Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

M I N I V A L
11.04.2008. - Tvornica, Zagreb, Hrvatska


Pod naponom (Koprivnica, Hrvatska)

The Orange Strips (Labin, Hrvatska)

M i n i v a l
11.04.2008. - Tvornica, Zagreb, Hrvatska

Prošli petak netko je strgao nogu, a ovog petka je netko od članova sastava VIKEND U HONG KONGU strgao prst, tako da smo prisustvovali nastupima samo dva izvođača - POD NAPONOM (Koprivnica) i THE ORANGE STRIPS (Labin).

Bez obzira što na Minival dolaze samo eminentni glazbeni stručnjaci u velikom broju i rijetki poklonici Balaševića i Vuce, milijunska javnost redovito prati zbivanja na ovom happeningu. Jedan od eminentnijih predstavnika glazbene infrastrukture ove večeri bila je Remi iz Elemental koja se ugodno družila sa članovima The Orange Strips i Pod naponom u backstageu, dok je voditeljica Ida silno okupljeno mnoštvo na početku večeri pozvala u prve redove da zauzmu mjesta do kojih je bilo veoma teško doći jer nisu niti postojali.

POD NAPONOM su mlada hard-rock trojka iz Koprivnice koji sviraju uigrano i čvrsto, no imaju jednu veliku boljku – neoriginalnost koju izvlače uobičajenim mačoidnim tekstovima na hrvatskom jeziku. Uostalom, demo izvođačima je upravo poimanje originalnog izričaja uvijek u prvom planu, no Pod naponom su više nego očito privrženi svojim temeljnim odrednicama od AC/DC s blagim heavy izletima ka Led Zeppelin i Black Sabbath i da se kao pijani plota ne drže uobičajenih gitarističkih i aranžmanskih fraza od njih bi se nešto i moglo očekivati. Boljka neinventivnog individualnog izraza i nespremnost ka eksperimentima cementira ovaj trio kao još jedne sljedbenike cijele struje koju na ovim prostorima predvode Partibrejkersi, Majke i Messerschmith (a i stare Divlje jagode, Atomsko sklonište i rani Vatreni poljubac). A ima ih mnogo – od No Rules, Muškat Hamburg, Spuštene rolete, The Dogz, nekadašnje Školjke... Sve skladbe Pod naponom su brze i čvrste, te u večerašnjem repertoaru nisu izveli niti jedan laganiji tempo. Zabilježeni naslovi bili su "Ona", "Energija", "Crni anđeo", "Glasno, glasnije", "Lud sam"... koje premda su njihove autorske kompozicije izvlače mnoštvo uglavnom linearnih i prepoznatljivih melodija u kojima se jako teško shvatilo o čemu frontmen (gitarist i vokal) pjeva, te su pokazali da je Tvornica ipak preveliki prostor za njihov sabijeni zvuk. U nekom daleko manjem klubu funkcionirali bi solidnije i za sada im treba pustiti na volju sve dok vrijeme ne pokaže njihovu sklonost ka zrelijem i dorečenijem autorskom izrazu.

O THE ORANGE STRIPS, sjajnom sekstetu iz Labina koji se godinama praćka u konkurenciji sa pripadajućim demo izvođačima konačno je progovorila i naša publika koja ih je izabrala za najboljeg novog izvođača ovogodišnje Zlatne Koogle. Sasvim zasluženo su pokupili ovu nagradu zbog koje im se smililo konačno i gradsko poglavarstvo Labina koje im je priskočilo u pomoć i sponzoriralo realizaciju troškova objavljivanja albuma kojeg su pripremali godinama. On treba ovih dana ići u štampu, te će uskoro i biti objavljen za britansku etiketu Matchbox Recordings pod naslovom "Follow". Večeras su izašli po običaju u punom sastavu (dvije el. gitare, klavijature, bas, bubnjevi i akustična gitara) i prvi broj "Suffocate in love" izveli u brzom, plesnom tempu s mnogo harmonija, te su se momci odmah bacili na ples i vrlo atraktivan scenski nastup pun kretnji i pristupačnog kontakta s publikom. Zatim su sljedile "In the lake", "Kissed a girl", "Gino Stavros", "Follow", "Madras", "Song without a hero", "Letters in your mbox", da bi nastup završili s odličnom "Loell Duinn". Njihov nastup je mogao potrajati i dulje, no princip Minivala je bez obzira na izostanak sastava Vikend u Hong Kongu i dalje ostao neokaljani programski koncept od četrdesetak minuta. O nastupu Stripsa samo sve najbolje. Scenski i zvučno su bez ijedne greške tako da su po tko zna koji put dokazali da su jedan od rijetkih hrvatskih izvođača koji pjeva na engleskom jeziku potpuno spremni da budu originalni domaći izvozni glazbeni proizvod.

Nakon završetka ovog zaista minijaturnog Minivala 07 ekipi se pridružila momčad iz NoS3ngs, te je tulumčić nastavljen u Purgeraju uz mnoštvo prijatne šale i nezaobilaznih glazbenih brbljavih tema.

U ovom izdanju Minizinea 07 nije navedena lista izvođača za Minival 08. Tko zna, možda nas očekuje neko prijatno iznenađenje koje organizator namjerno nije htio najaviti...


Konferansa - Ida

Autor teksta i fotografija:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -