Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

JAZZ FEST SARAJEVO 2006.
Sarajevo, od 01.11.2006. do 05.11.2006.

Bojan Zulfikarpašić

BOJAN Z XENOPHONIA
Pijanista i kompozitor, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Bojan Zulfikarpašić rođen je 1968. godine u Beogradu. Objavio je šest albuma pod svojim imenom koji su široko prihvaćeni među kritikom i publikom, posebno klavirski solo album "Solobssesion". Njegov šesti album, "Xenophonia", objavljen je za francusku izdavačku kuću Label Bleu ove godine. Sarađivao je sa brojnim muzičarima sa kojima je snimio preko dvadeset albuma.

Bojan Z je na sebi svojstven način iznova definirao formu klavirskog trija sa vrhunskim muzičarima Amerike i ponovo se dokazao kao jedan od vodećih jazz figura na evropskoj muzičkoj sceni. Aktuelni je dobitnik prestižne evropske nagrade European Jazz Prize koja se dodjeljuje svake godine najboljem jazz muzičaru u Evropi. Prije nekoliko godina, Bojana je francuska vlada odlikovala titulom viteza za postignuća u kulturi i umjetnosti (Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres), a iste godine primio je i Prix Django Reinhardt za muzičara godine koju dodjeljuje Francuska jazz akademija.

Bojan Zulfikarpašić je pijanista koji potpuno vlada jezikom jazza, kao i klasičnom muzikom, sa smislom za interpretaciju folklornih pjesama vlastite domovine. Stvorio je vlastiti i uzbudljiv stil sa mnogo kontrasta, njegovo kretanje između žanrova je neprimjetno, a ponekad radi samog efekta kontrasta, neočekivano. Ovo ujedno naglašava i najizraženiji aspekt njegovog rada - njegovu upotrebu dinamičkih kontrasta i perkusivnih fraza. Sklon je virtuoznim improvizacijama ritmičke čvrstoće, koje izvodi briljantnom tehnikom. The Guardian ga je nazvao "dokazanim genijem klavira", te dinamičnim kompozitorom, muzičarom sposobnim da spoji raznovrsne ritmove u aranžmane koji imaju težinu i dramu.

Bojan Zulfikarpašić će u okviru 10. Jazz Festa Sarajevo 2006 održati dva koncerta: na glavnoj sceni će se predstaviti 03. novembra 2006. godine sa svojim triom Xenophonia, a 05. novembra 2006. godine u duetu sa Dhafer Youssefom održat će koncert na Strange Fruits Stageu u Pozorištu mladih (Sarajevo, BiH).


Gonzalo Rubalcaba

Joao Bosco

SUSRET BRAZILA I KUBE NA GLAVNOJ SCENI JAZZ FESTA
Neopjevani heroj brazilske muzike Joao Bosco i pijanistička zvijezda Gonzalo Rubalcaba personificiraju spoj vlastitih muzičkih tradicija s onu stranu popularnih interpretacija i opštih mjesta brazilske i kubanske muzike.

Gonzalo Rubalcaba, jedan od važnijih pijanista devedesetih, spaja različite elemente kubanske i američke tradicije u nove i savremene oblike. Rođen 1963. u Havani na Kubi. Rubalcaba klavir svira od svoje osme godine. Sredinom osamdesetih otkriva ga Dizzy Gillespie, a već naredne godine sarađuje sa Charlie Hadenom, nakon čega nastupa na festivalima u Montrealu i Montreuxu, čime počinje svoj vrtoglav uspon na međunarodnoj jazz sceni.

Joao Bosco rođen je u 1946. u Ponte Novoj u Brazilu. Njegova majka je priznata violinistkinja, otac je pjevač sambe, sestra koncertna pijanistkinja, a brat kompozitor. Boscov uspon u karijeri dešava se od sredine šezdesetih do sredine osamdesetih, nakon čega je postao jedan od najprepoznatljivijih umjetnika na muzičkoj sceni Brazila. Muzika Joao Bosca i nakon nekoliko decenija i dalje ostaje vjerna muzičkoj tradiciji Brazila.

Koncert Joao Bosca i Gonzalo Rubalcabe održat će se 03. novembra 2006. godine na glavnoj festivalskoj sceni u Bosanskom kulturnom centru, nakon koncerta Bojana Zulfikarpašića i njegovog Xenophonia trija. Istog dana na Solo Stageu, u Domu Vojske FBiH, koncert će održati njemački trubač Markus Stockhausen.


Nils Petter Molvaer

SOLO SPEKTAKL NILS PETTER MOLVAERA
Trubač, kompozitor i producent iz Norveške, Nils Petter Molvaer, spaja različite muzičke stilove: jazz, ambientalnu muziku, house, elektronsku muziku i break beatove, kao i elemente hip hopa, rock i pop muzike, te ih spontano spaja u uzbudljive muzičke pejzaže velikog intenziteta.

Početak njegovog vrtoglavog uspona u svijetu muzike počinje nakon susreta i eksperimenta sa muzičarima mlađe generacije koji su do tog vremena uglavnom nastupali kao DJ-evi po klubovima. 1997. godine objavio je album "Khmer", baziran na do tada nepoznatim kombinacijama improvizacije i hipnotičkih beatova. Album je naišao na odličan prijem kod publike, te je osvojio njemačku nagradu kritike, kao i norveškog Grammyja.

Sljedeći album, "Solid Ether", iz 2000. godine, učvrstio je Nilsove veze sa subkulturom. Ideja koja stoji iza ovog albuma je da muzička kompozicija nije nikada u potpunosti gotova i da su komponovanje i produciranje procesi koji neprekidno evoluiraju. Album koji je uslijedio dvije godine kasnije, "NP3", nastavlja s konceptom spajanja karakterističnih, različitih elemenata i iskorištavanja tehnologije nove muzike.

Posljednji Molvaerov album, "ER", sadrži širok spektar muzičkih izražaja - od ambijentalnih do jakih i intenzivnih raspoloženja. Kompozicije daju nešto novo u odnosu na prethodne albume. Iako smo i na njegovim ranijim uracima mogli čuti vokale, na albumu "ER", dato im je više mjesta. Zajedničko za sve pjesme na albumu su moćne vizualne melodije Nils Petter Molvaera i njegov karakterističan i osobit zvuk trube, koja je više u fokusu nego na ranijim pločama.

Molvaer će se 02. novembra 2006. godine na 10. Jazz Festu Sarajevo 2006 predstaviti sa svojim solo projektom uz pratnju dizajnera zvuka i svjetla koji će uz video projekcije, prvi koncert Solo Stagea učiniti specifičnim u okviru programa ovogodišnjeg festivala i na najbolji način otvoriti spomenutu scenu Jazz Festa. Istoga dana na glavnoj sceni BKC-a nastupit će portugalska zvijezda Cristina Branco, te Richard Bona sa svojom grupom koju čine muzičari iz Kameruna, SAD-a, Surinama, Kolumbije i Kube.


Dennis Rollins

DESET GODINA JAZZ FESTA I BRITANSKOG SAVJETA
Koncertom Dennis Rollinsa, Jazz Fest Sarajevo i i Britanski savjet u Bosni i Hercegovini proslavljaju deset godina rada i zajedničke saradnje.

Dennis Rollins koji će se sa svojom grupom predstaviti 04. novembra 2006. godine na Groove Stageu 10. Jazz Festa Sarajevo 2006, nominiran je za prestižnu nagradu Urban Music Award 2006. Nagrada će mu biti dodijeljena polovinom novembra u Londonu, a među nominiranima u kategoriju za najbolju jazz izvedbu nalaze se i britanski muzičari poput Soweto Kincha i Courtney Pinea.

Osim toga, Rollins je ovog mjeseca osvojio treće priznanje u ovoj godini. Nakon BBC-eve nagrade za najbolji jazz bend i britanske Marston's Pedigree nagrade, Dennisov projekat "Rhythms of Fire" dobio je priznanje za umjetnički i obrazovni rad sa mladima, koju dodjeljuje dobrotvorna organizacija posvećena poticanju novih umjetnika. Projekat britanskog tromboniste uključivao je više od 180 mladih iz osnovnih škola koja su sa pjesnikom Levi Tafarijem zajednički izradila antologiju poezije koja je poslužila Dennisu kao inspiracija za kompozicije premijerno izvedene u februaru prošle (2005.) godine. Tri od tih kompozicija nalaze se i na novom Dennisovom albumu.

Istog dana, u okviru Jazz Festa, na glavnoj sceni u BKC-u će nastupiti Dhafer Youssef Group, dok će Strange Fruits Stage (Pozorište mladih) predstaviti holandski Yuri Honing Trio, te američki Trio 3 - projekat saksofoniste Oliver Lakea, kontrabasiste Reggie Workmana, te bubnjara Andrew Cyrillea. Koncert Dennis Rollins Badbone & Co. održat će se u CDA s početkom u 23.45, a rezultat je saradnje Britanskog savjeta i Jazz Festa.


Dhafer Youssef

DHAFER YOUSSEF U SARAJEVU
Muzika Tunižanina Dhafer Youssefa ima korijene u sufijskoj tradiciji, ali je uvijek bila širom otvorena i za muzičke ideje iz ostalih kultura, uključujući i jazz scenu. Svojim poetskim pristupom na udu, tradicionalnom arapskom žičanom instrumentu, te kompleksnim kompozicijama obojenim arapskim ritmovima i duboko afektiranim pjevanjem, Dhafer je izuzetno impresivan glas na muzičkoj sceni već niz godina.

U dosadašnjoj karijeri, Dhafer je surađivao sa značajnim imenima jazz scene - Renaud Garcia-Fonsom, Markus Stockhausenom, Nguyen Leom, Paolo Fresuom, Christian Muthspielom, Nils Petter Molvaerom.

Nakon izuzetno uspješnih albuma: "Malak", "Electric Sufi" i "Digital Prophecy", i njegov posljednji projekat, "Divine Shadows ", kritika ocjenjuje kao spoj tunižanske vreline i norveške hladnoće: na albumu sarađuje sa norveškim muzičarima, istražujući plodno tlo zapadnjačke i arapske improvizacije.

Dhafer će se na 10. Jazz Festu 2006 predstaviti na dva koncerta: prvi će održati sa svojom grupom 4. novembra 2006. godine na glavnoj sceni Bosanskog kulturnog centra, a dan kasnije na Strange Fruits Stageu u Pozorištu mladih nastupit će u duetu sa Bojanom Zulfikarpašićem.

Jazz Fest Sarajevo 2006.
Sarajevo, od 01.11.2006. do 05.11.2006.
Kontakt:
JAZZ FEST SARAJEVO
Hadži-Idrizova 5, Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
phone: +387 33 550 480 / fax: +387 33 550 481
info@jazzfest.ba - www.jazzfest.ba







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -