Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

JAZZ FEST SARAJEVO 2006.
Sarajevo, od 01.11.2006. do 05.11.2006.

Jazz Fest Sarajevo 2006.
Sarajevo, od 01.11.2006. do 05.11.2006.

Od prvog do petog novembra 2006. godine u Sarajevu će se održati Deseti međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2006. U toku pet dana festivala, bit će održano 14 koncerata na 4 festivalske scene, a predstavit će se muzičari iz 17 zemalja. Pored koncerata u okviru pratećih programa bit će održana i radionica za djecu predškolskog uzrasta.

Festival će otvoriti ansambl Underground - Dejana Terzića, bubnjara, kompozitora i bend lidera rođenog u Banjoj Luci. Od svoje treće godine, Terzić živi u Njemačkoj, gdje danas važi za jednog od nekolicine novih muzičara čije je prisustvo uveliko primjetno na jazz sceni posljednjih deset godina. Ansambl Underground čine američki i njemački muzičari: Chris Speed, Mark Helias i Frank Moebus.

U okviru glavnog programa u Bosanskom kulturnom centru, Jazz Fest Sarajevo 2006. će predstaviti portugalsku pjevačicu Cristinu Branco, grupu Kamerunca Richarda Bone, novi trio Bojana Zulfikarpašića - Xenophonia, grupu Joao Bosca i Gonzalo Rubalcabe i grupu Dhafer Youssefa, dok će festival zatvoriti The Grande Mothers Re:Invented izvodeći repertoar Frank Zappe, istinske ikone američke kulture. Ovaj peteročlani bend čine i tri dugogodišnja Zappina saradnika: Napoleon Murphy Brock, Roy Estrada i Don Preston.

Cristina Branco

Ovogodišnji 10. Jazz Fest Sarajevo 2006 predstavit će portugalsku zvijezdu Cristinu Branco. Stvarajući svoju umjetnost na temeljima fado muzike, Cristina naročitom izvedbom i stilom predstavlja portugalsku muzičku tradiciju na sasvim osoben način. Prekrasnim glasom vodi slušatelje kroz različita raspoloženja, od melanholije do radosti, često i na dramatičan način.

Cristina Branco je odrasla daleko od Lisabona, centra fado muzike. Kao i svi mladi koji su odrastali u godinama nakon revolucije u Portugalu, zanimala se za folk muziku, jazz, blues i bossa novu, ali ne i fado. Fado je smatrala muzikom drugih generacija. Za osamnaesti rođendan djed joj je poklonio ploču Amálije Rodrigues. Cristina je otkrila osjećanja koja ova vrsta muzike može da prenese, kao i vezu između glasa, poezije i muzike. Do tada je amaterski pjevala, studirala i maštala o tome da postane novinarka. Tada počinje da ozbiljnije radi na svojoj vokalnoj tehnici. Sredinom devedesetih fado muzika doživljava renesansu kroz generaciju mladih muzičara koji na nove načine izvode ovu muziku. Cristina poput njih pronalazi vlastiti izraz, ne zanemarujući tradiciju.

Cristina Branco

Umjetnost Cristine Branco je neodvojiva od umjetnosti Custódija Castela, njenog kompozitora i pratioca na portugalskoj gitari. Castelo uspješno kombinuje vlastite kompozicije sa bojom i intonacijom Cristininog glasa. Njegove melodije podsjećaju na fado ali izlaze iz njegovih granica. Njegova muzika je nekad turobna i sjetna, nekad vesela i razdragana.

Cristina Branco, uz pratnju muzičara koji sviraju na tradicionalnim instrumentima, predstavit će se na glavnoj sceni Jazz Festa Sarajevo u BKC-u drugog novembra, te će publika imati priliku u izvedbi zavodljivog i toplog glasa osjetiti umjetničko iskustvo koje nudi mješavinu tradicionalnog fada sa folklornim melodijama, uz pažljivo birane tekstove najboljih portugalskih pjesnika. Istog dana u okviru glavnog programa održat će se koncert Richarda Bone, a na Solo Stageu nastupit će Norvežanin Nils Petter Molvaer.

Dennis Rollins

Strange Fruits Stage će u Pozorištu mladih predstaviti holandski Yuri Honing Trio, američki Trio 3 kojeg čine Oliver Lake, Reggie Workman i Andrew Cyrille, duet Dhafer Youssefa i Bojana Zulfikarpašića, te FLY - projekat Mark Turnera, Larry Grenadiera i Jeff Ballarda.

Na Groove Stageu će nastupiti Dennis Rollins' Badbone & Co., a novina u odnosu na prethodne godine jeste nova scena u Domu Armije koja će predstaviti solo nastupe dvojice vrhunskih instrumentalista i vrlo uticajnih figura na evropskoj i svjetskoj muzičkoj sceni. Riječ je o koncertima Norvežanina Nils Petter Molvaera, a dan kasnije i Nijemca Markus Stockhausena.

Richard Bona

Ulaznice za 10. Jazz Fest Sarajevo mogu se rezervirati od 2. oktobra 2006. godine putem Interneta na zvaničnoj stranici festivala www.jazzfest.ba na kojoj možete pronaći više informacija o programima i učesnicima festivala.

Vezani link: Jazz Fest Sarajevo 2006 - O učesnicima festivala

Kontakt:

JAZZ FEST SARAJEVO
Hadži-Idrizova 5, Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
phone: +387 33 550 480 / fax: +387 33 550 481
info@jazzfest.ba - www.jazzfest.ba








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -