osjećate li da tište ove granice, ovi okviri koji vas čine smiješnima? Životinja je jedino osuđena na ovu vječnu kožu u sebi, put u kome je svaki drugi trag bez kraja. A čovjek je upravo čovjek zbog toga što širi, osvaja (ne da slijedi), da traži i uzdiže jedan nesagledivo dalek nemir. A on nije samo u nama. Nemir je tek raskrsnica života, putokaz ka svim prostranstvima slobode u slobodi."
- Već su legendarne priće o njegovom sviranju zubima. One su svojevrsna atrakcija, ali istovremeno i svjedočanstvo jedne rutine koja se nikada ne može naučiti. To i Hendrix potvrđuje: "Prokleto se varate ako mislite da je dovoljno pažljivu uvući prste u žicu. Ruka je nemoćna da ukrade zvuk koji šokira. On se u srcu rađa, a njegovo bjekstvo je staza kroz krv u kojoj vatre svoju vijernost iskupljuju."

Strana br. 3 magazina Pop Express govori o poslovno-muzičkoj manifestaciji Midem 1969. (naslov - Spektakl ploča, pop zvijezda, mode i trgovine, autor - Ranko Antonić) koji je održan u Canesu, Francuska. Taj spektakl je okupio poslovni svijet muzičke industrije, a prisusvovale su mu i neke od velikih zvijezda tog vremena: Sergio Mendes & Brasil 66, The Aphrodites Child ("Rain And Tears"), Procol Harum, Peter Holm ("Monie"), Fifth Dimension, Paul Mauriat ("Love Is Blue"), Patty Pravo, Mireille Matthieu, Dalida, Sergio Endrigo ("Marriane"), Mary Hopkin ("Those Were The Days"), Joe Tex ("Show Me"), Al Bano, Adriano Celentano i Equals ("Baby Come Back").

Strane br. 6 i 7 donose vijesti sa svjetske muzičke scene. Izdvajamo neke od naslova: Nova grupa Graham Nasha (tekst govori o prelasku ovog muzičara iz grupe Hollies u grupu Crosby, Stills, Nash & Young), Barry Ryan: Nema svoj stil (tekst govori o lošem nastupu braće Paul i Barry Ryan u Astoriji - Barry Ryan je imao veliki uspjeh sa pjesmom "Eloise"), Marmalade i Ob La Di (tekst govori o tome kako je grupa Marmalade snimila svoju verziju pjesme grupe The Beatles - "Ob La Di, Ob La Da" i sa njom došla do prvog mjesta top lista), Dinamiti - Genijalci iz Osijeka (tekst govori o članovima osijecke grupe Dinamiti - Dado Topić, Ratko Divjak, Alberto Krasniči i Josip Boček). Slijede tekstovi: Raskid Drage i Grupe 220, Al Bano u Zagrebu itd.

Strana br. 11 objavljuje priću (u nastavcima) o muzičkom putu legendarne šibenske grupe Mi (Slaven Beban, Vedran Božić, Aljoša Gojanović, Joško Krnčević, Neven Mijat, Siniša Škarica, Nikica Šprljan i Mirko Vukušić).

Strane br. 12 i 13 objavljuju veliku storiju o poznatom rimskom muzičkom klubu Piper.

Strana br. 17 objavljuje novosti iz Jugoslovenskog Beatles Fan Cluba osnovanog u Zagrebu, a njegov predstavnik je bio Veljko Despot.

Strana br. 21 objavljuje izvatke iz biografije grupe The Beatles pisane od strane Hunter Daviesa.

Strana br. 24, zadnja strana ovog u magazina, donosi top listu koja je izgledala ovako:

Pop 15 veličanstvenih

1. Fleetwood Mac - Albatross
2. Move - Blackberry Way
3. Peter and Pavel - Laska
4. Eric Burdon - Ring Of Fire
5. Marmalade - Ob-La-Di, Ob-La-Da
6. Wilson Pickett - Hey Jude
7. Mary Hopkin - Lutano Dai Occhi
8. Herman's Hermits - Something's Happening
9. Gun - Race With The Devil
10. Troggs - Evil Woman
11. Cream - White Room
12. Juthro Tull - Love Story
13. Peter Holm - Monia
14. Dusty Springfield - Son Of A Preacher Man
15. Nina Simone - To Love Somebody








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -