Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Seaside Jazz Festival
Vodice
Juli 2005




3. SEASIDE JAZZ FESTIVAL - IZVJESTAJ


Seaside Jazz Festival u Vodicama, po mnogima jedan od centralnih kulturno glazbenih dogadjaja sibensko vodicke rivijere, zavrsio je u subotu 30. srpnja 2005. godine, fantasticnim nastupom britanske world / jazz / fusion atrakcije Voices of Nature uz briljantnog udaraljkasa Pete Locketta, koji je svojim sjajnim solima, vokalizama i atraktivnim sviranjem cijelog seta najrazlicitijih udaraljki plijenio paznju publike. Pete Lockett je jedan od najtrazenijih i najboljih udaraljkasa svijeta te je u svojoj karijeri suradjivao sa Peter Gabrielom, Bjork, Jeff Beckom, Pet Shop Boys i mnogim drugima.

Da podsjetimo, ovogodišnji je Seaside Jazz Festival zapoceo u cetvrtak, 28. srpnja 2005. godine, svecanim mimohodom odlicno uvjezbane Vodicke glazbe, a nakon pozdravnog govora gradonacelnice Vodica, gospodje Branke Juricev - Martincev, na centralnoj je pozornici na glavnom gradskom trgu zasvirao Seaside Jazz All Stars Big Band pod ravnanjem maestra Ladislava Fidrija. U ovom su big bandu okupljeni nasi ponajbolji jazzisti. Na bubnjevima je bio legendarni Peco Petej, na klavijaturama Sinan Alimanovic, dok je kontrabas svirao cuveni Aladar Pege, po mnogima jedan od najboljih basista na svijetu. Odlicno su se raspolozenom i sjajno usviranom big bandu u nekoliko pjesama pridruzili i gitaristi Jex i Josip Pandur, dok je u drugom dijelu koncerta briljilala Helena Bastic, pjevacica grupe The Bastardz, koja je otpjevala sjajan izbor poznatih jazz standarda kao i nekoliko "hitova" Bastardza. Prepun glavni trg u Vodicama i sjajna atmosfera najbolje je govorila o kvaliteti ovog sjajnog koncerta.

Drugog dana festivala, 29. srpnja 2005. godine, na terasi kluba Exit u vodickoj marini, nastupio je zagrebacki sastav New Tribe pod vodstvom naseg poznatog basiste Dubravka Voriha, koji je odusevio publiku izvedbama poznatih jazz standarda, medju kojima i cuvene Parkerove "Donna Lee", kao i izvedbama vlastitog materijala. U tom odlicnom bandu, uz Voriha, nastupili su i trubac Davor Krizic, saksofonist Sasa Nestorovic, Joe Pandur na gitari i bubnjar Mladen Moraca. U izvedbi kompozicije "Mr. Clean", New Tribeu se pridruzio gitarist Jex, koji je tu skladbu i snimio na prvom albumu ovog banda.

Nakon New Tribe, na pozornicu je izasao odlicno uvjezban Elvis Stanic Group, pokazavsi pritom da je Elvis zaista jedan od nasih najboljih gitarista, koji je virtuoznim solima odusevio prisutne. Nista manje paznje nisu plijenili ni ostali clanovi ovog sjajnog banda - bubnjar Marko Lazaric, basist Goran Rukavina i sjajni mladi klavijaturist Maasej Kovacevic.

30. srpnja 2005. godine, posljednje veceri festivala, nastupio je Luka Udjbinac, mladi zagrebacki gitarist sa bandom u kojem sviraju nasi eminentni glazbenici. Nakon Luke, polusatni je udaraljkaski show izveo master perkusionist Pete Lockett, dok je nakon njega uslijedio nastup Voices of Nature. Voices of Nature je novi band na britanskoj jazz / fusion sceni i vec je svojim prvim nastupima i snimkama zainteresirao britansku kritiku i publiku. Na ovom su nastupu pokazali izuzetno dobru kombinaciju odlicne svirke i autorski dobro izbalansirane "fuzije" jazza, world glazbe, brazilskih i africkih utjecaja. Jedna od zvijezda ovog banda svakako je africka pjevacica i udaraljkasica, Anna Mudeka iz Zimbabwea, koja je odlicnim nastupom i atraktivnim izgledom odusevila sve prisutne.

Uz Annu treba izdvojiti i ostale sjajne glazbenike koji sviraju u tom bandu - udaraljkasa Wilmer Sifontesa iz Venezuele, odlicnu ritam sekciju bubnjara Vladimira Carbonija i basistu Ross Hughesa, dok je posebnu paznju plijenio osnivac banda, izuzetan klavijaturist Andre Koy. U nekoliko se kompozicija ovom odlicnom bandu pridruzio i vec spomenuti Pete Lockett koji je svojim indijskim vokalizama i virtuoznom tehnikom sviranja table iznova odusevio publiku.

Posebna je zanimljivost da u ovom medjunarodnom bandu gitaru svira Zoran Jaeger - Jex, gitarist koji osim uspjesne karijere sa svojim bandom The Bastardz, paralelno svira sa nekoliko poznatih bandova u nekoliko zemalja Europe. Tako osim sa Voices of Nature, Jex nastupa i sa bandom cuvene nizozemske trubacice Saskie Laroo, koja je nekoliko puta gostovala u Hrvatskoj i odusevila domacu publiku. Organizator ovog festival je Turisticka zajednica grada Vodica, pokrovitelj je Grad Vodice, a umjetnicki su ravnatelji Helena Bastic i Zoran Jaeger. Opremu i instrumente osigurala je tvrtka Megamuzika iz Zagreba.

Odusevljena publika, zadovoljni organizatori i nadahnuti izvodjaci, kako na Seaside Jazz festivalu u Vodicama, tako i na nedavno odrzanom Jazz Festivalu Losinj i drugim jazz i slicnim festivalima duz nase obale, upucuju na to da jazz i srodnu glazbu treba vrlo ozbiljno razmatrati u kontekstu hrvatskog turizma, jer upravo takve manifestacije cine nasu turisticku i kulturnu ponudu bogatijom, a samim tim i interesantnijom za turiste koji osim sunca i mora, ocekuju i adekvatnu kulturnu ponudu.

Srdacan pozdrav,

Seaside Jazz Festival
Helena Bastic i Zoran Jex Jaeger
www.thebastardz.com / www.seasidejazz.com / www.jazzlosinj.com
tel/fax: 01/6523557 / mobitel: 098/808273 / 091/8995140

Kontakti:

Zoran Jex Jaeger
www.thebastardz.com / www.seasidejazz.com / www.jazzlosinj.com
tel/fax: 01/6523557 - mobitel: 098/808273 - mobitel: 091/8995140








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -