Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Backstage

14. HGF 2010
Polufinale - 2. večer

Foto: Vladimir Horvat Horvi
Trn, Zagreb, Hrvatska
14. HGF 2010 - Polufinalne večeri (2)
07.04.2010. - Klub "Sax!", Zagreb, Hrvatska

izvještaj - HGF, polufinale 2. večer, 7. IV, 2010., Sax, Zagreb, Hrvatska

Pobjednici druge polufinalne večeri HGF-a su zagrebački Trn, a prolaz u finale osigurali su i mladi metal band Agharti.

Nešto manje publike nego prethodnog tjedna, na prvom polufinalu, skupilo se ove srijede u Klubu "Sax!", djelomično i zato jer su večeras u konkurenciji bila samo četiri banda (a neki su, pouzdano znam, ostali kod kuće gledati utakmicu Manchester – Bayern), no rockerske atmosfere nije manjkalo.

Prvi su izašli TRN (www.myspace.com/thetrn), zagrebački kvintet u sastavu Vurda (vokal), Igor (bas), Siniša (bubnjevi), te Tudor i Neno (gitare), koji su odmah otprve sa pjesmom "Bez tebe" zafitiljili pravi i klasični hard-rock. Odmah se uočilo, već po ovoj prvoj kompoziciji da se radi o vrlo ozbiljnom bandu s ozbiljnim tekstovima koji su puni priče, uglavnom na emotivnim relacijama. Također, i u glazbenom pogledu su posve jasna ekipa - basovi su masni, imaju odličan 'drive', voze kroz melodije (osobito u posljednjoj "Ona je neka čudna vrsta" koja me podsjetila na "L.A. Woman", zna se od koga), dok su gitarske linije klasično postavljene sa riffovima i solažama. Aranžmanski su uredno posloženi u koherentne pjesme, potkovani su svirački sa čistim sekvencama, ne brljaju niti ne zataškavaju distorzijama instrumentalističke nedostatke kao što to zna raditi većina demo bandova, te podjednako protežu brže i umjerenije tempove. U zvuku im se osjeti blues naboj (posebno u ritmovima) kojeg umiju snažno bazirati na tromijem hard-rocku, te su sa vrlo aktivnim frontmenom koji je zaokružio njihovu kompletnu sliku, sasvim zasluženo odnijeli večerašnju pobjedu.

SUICIDE BAR (www.myspace.com/suibar) su sasvim sigurno ostvarili veliki uspjeh što su od nekih 200-tinjak prijavljenih izvođača izabrani od strane komisije među 20 imena za polufinale i to im je u ovom momentu limit. Za finale, ipak, trebaju imati dorađenije aranžmane koji su im boljka no.1; puni su nepotrebnih repeticija koje evidentno pokazuju da nemaju konkretnija i kreativnija riješenja. Petrin vokal je prepun samodopadnih (ali i vrlo oporih) dionica koje djeluju kao da bi odmah htjele uskočiti u visoki rang grunge edicije, te u cijelini gledano, band bez obzira na veoma raširen 'trendly' zvuk koji se temelji od klasične Nirvane i Alice In Chains do QOTSA, još uvijek nije spreman za jače poduhvate. Nema davno kako sam ih gledao na Novom Zvuku, no tada su spram tri preostala izvođača djelovali kao sasvim solidan demo band.

Van takmičarske konkurencije, kao gosti večeri, nastupili su MLINSKI KAMEN, band koji je nastupio daleke 1996. na prvom HGF-u održanom u zabočkom Klubu "Gjalski". Tada nisu pobijedili (pobjednici su bili Stampedo), što jasno pokazuje kako se na HGF-u redovito pojavljivala vrlo oštra konkurencija. Danas su Mlinski kamen u posve drugačijoj postavi, imaju sjajan, treći album "Atomski blues" koji je u kokurenciji za najbolji blues-rock album regionalne nagrade Indexi, te prema večerašnjem nastupu spadaju bezrezervno u sam vrh hrvatske rock scene. Ovaj trio svira vraški potkovan, koncizan i naoštren hard-rock / blues, bas gitarista je opičen 'drajver' koji u sprezi s gitarističkim međuigrama jednostavno obara vještinom i kreativnostima, a njihove pjesme koje su odreda na hrvatskom jeziku imaju sve ono što je potrebno za vrhunski rock s jasno uperenim svjetonazorom. Reklo bi se, band su za bajkerijade, a kada bi se Lemmy odlučio za mekšu varijantu, pretpostavka je da bi Motorhead mogli zvučati poput Mlinskog Kamena. Nema šta, da su ovako zvučali 1996. teško je povjerovati da ne bi odnijeli pobjedu...

Nakon ubjedljive predstave Mlinskog kamena, ponovno se program vratio na takmičarski dio sa mladim samoborsko-zagrebačkim bandom AGHARTI (www.myspace.com/aghartiband). U postavi ih ima čak šestoro (!), a osim vrlo lijepe front-woman Tine čiji glas asocira na Alanis Morrissete, bubnjar Marko izgleda poput čuvenog Pište (naravno Gordan Penava) iz mlađih dana kada još nije imao dugu kosu. Imaju još dvije gitare (Alen i Filip), bas (Hrvoje) i klavijature (Ivana), te sviraju čisti MTV metal koji prolongira nu-metal sa elementima gothica i progressiva. Zvučno pokušavaju funkcionirati na relacijama Nightwish - Within Temptation - Evanescence, no to dosta djeluje mekano i sladunjavo, ali su prema prikazanome, ipak od svih večerašnjih takmičara bili najbliže nekom relevantnom duhu suvremenog zvuka. Tekstovi su im odreda na engleskom jeziku ("To a friend", "Change", "Forever gone", "Resistance" i "Pass across..."), pjesme su im uredno aranžirane, možda čak i previše opskurne s obzirom na šest elemenata u bandu, ali pokazuju stanovite potencijale koje valja razvijati.

Posljednji band, POD NAPONOM (www.myspace.com/podnaponom), stari su znanci iz Koprivnice koje smo već viđali uživo, imaju jedan d.i.y. album "Rođenje", iz 2008. godine, a odnedavno i novu postavu s basistom Patrik Takačom i bubnjarem, 14-togodišnjim Ivan Maljakom. Njihov zvuk je i dalje ostao isti, pravi hard-rockerski, te je očito da su unatoč promjeni članstva veoma napredovali. Više to nisu one sterotipne aranžmanske fraze uvod-kitica-refren-solo, već je alfa i omega Goran Pintarić (gitara, vokal), mnogo toga porazmjestio dozvolivši kompozicijama da se razmašu u ponekad neočekivane, podulje psihodelične segmente. Izveli su pet brojeva ("Ja ne biram sredstva", "Život", "Jer te ne volim", "Ova vožnja će trajati" i "Prva"), sve su korektno odsvirali s punokrvnim nabojem koji je na momente podsjetio na večerašnje majstore, Mlinski kamen, te se nakon njihove svirke očekivao konačan rezultat glasova žirija.

Nakon kraće pauze, konzultacija žirija i zbrajanja glasova (bilo je vrlo izjednačeno) izašao je Goran Vrgoč i pobjednicima proglasio Trn, a drugoplasiranima Agharti koji će također sudjelovati u ovogodišnjem finalu HGF-a. S blagim subjektivnim osvrtom, mogu reći da je ova druga večer bila nešto 'prozirnija' od one prve održane prije tjedan dana s koje se još uvijek očekuje drugi (ako ne i treći) finalista.


Autor priloga:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -