Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Mi2
Slovenija

Mi2
P r e d s t a v l j a n j e

Grupa Mi2 se je na slovenskoj glazbenoj pozornici pojavila prije 10 godina, kao zabavljački pop-rap duet (odakle i naziv grupe). Već prva snimljena pjesma, "Črtica" (kao "Crtica" snimljena i na hrvatskom jeziku), takoreći je preko noći postala hit i zauzela prvo mjesto različitih glazbenih top lista. To je bio ujednom i poticaj, da se duet proširi u grupu spremnu za svirke uživo, a postepeno i sa nekim kadrovskim izmjenama (promjena jednog od dvojice pjevača), grupa se transformirala u rock and roll band i kao takva brzo postala prepoznatljiva po cijelom slovenskom prostoru.

Po mišljenju kritičara i publike, grupu naročito odlikuju tekstovi, često pisani u dialektu ili slengu krajeva, odakle dolaze njezini članovi. Naime, članovi grupe koji danas žive širom Slovenije - od Maribora do Ljubljane - zajedno su odrasli u malom pograničnom mjestu Rogatec, uz rijeku Sutlu, na samoj granici sa Hrvatskim Zagorjem. U tekstovima zbog toga susrećemo različite kroatizme i germanizme, dok je sam sadržaj pjesama uglavnom posvećen životnoj svakodnevici "malog čovjeka". Uz obaveznu ljubavnu tematiku, čest motiv u pjesmama Mi2 su i alkohol, izgubljene iluzije, bizarne životne sudbine itd. - a sve to iz prilično ironičnog, ponekad čak i nihilističnog gledišta, tako da grupu (premda sama izbjegava bilo kakvu političku konotaciju) često svrstavaju među (rijetke) socijalno-angažirane i društveno-kritične slovenske grupe. Moglo bi se reći, da tekstualni izraz grupe izlazi iz utjecaja i nastavlja tradiciju slovenske i jugoslovenske rock poetike, koju su naročito u 80. godinama (kada su se članovi banda kao klinci prvi put i susreli s rock and rollom) etablirali autori i bandovi poput Zorana Predina (Lačni Franz), Pankrta, Buldožera, zagrebačkog i beogradskog novog vala, Zabranjenog pušenja itd.

Slično je i sa glazbenim izrazom, kojeg temelj prije svega sačinjavaju sirov hard rockovski ritam i rock and roll groove, dok se na to veže i raznovrstan diapazon ostalih glasbenih žanrova i utjecaja, sve od jazza, šlagera iz 60-tih godina ili punka. Glazbeni izraz grupe Mi2 se tako danas (naročito poslije dvije posljednje ploče) najlakše prepozna i uoči preko čvrste rockerske glazbene baze, atraktivnih i duhovitih tekstova (među kojima su neki i ispričani) i himničnih refrena, što grupu već godinama svrstava među najtraženije party rock bandove u Sloveniji.

Svirali su na svim najvećim slovenskim rock festivalima i feštama (3x Rock Otočec, 3x Lent Maribor, bezbroj studentskih masovki, bili gosti grupe Lačni Franz u zagrebačkoj Tvornici i beogradskom SKC, gostovali u Sarajevu na koncertu u počast Indexima...), iako ih zbog njihove originalnosti (uz to rade bez managera i bez supporta diskografske kuće), teško svrstavamo u klasičan slovenski rock "mainstream". Tako ih se ponekad može vidjeti u sasvim nekomercijalnoj, underground okolini, a zbog njihove lucidnosti čak i na nekim pozornicama, namjenjenim više pop ili folk estradi.

Grupa je do sada izdala pet autorskih albuma ("Črtica" - 1997.; "Čudo tehnike" - 1999.; "Album leta" - 2000.; "Dečki s Sotle" - 2002.; "Dobrodošli na dvor" - 2006.). Momci su također izdali i knjigu svojih najboljih tekstova, snimili 14 videospotova i uživo odsvirali više od 200 koncerata.

Mi2 čine:
Jernej Dirnbek - gitara, vokal
Egon Herman - gitara
Tone Kregar - vokal
Robert Novak - bas
Igor Peter Orač - bubnjevi
Diskografija:

DOBRODOŠLI NA DVOR

DEČKI S SOTLE

ALBUM LETA

ČUDO TEHNIKE

ČRTICA

Kontakti:
http://www.mi2.si
tonc@mi2.si








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -