Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

Karlo Metikoš
Biografija
(1940. - 1991.)

Matt Collins 1962.

Matt Collins i Jerry Lee Louis 1963.

Postovani citatelji Barikade, za nase novo vremensko putovanje uzimamo jedan manji vremeplov. Moramo uzeti onaj koji moze stici do Francuske i koji moze proletiti ispod mostova nad pariskom rijekom Senom. Nase vremenske kordinate pokazuju na godinu 1940., a prostorne kordinate pokazuju na Zagreb i Pariz. Posebno cijepljenje nam ne treba jer ne putujemo u tropske krajeve. Ucesca u ovoj eksediciji mogu uzeti samo dobri poznavaci rock 'n' rolla.

Prva stanica naseg vremenskog putovanja je grad Pariz i to vec davne, 1961. godine. Pritisak na startni prekidac vremeplova i mi smo vec nad Parizom. Sada krecemo u manevar koje je sportskim avionima strogo zabranjen, a to je let ispod mostova. Leteci tako mozete ispod skoro svakog mosta vidjeti klosare (beskucnike) koji spavaju ispod istih. Ukoliko bolje pogledate, mozete medju njima vidjeti i jednog mladog covjeka, koji, u prkos tome da je pristojno obucen, spava u tom sarenom drustvu beskucnika. Da smo jucer stigli, vidjeli bismo ga mozda kako spava u stanici podzemene zeljeznice (Metroa) stojeci naslonjen na svoj kisobran. Da je legao na klupu, bio bi brzo izbacen na ulicu, jer se u stanicama smije odspavati stojeci, ali lezanje nije bilo dozvoljeno. Taj mladic, Karlo Metikos, bio je veoma sretan kada bi dobio nocni smjestaj u domu za beskucnike, jer se je tamo mogao i okupati.

Mi krecemo dalje, prema 1940. godini, jer je Karlo Metikos - mladic kojeg smo upravo vidjeli kako spava ispod mosta u Parizu, rodjen te godine u Zagrebu. Te godine je poceo i Drugi svjetski rata, ali su stanovnici Kraljevine Jugoslavije imali srecu da su jos jednu godinu mogli zivjeti u miru. Karlo Metikos je rodjen u gradjanskoj porodic sa jako velikim naklonom prema glazbi. Otac Karla Metikosa imao je zavrsenu muzicku akademiju, a majka je pjevala. Do Drugog svjetskog rata njegovi roditelji su drzali vlastite koncerte. U kuci je stajao klavir i Karlo Metikos je u starosti od 7 godina poceo da koristi taj instrument uz podrsku roditelja. Njegov put je bio put dobrog ucenika u skoli, a od sedme godine pohadjao je i muzicku skolu. Karlo je krenuo u gimanziju i daleke, veoma daleke, 1956. godine, Karlo Metikos je dobio prve singlice sa pjesmama Little Richarda, Bill Halleya i nravno, Elvis Presleya. Jednim udarcem klasicna muzika je Karlu Metikosu poslala dosadna i on je sve svoje interese posvetio rock 'n' rollu. Karlo Metikos je te, 1956. godine, izgubio majku, a otac, koji je ostao sam, dao je svaku mogucu podrsku svom sinu.

Matt Collins 1966.

Matt Collins i Paul Anka

Karlo Metikos je 1957 godine prvi puta javno nastupio i to na takmicenju "Prvi pljesak". To takmicenje davalo je mogucnost mladim pjevacima da pokazu sto znaju. Vise zagrabackih pjevaca i pjevacica pocelo je svoju karijeru upravo na tom takmicenju. "Prvi pljesak" se je odrzavao u zagrebackom "Varieteu". Buduci da je Karlo nastupio sa rock 'n' roll materijalom morao je sam svirati na klaviru jer su Nikica Kalogjera i Stjepan Mihaljinec odbili da ga prate u ritmu rock 'n' rolla koji je njima jos bio nepoznat. Karlo je dosegao finale, sto je za njegov nepoznati rock 'n' roll bio veliki uspjeh. Te iste, daleke 1957. godine, kada se je zivotni standard u ex-YU primjetno poboljsao, Karlo Metikos je dobio svoj prvi placeni angazman. Daljni nastupi su cesto bili praceni zvizdanjem publike, jer jednostavno receno, publika ex-YU nije bila jos tako daleko od toga da se odusevi za rock.

Dvije godine kasnije, znaci 1959. godine, Karlo je sa prijateljima osnovao vokalno-instrumentali kvartet "Regal". Gostovali su na Jadranu. Na tim gostovanjima Karlo Metikos je upoznao vise francuskih turista koji su mu preporucili da pokusa srecu u Francuskoj, a neki su mu cak ostavili i adrese. U medjuvremnu, Karlo Metikos se je predstavio u Jugotonu, jedinom proizvodjacu gramfonskih ploca tog doba, ali je bio odbijen sa rijecima: "Mi imamo licence da objavimo orginale i nama imitatori ne trebaju". Time je pala odluka da se ide u Francusku i Karlo je cekao godinu dana dok mu nije bio izdan pasos. Buduci da su u Francuskoj veoma bili aktivni emigranti iz ex-YU, tesko se je dobivala izlazna viza i Karlo Metikos je dobio izlaznu vizu za Dansku, a onda je iz Danske otputovao u Paris. Njegov "veliki" kapital od 50 US dolara bio je brzo potrosen i kao sto to vec znamo, Karlo Metikos je spavao u drustvu svog kofera, kisobrana i ponekog klosara ispod hladnih mostova grada Pariza.

On se nije predavao i svaki dan je obilazio glazbene agente dok nije naletio na jednog koji je bio spreman da svoj novac i vrijeme ulozi u njega - u Karla Metikosa. Preko tog agenta americka vojska, koja je u to doba jos uvijek bila stacionirana u Francuskoj, angazirala je pjevace za zabavu svojih vojnika. Karlo je poceo pjevati po kasarnama i vojnim zgradama, i za njega je osjecaj, zaraditi 100 US dalara za jedno vecer, poslije spavanja pod mostovima, bio veoma ugodan.

Kratko poslije toga, firma "Barclay" koja je imala pod ugovorom Edija Micela (Claude Moine), buduci da je on morao u vojsku, trazila je zamjenu za njega i organizirala je audiciju. Karlo se je prijavio i medju 600 kandidata, on je bio najbolji, odnosno, on je bio angaziran. Vec tada si je uzeo umjetnicko ime Matt Collins i o njemu su se u novinama pojavili prvi clanci. Vec pomalo poznat, prijavio se je kod firme Philips i poslije probnih snimaka dobio je stalni ugovor koji je rijesio sve njegove novcane brige. Njegova pjesma, hit "Ritam kiše", pjevana na francuskom jeziku, dolazi na vrh mnogih evrpskih top-listi. Pocele su turneje po Evropi, Bliskom Istoku... U Rimu je Karlo Metikos bio nadomjesni pjevac za poznatog Chelentana, koje je otkazao svoj nastup.

Dobivsi 5-to godisnji ugovor sa hotelskim lancem "Hilton", Karlo Metikos je dobio priliku da upozna mnoge poznate ljude i da nastupi u poznatim hotelima te kompanije. Vec kao poznati pjevac, Karlo Metikos je napravio dvije veoma uspjesne turneje na podrucju ex-YU, gdje je donio nove glazbene ritmove. Na jednoj od tih turneja objasnjavo je Djordju Marjanovicu kako se na zapadu drzi mikrofon i kako se krece na pozornici. U ex-YU se je Karlo Metikos vratio 1970. godine i to sa zarucnicom iz Etiopije, koja ga je napustila par mjeseci nakon dolaska u ex YU.

Kratko poslije toga, u Petrinji, Karlo je upoznao ljubav svog zivota, Josipu Lisac, sa kojom je ostao do kraja zivota. Muzicka scena je nemilosrdna i Karlo Metikos je primjetio da je njegovo vrijeme proslo, sto je on bez otpora prihvatio. Poceo je komponirati i raditi na zajednickim projektima sa njegovom Josipom Lisac. Oni su gostovali u vec sada nepostojecem Sovjetskom Savezu gdje je moderni sako Karla Metikosa bio velka senzacija jer je sadrzavao jako mnogo niti od svjetlucavog metala.

Par godina kasnije, Karlo Metikos je sa Josipom Lisac otisao na turneju po USA gdje su pokusali da Josipu uvedu na americko trziste. Nakon tri godine vratili su se jer je Karlo Metikos potrosio svoj novac, a novog financijera, na zalost, nisu uspjeli naci.

Posvetivsi se daljem komponiranju, Karlo Metikos je stvorio dvije rock opere i to "Gricka vjestica" i "Gubec beg". Sa svojim prijateljem, Ivicom Krajacem, kreirao je poznati album "Dnevnik jedne ljubavi" koji se smatra jednim od najboljih pop / rock albuma na podrucju ex-YU.

Poslije njegove smrti 1991. godine, Josipa Lisac je ulozila veoma mnogo truda da se sacuva djelo i uspomena na Karla Metikosa alias poznatog Matta Colinsa.

U jednom pogledu unazad, moze se reci da je Karlo Metikos bio uz Ivu Robica jedini pjevac ex-YU koji je u to doba uspio napraviti karijeru na zapadnom trzistu glazbe. On je jedno vrijeme bio zvijezda na nebu francuske glazbe. Pocevsi od od nule i samo zahvaljujuci svom talentu, zeljeznoj volji i nepokolebljivosti on je postao primjer mladjoj generaciji muzicara. Nazalost, prerana smrt ga je sprijecila da nam pokloni jos koju lijepu plocu ili album.

Postovani citatelji Barikade, kada cujete koju poznatu melodiju u izvedbi Karla Metikosa alias Matta Collinsa sjetite se jednog mladica koji je vjerovao u sebe i kojeg ni hladnoca ispod mostova, gdje je jedno vrijeme spavao, nije uspjela skrenuti sa njegovog puta.

Albumi nastali uz podrsku Karla Metikosa:

"Josipa Lisac & B. P. Convention Big Band"
"Made in USA"
"Hir, Hir, Hir"
"Lisica"
"Hocu samo tebe"
"Boginja"
"Live in Lap"

Nepotpuna diskografije Karla Metikosa:

1. Nobody but you
2. She's not you
3. Sick an tired
4. Just a lonely man
5. Be my baby
6. What'd I say
7. Lucille
8. Don't say goodbye
9. Hey-hey-hey-hey
10. Money
11. Blueberry Hill
12. Memphis
13. Bring it on home to me
14. Take a chance
15. Kansas City
16. Little may

Izvori inforamacija su:

Internet / omotnice starih ploca / novinski clanci / moja sjecanja

Postovani citatelji Barikade, prvih deset citatatelja koji mi se jave mogu dobiti jednu pjesmu Karla Metikosa, i to pjesmu: "Prva tri dana punog mjeseca" od Grossmanna. Navedenu pjesmu cu Vam poslat preko e-maila ali morate misliti na Vase telefonske (modem ) troskove! Morate znati da je ta pjesma unikatna jer jos nigdje drugdje nisam cuo snimak te stare pjesme iz 60-tih godina.

Uz srdačan pozdrav, Vaš Nadir Efendić
Efendic@gmx.de
Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.deDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -