Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

TROBEZOVE KRUSNE PECI - VIVA GLORIO
Krivi put, Zagreb, Hrvatska
08. travanj 2006.


TROBEZOVE KRUSNE PECI - VIVA GLORIO
08.04.2006. - Krivi put, Zagreb, Hrvatska

Nema sta drugo da se kaze osim - perfektno, brilijantno, izvrsno, savrseno besprijekorno, cisto rockerski... Trobezi – Viva Glorio su po drugi puta u roku od mjesec dana potvrdili da su, ako ne najbolji, ono jedan od najboljih domacih rock sastava trenutne scene.

Drugi koncert Trobezovih krusnih peci nakon ponovnog okupljanja, pokazao je da sastav premda krece sa nultih pozicija kao obican demo-band vec sada ima izuzetnu kolicinu zrelog materijala, rafinirane glazbe, te osmisljeni scenski nastup i zavidnu brojku stare publike koja ih je pratila tijekom njihovog rada u prvoj polovici osamdesetih godina proslog stoljeca. Na ovom sastavu koji ce kao sto su najavili, postepeno mijenjati ime u Viva Glorio, je na redu da pokusa stvoriti vlastitu audijenciju koja bi se sasvim lako mogla "pomladiti" jer je njihov glazbeno-scenski performance nadasve pristupacan, moderan i lisen bilo kakvih nepotrebnih banalizacija i spekulacija koje bi mogle zamirisati na "sumnjivo" art-porijeklo. Oni su prije svega cvrst i uigran rock sastav koji vrlo vjesto, spretno i znalacki provodi sve najbitnije cinjenice rock kulture u izuzetno glazbeno stivo.

Sadrzaj njihovog koncerta bio je otprilike vrlo slican onome sto su prezentirali prije mjesec dana u KSET-u, dakle u stalnoj formaciji sastavljenoj od gitare, bubnjeva, basa, te Beginog vokala i njegovih efektnih poteza na n-synthu. Ne treba spominjati da su savrseno dobro izveli cijelokupni koncert koji je trajao nekih sat i kusur vremena pred ugodno popunjenim prostorom nekadasnje Mocvare koja vec dugo vremena nosi naziv Krivi put. Koliko im je vazan live nastup i savrseni zvuk u kojem sve stima do briljantnosti, govori i podatak da su se za tonsku probu i zvuk pripremali gotovo 6-7 sati uoci nastupa. Inace, u Krivom putu sam gledao nekoliko koncerata koji su prosli manje-vise u ne prevelikoj kvalitativnoj razini, sto zbog ne previse dobrog "feedbacka" publike ili vrlo loseg razglasa. No Trobezi ili Viva Glorio su bez ikakve sumnje jos jednom dokazali da u njihovu kvalitetu nikako ne treba sumnjati i da su kadra odsvirati veliku rock priredbu bilo gdje da ih se servira.

Posto osobno jos nisam ovladao njihovim cjelokupnim opusom (hocu reci naslovima njihovih kompozicija), mogu samo spomenuti nazive skladbi koje se nalaze na njihovom demo materijalu - "Lassie", "Big Brother", "Superbombacudo" i "Dispareunia" koji su bili sastavnim dijelom njihovog vecerasnjeg repertoara, dok je ostatak glazbenih komada cinio otprilike vrlo slican art rock sa podebljanim zvukom rezave i disciplinirane bas gitare, cvrstih i mocnih bubnjarskih ritmova koji dizu veliku kolicinu adrenalina, te sjajni, na momente minimalisticki akordi gitare i Begin jednostavan vokal uz potporu spomenutog n-syntha iz kojeg je povremeno ispustao raznorazne efektne zvukove. Osim sto vokalizira i barata n-synthom, Bega u svakoj kompoziciji izvodi ples – solo tocku u kojoj mahnitim mahanjem rukama i razlicitim pokretima prikazuje vlastitu viziju umjetnosti. Kao sto se moze zakljuciti iz navedenoga, njihova glazba i cjelokupni predstavljeni materijal je prije svega unikatan, a oni sami kazu da prilikom skladanja kompozicija teze prvenstveno originalnosti, te u slucaju da im nesto zamirise na plagijat, istu ideju odmah napustaju u potrazi za necim intrigantnijim, inovativnijim i uzbudljivijim. Stoga su njihove kompozicije rafinirane i filtrirane kroz mnoge katalizatore kao zito prosijano kroz gusto sito kako bi se rijesilo nepotrebnog kukolja, te niti jedna nema medjusobne slicnosti sto dovoljno govori o njihovom kompozitorskom talentu, radu, ustrajnosti i afinitetu.

Pred otprilike 150 ozarenih i, pretpostavljam, odusevljenih posjetitelja (izmedju ostalih bili su prisutni Pjer Zardin "Genijalci" i Igor Pavlica), koncert je prosao u najboljem mogucem ozracju u kojem je sve stimalo i funkcioniralo na najvisljoj mogucoj razini. Glazba perfektna, razglas odlican, Trobezi - Viva Glorio na visini najboljih rock artista, Krivi put fino popunjen, piva jeftina (10 kn), upad besplatan i... sta ce te bolje?!

Sada valja ocekivati njihov novi nastup negdje na nekom drugom mjestu i nadajmo se u skoroj buducnosti njihovom povratnickom studijskom albumu. Viva Glorio!


Tekst i fotografije:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -