Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ROBERTA GAMBARINI QUARTET
23.03.2007. - Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb, Hrvatska

Roberta Gambarini Quartet (USA)
Izvještaj sa Festivala Jazzarella 2
23.03.2007. - Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb, Hrvatska

Druga večer ovog ženskog jazz festivala dočekala je ne samog organizatora, već i Robertu Gambarini u podosta nezavidnoj situaciji. Njen klavirist, Erik Gunnison, neočekivano je bio spriječen doći, pa je u posljednji tren doletio i kao zamijena nastupio Steven Scott. I to kao odlična, tako da ipak, nije bilo nikakvog propusta.

Večeras, treće večeri nastupa velika zvijezda Regina Carter sa svojim Quintetom, a u nedjelju, završne večeri Jazzarelle 2 nastupa mega postava od čak 15 glazbenica - Sherrie Maricle & The Diva Jazz Orchestra. Ulaznice (ako ih još uopće ima) su po cijenama od 125, 150 i 175 kn.

Zagreb se druge večeri Jazzarelle definitivno pokazao kao vrlo značajno mjesto na geografskoj karti jazza, što je ponovno posvjedočila prekrcana dvorana ZKM-a. Karata gotovo više da i nije bilo, kao niti ispražnjenog sjedala u dvorani, a mene je osobno nekolicina ljudi pitala bi li im prodao svoju press-iskaznicu s kojom sam upravo ulazio na glavna vrata predvorja dvorane. Ne treba zaboraviti da je tog petka istovremeno u Zagrebu bilo još desetak koncerata, od toga i jedan jazz u okviru Springtime festivala u obližnjem, 20 m udaljenom BP Clubu.

Sve po protokolu, prvi je izašao Dražen Vrdoljak i ispričao se zbog neočekivanog izostanka Erik Gunnisona, te predstavio zamijenskog gosta Steven Scotta (klavir) i ostatak Quarteta – tamnoputog Reggie Johnsona (kontrabas) i Montez Colemana (bubnjevi) koji su prvi izašli na podij i otvorili koncert kao trio sa poznatom instrumentalnom skladbom iz TV serije "Licem u lice" koja često ima obrade i različite covere pod nazivom "Heaven, I'm in heaven". Ovaj vrlo vremešni trio (u prosjeku im je možda i više od 70 godina) krenuo je odmah na prvu loptu, bez ikakvih kalkulacija, te je već na startu, unatoč hendikepu nedolaska Erik Gunnisona, pokazao da je besprijekorno uigrana ekipa koja "u hodu" može riješavati sve probleme. Steven Scott se "oboružao" notnim pismom iz kojeg je vadio probrane i potrebne melodijske čestice koje je kasnije kroz tijek koncerta vrlo umješno improvizirao. Kontrabasist Reggie Johnson svirao je vrlo tiho, isto kao i bubnjar Montez Coleman (bio je ozvučen samo sa dva viseća mikrofona), a kada se pojavila Roberta i počela svoje vokalne bravure, čitav kvartet se zvučno posve preselio u pozadinu tako da je u nekim momentima zvuk bio nošen samo na tihim šapatima gdje je svakom gledatelju bilo gotovo neugodno da učini bilo kakvu kretnju koja bi mogla proizvesti zvuk.

Repertoar Roberte Gambarini bio je u cijelosti sastavljen od samih klasika i jazz evergreena (John Hendrix, Giacomo Puccini, Dizzy Gillespie, Billie Holiday, John Griffin...) gdje je do potpunog izražaja došao njen veoma topao, prijemčljiv i prijatan vokal koji modificira uglavnom po tri kriterija. Prvi je onaj najjednostavniji, pjevani dio svake skladbe koji nosi tekst, drugi je mnoštvo improvizacija na zadane teme gdje ona nosi svoju specifičnu liniju solo dionice poput četvrtog instrumenta, dok je možda i najveću bravuriju prikazala kroz naslov "Daydream" (odsviran samo uz pratnju kontrabasa), gdje je izvela nevjerojatni solo imitirajući zvuk prigušene trube! Stoga i opravdava činjenica da je ove godine bila nominirana u kategoriji vokalnog jazz albuma sa svojim posljednjim radom "Easy To Love", a prema ponuđenom i viđenom, ova nasljednica Elle Fitzgerald, Sarah Vaughan i Bessie Smith to je morala i osvojiti.

Ovaj besprijekorno dotjeran nastup pun nonšalantnosti, naglašenih glazbeno-vokalnih emocija, ali i pomalo pretjerane profesionalnosti koja u niti kojem slučaju nije neopravdana, Jazzarellu 2 kao jazz festival stavlja na vrlo visok pijedestal u svjetskim okvirima scene. I budući da je prva večer bila dosta popistično obavijena kroz nastup Esperanze Spalding, ovaj koncert Roberte Gambarini Quarteta dao je samom festivalu potpunu protutežu i vrhunski jazz doživljaj, a organizatorima odlične naznake da bi se na godinu Jazzarella 3, zbog iznimno velikog zanimanja publike, mogla preseliti i u neki veći prostor.


Autor teksta i fotografija:

Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -