Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

2. JAZZ FESTIVAL LOSINJ 2006.
Izvjestaj


Foto: Davor Hrvoj
Denis Razz Quartet

2. Jazz Festival Losinj 2006.
21.-23.07.2006. - Mali Losinj, Hrvatska

Hrvatski jazzeri uz bok poznatim inozemnim jazz glazbenicima

U organizaciji Grada Maloga Losinja od 21. do 23. srpnja u Malom Losinju je odrzan 2. Jazz Festival Losinj 2006.. Uz odlicnu posjetu u Ljetnom kinu Vladimir Nazor, Festival su obiljezili nastupi hrvatskih jazzista koji su pokazali da svojom kvalitetom mogu stati uz bok poznatim inozemnim glazbenicima. Dobra atmosfera osjecala se i izvan prostora sluzbenog odrzavanja Festivala. Naime, poslije svake festivalske veceri u klubu Positivo odrzavali su se uzbudljivi jam sessioni na kojima su svirali sudionici priredbe.

Opsirnije:

Festival je svojim nastupom otvorila pjevacica Ivana Kindl uz sastav gitarista Luke Udjbinca i gosta, tenor saksofonista Sasu Nestorovica. Predstavila se u posve drukcijem kontekstu nego sto je poznata vecini slusatelja. Naime, izvodila je evergreene pop, soul i jazz glazbe za koje je jazzisticke aranzmane priredio Udjbinac. No, najzapazeniji na nastupu bio je Nestorovic koji je osvojio simpatije publike i buran pljesak za svaki solo.

Najavljena kao zvijezda festivala, nizozemska trubacica Saskia Laroo nije pokazala osobito sviracko umijece, ali je mudro formirala medjunarodni sastav koji je raspjevao i rasplesao publiku u cemu je znacajnu ulogu odigrao hip-hoper MC Vlash iz Surinamea. Uz obilno koristenje elektronike, fusion i funky pristupom izvodili su njezine, ali i skladbe slavnoga trubaca Miles Davisa na cijim postavkama nastavlja razvijati svoju glazbu. Glazbeno najuvjerljiviji pojedinac bio je stalni can njezina sastava, gitarist Jex koji je i umjetnicki ravnatelj Jazz Festivala Losinj.

Hot Club Zagreb, sto ga cine gitaristi Mate Matisic i Damir Kukuruzovic, te kontrabasist Jurica Stelma, predstavio se uvjerljivim izvedbama skladbi Django Reinhardta i standarada sto su bili na repertoaru njegova Quinteta de Hot Club The France. Najpoznatiji hrvatski predstavnici gypsy-swinga odusevili su publiku virtuoznim improvizacijama na poznate teme iz tridesetih i cetrdesetih godina prosloga stoljeca.

Foto: Davor Hrvoj
Deseo Fidri International Quintet

Proslavljeni hrvatski trubac i krilnicar, Ladislav Fidri, za ovu je prigodu utemeljio medjunarodni kvintet u kojem su svirali madjarski violinist Csaba Deseo, bosanskohercegovacki klavirist Sinan Alimanovic i bas gitarist Dinko Simunovic, te hrvatski bubnjar Peco Petej. Iako gotovo bez probe, svirali su nadahnuto i poletno, a praceni poticajnom ritam sekcijom. U solima su se isticali Deseo i Alimanovic, te Fidri, glazbenik lijepa tona i istancana osjecaja za balade.

Zavrsne veceri nastupili su glazbenici rijeckoga jazz kruga. Denis Razz Quintet, sto ga vodi alt saksofonist Denis Razumovic, izvodio je glazbu na tragu Charlie Parkera. Razumovic je pokazao zavidno instrumentalisticko umijece, ali i skladateljski potencijal. Naime, osim standarada suvremenih jazz autora izvodio je i vlastite skladbe.

Priredbu je svojim nastupom zakljucio Elvis Stanic Group koji je izvodio Staniceve skladbe iz svih razdoblja karijere, koje se odlikuju slojevitoscu i mastovitoscu. Uz uigran sastav kompetentnih glazbenika atraktivnom su nastupu pridonijele i osebujne pjevacice: Meri Troselj i Valerija Nikolovska. Bio je to sjajan svrsetak ove uspjele jazz priredbe.

(Preuzeto iz Novog lista od 25. srpnja 2006.)


Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -