Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

JAMES BROWN & BAND
05.11.2006. - KC "Drazen Petrovic", Zagreb, Hrvatska

James Brown & Band
Support - Dino Dvornik & Songkillers
05.11.2006. - KC "Drazen Petrovic", Zagreb, Hrvatska

Koncert u Zagrebu zapoceo je u 20 sati odlicnim Songkillersima kojima se, sa samo jednom pjesmom ("Zašto praviš slona od mene") - pridružio Dino Dvornik koji je najavio zvijezdu veceri - James Browna!

Najbolji i najveći izvođač soula James Brown (73) rođen je u South Carolina (USA). Kao šesnaestogodišnjak odlazi u reformatorsku školu i ondje upoznaje Bobby Byrda čijem gospel sastavu se pridružuje. Tijekom godina Brown je napisao oko 800 pjesama, a mnoge generacije odrastaju uz njegovu glazbu.

James Brown je direktno utjecao na stvaranje evolucionarnog takta (1/3) soul glazbe u 60-ima, funk glazbe 70-tih i rap glazbe 80-tih. Osmislio je osnove i smjerove crnačke R&B glazbe, te rock, Afro-pop i disco glazbe. Sve navedeno začinio je specifičnim, neizostavnim gospel i blues strukturama na kojima se i sam formirao kao glazbenik uz strastvene i dinamične nastupe sa originalnom koreografijom.

U Zagrebu, nakon podulje "intro" teme, uvodnih govorancija specijaliziranog najavljivača, te klasičnog američkog show pretjerivanja, točno u 21 sat na pozornici se pojavio osobno "The Godfather Of Soul" (kum soula) - James Brown!

Vidljivo usporen i ostario, uz poveći uniformirani orkestar sa duplom ritam sekcijom (dva bubnjara + perkusionista, brass sekcija, dvoje bas gitarista, tri solo gitarista i pet pratećih vokala) - James Brown je lagano paradirao po sceni najčešće prepuštajući drugima da odrade njegove vokalne dionice ili je jednostavno ustupao instrumentalistima da pjesme popunjavaju improvizacijama.

Ipak, bez obzira na navedeno, mnogobrojna publika bila je oduševljena njegovom pojavom kao i uigranim, i očito iskusnim, pratećim glazbenicima. Uz autorske pjesme - "Livin' In America", "Sex Machine", "Feel Good", te odlične soul covere - "Hold On I’m Comin'" (Sam & Brown) i "Georgia" (Ray Charles), kao i mnogo instrumentalnog bluesa - James Brown je, uz dugačak "outro", nepovratno napustio pozornicu u 22.40 sati ne obazirući se na ovacije raspoložene publike koja je očekivala topli dodatak ove hladne koncertne večeri.

Nakon James Browna u Zagrebu se očekuju naredni koncerti: Nick Olivieri Band (11.11.2006.), Al Di Meola (17.11.2006.), Leb i sol (28.11.2006.), Cradle Of Filith (29.11.2006.) i Pink (15.12.2006.).

Darko Budna - Barikada Press Card
Darko Budna - Barikada Press Card
+
Darko Budna
Koprivnica, Hrvatska
darko.budna@kc.htnet.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -