Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nekad bilo..., sad se spominjalo

Grupa Tref
Osijek, Hrvatska


Tref, Osijek, 1974. godine
(Zlatko Vukasović - Keči - bas gitara ; Ivica Matković Maki - bubnjevi ; Dragutin Matošević Guto - vokal ; Slobodan Ivanović Danče - gitara, prateći vokal)

Grupa Tref
Osijek, Hrvatska

 

U Osijeku sam živio u periodu 1971. - 1977. i mogu svjedočiti o tom vremenu. Bio sam članom tadašnje muzičke scene Osijeka. Bilo je to, na moju veliku žalost, vrijeme reproduktivaca (svirale su se, uglavnom, obrade). Stoga sam (kasnije) i odlazio iz "mojih" bendova - njihovi članovi nisu bili spremni za ozbiljniji (autorski) rad.

Kada sam stigao u Osijek - dočekale su me "bajkovite priče" o Dinamitima, Lavinama, Dadi Topiću - ali njih tu više nije bilo. Zatekao sam grupe Walt, Orion, Amon Ra II i još neke, ali sve je to bila "reproduktivna" muzika. U to se vrijeme moralo biti i Zagrebu - ukoliko se htjelo računati sa iole ozbiljnijom muzičkom karijerom. "Žešća" muzika u to vrijeme bila je ona koja se (najčešće) odnosila na obrade pjesama iz repertoara grupe Deep Purple (oni su sa albumom "In Rock", i sa sasvim novim zvukom, tih godina pokorili cijeli svijet).

Grupa Tref je nastala kao Super grupa jer je formirana od strane članova raznih, već postojećih osječkih grupa. Gitarista, Slobodan Danče Ivanović, "kumovao" je imenu benda - Tref. Naime, Tekstilna industrija - "Slavonija", Osijek - u to vrijeme je na tržištu imala veliku medijsku kampanju promovirajući svoju odjeću (modnu liniju) nazvanu "Tref". Slobodan nam je rekao - "Idemo se nazvati Tref, a od firme "Slavonija" (na ime reklamiranja njihove kolekcije, a napravili bismo im i reklamni audio spot) tražiti neku financijsku donaciju kojom bismo kupili opremu za naš bend". Pristali smo - nazvali se tako - ali u firmi "Slavonija" nam nisu pristali dati nikakve novce. Pravili smo pazar bez krčmara. Mi nismo imali kud' (nazad) - mnogi u gradu (Osijeku) su već čuli za naše ime - Tref - i ono je i ostalo (dijelom je to kasnije bila i besplatna reklama kolekciji "Tref").


Tref, Osijek, 1977. godine
(Slobodan Ivanović - Danče ; Miroslav Juretić ; Ivica Matković - Makika Retvalački ; Damir Rošker ; Boro Vidović - Mali King)

Kako to često biva, zbog muzičkih neslaganja, napustio sam grupu Tref, a na moje mjesto je došao Borislav Šuha. Kasnije, postava grupe Tref izgledala je ovako: Slobodan Ivanović - Danče, Miroslav Juretić, Ivica Matković - Makika Retvalački, Zlatko Vukasović - Keči(ga), Damir Rošker, Boro Vidović - Mali King.

Radio Osijek u svojoj fonoteci ima šest radijskih snimaka (pjesama) grupe Tref: "Ne mogu da sanjam", "Balada o pankeru", "Hej, kad", "Violina", "Marica", "Vitar piri".

03.03.1977. godine snimio sam na audio kasetofon nastup grupe Tref - uključujući i njihov najveći hit - "Marica". Naime, Dado Topić i Time (Vedran Božić + Peco Petej + Chris Nichols) su na (ex) YU turneji i promoviraju novi LP grupe Time - "Život u čizmama sa visokom petom". Promocija u Osijeku bila je u "Domu željezničara", 03. marta 1977. godine.

Kao predgrupe nastupili su:

- Stop iz Osijeka (Laban - solo gitara + vokal; Tile - bas gitara + vokal i Hos - bubnjevi);
- Orion iz Osijeka (Lučo - vokal; ? - bas gitara; Joško - gitara; Žućo - bubnjevi; Jugo - klavijature) i
- Tref iz Osijeka (Danče - solo gitara + vokal; Maki - bubnjevi; Keči - bas gitara; Boro Mali King - vokal; Rošker - klavijature).

Marica (Slobodan Ivanović Danče)

Sve se cure dotjerale i po neke našminkale očice
skupilo se društvo cijelo pa su pošli Marici na sijelo
a mladići, vragolani, ne htjedoše ostati po strani
obukoše si odijelo, pa i oni krenuše na sijelo

Društvo pleše, svak' se rita, a za ritam niko ne pita
svi su sretni, razdragani, a Marica stoji po strani

Hej, Marice, hop, i ti pleši rock
hej, Marice, hop, i ti pleši rock
hej, Marice, hop, i ti pleši rock
nemoj sada biti ljuta već se ljuti drugi puta .

Grupa Tref svirala je po raznim osječkim plesnjacima, a prvi angažman bio joj je u "Studentskom restoranu", kraj osiječkog kolodvora. Bilo je to, u to vrijeme, najveće okupljalište mladih Osječana, željnih druženja i lijepe pjesme. Svirala se rock muzika - pjesme grupa Deep Purple, Cream, Led Zeppelin... .

Vjekoslav Miling, Osijek, Hrvatska - jazz muzičar: "Malo sam mlađi od Vas (tri godine), ali se jako dobro sjećam grupa Walt i Tref. One su mi bile uzori i poticaj da i sam počnem svirati."

Amon Ra II

Tref

Walt


Webmaster / urednik:

Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -