Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

STEVAN ZARIĆ
Biografija


ZARIĆ STEVAN - III Festival OMLADINA '63
Novi Sad
A strana
1. xx (xx)
2. Ti si bila kao varka (I. Jovanović - L. Kurai)
B strana
1. Vrbe (Zdenko Runjić)
2. xx (xx)
Izdavač - Jugoton, Zagreb - EPY - 3315
Godina izdavanja - 1963


ZARIĆ STEVAN
Novi Sad
A strana
1. Tereza (J. Šlitr - J. Suchy - S. Zarić)
2. Sa cvećem i suzama (Si vous voyez rosa) (Bertrand - S. Zarić)
B strana
1. Bila je tako lepa (Elle etait si jolie) (A. Barriere - S. Zarić)
2. Sasvim druga devojka (Just Another Guy) (Diamond - S. Zarić)
Izdavač - Jugoton, Zagreb - EPY 3572
Godina izdavanja - 1966

Stevan Zarić
B i o g r a f i j a
1941. -

Postovani citatelji Barikade,
Proslo je vec nekog vremena od nase zadnje vremenske ekspedicije u stara i mladima vec nepoznata muzicka vremena. Nas vremeplov je spreman za put, imamo prostorne i vremenske koordinate naseg cilja i osnovni podaci su tu. Osnovne podatke za nasu ekspediciju sam dobio od gospodina Save Raskovica koji nam je time i omogucio da krenemo na ovaj put.

Nas cilj se nalazi u Futogu, mjestu u blizini Novog Sada. Mi se spustamo u dvoriste jedne osnovne skole, u vecernjim satima daleke 1955. godine. Cijeli okolis te skole djeluje, za danasnje pojmove, nekako skromno i malo siromasno. To je i razumljivo, jer prakticno, jos traje Staljinova blokada ex-YU, bez obzira na to da je taj diktator vec prije dvije godine otisao u vjecna lovista (indijanski izraz). Kroz tu blokadu, niski zivotni standard na podrucju ex-YU rapidno je pao na jos nize grane.

Iz skole se cuje glazba, pjesma i pljeskanje. Pitavsi jednog malisana kakva je to muzika, dobivamo informaciju da ucenici 8. razreda drze priredbu, na kojoj se skuplja novac za cetiri siromasna ucenika kako da bi i oni mogli ucestvovati u razrednoj eskurziji. Tu priredbu je organizirao ucenik Stevan Zaric, koji upravo pjeva na svom prvom javnom nastupu. Sa hodnika se vidi jedan osnovac koji pjeva bez mikrofona, uz pljesak starije publike, t.j. djackih roditelja. Kratko poslije toga dolazi najava da je skupljeno 4,200 tadasnjih dinara sto je bilo nesto vise od potrebnog iznosa.

Kroz nase vremensko putavanje bili smo svjedoci prvog javnog nastupa jednog djecaka koji je imao socijalni osjecaj i odgovornost za njegove siromasne kolege iz razreda. Vec tako mlad on je imao snage da aktivno nadje rijesenje za taj problem njegovog razreda. Vec sada Vam mogu reci da je on mnogo godina kasnije zapjevao jednu od najpopularnijih pjesama u ex-YU.

Stevan Zaric rodjen je 12. oktobra 1941. godine u Futogu, mjestu u blizini Novog Sada, Srbija. U skoli je pokazao veliki interes za predmet "Muzicki odgoj", t.j. pjevanje. Sa mnogo angazmana pjevao je u skolskom zboru i njegov prvi javni solo nastup bio je u 8. razredu osnovne skole.

Poslije zavrsetka osmogodisnje skole, Stevan Zaric je poceo da pjeva po raznim zabavama za mlade. U to doba je to bila veoma dobra skola za svakog pjevaca. Pjevalo se uz losu tehniku, t.j. pojacala su bila marke "vlastita-izrada", a mikrofoni su bila jedva nesto bolji od telefonskih slusalica.

Muzicki uzori Stevana Zarica bili su francuski pjevaci Gilbert Becaud, Alain Barriere, Jacques Brel i ostali poznati pjevaci sa tadasnje francuske muzicke scene. Zvijezda vodilja sa domaceg muzickog neba za Stevana Zarica bio je svima dobro poznati Arsen Dedić. Stevan Zaric je osjetio da publika njegovo pjevanje pozitivno prima i to ga je ohrabrilo da se prijavi na takmicenje zvano "Zlatni mikrofon Vojvodine" gdje je osvojio prvo mjesto. Na tom takmicenju upao je u oci muzickim strucanjacima i Josip Kovac (otac Kornelija i Mihajla Kovaca) pozvao ga je da ucestvuje na Omladinskom festivalu u Subotici, daleke 1963. godine. Stevan Zaric je na tom festivalu pjevao tri pjesme i sve tri su usle u finalni dio takmicenja.

Kratko poslije tog festivala, izdana je singlica koja je na jednoj strani imala dvije pjesme koje je pjevao Stevan Zaric, a na drugoj strani su bili Nena Ivosevic i duet Zoran Rambosek i Vuk Stambolovic. Zaric je pjevao kompoziciju pokojnog splitskog kompozitora Zdenka Runjica, pjesmu "Vrbe" i pjesmu "Ti si bila kao varka". Ta ploca (singlica), sa pjesmom "Vrbe", prodala se u 50,000 primjeraka i Stevan Zaric je za nagradu dobio "srebrenu plocu" i priznanje zvano "Estradna nagrada ex-YU". Normalno, u to doba ta drzava se nije zvala ex-YU.

Mora se reci da su poznati umjetnici tog doba poput Gabi Novak i drugih, prodavali ploce u nakladama od nekoliko tisuca primjeraka. Jednostavan razlog za to bio je, da je u to doba u ex-YU bilo malo gramofona.

Vec slijedece godine, znaci 1964., na istom festivalu Stevan Zaric je pjevao u alternaciji sa Kemalom Montenom pjesmu kompozitora Petra Bahuna "Zelim da znas". Vazno je napomenuti, da je autor teksta te pjesme bio Stevan Zaric. Time postaje vidljivo da je Stevan Zaric imao jedan siri umjetnicki krug djelovanja. Poslije festivala u Subotici, pocenje period u kojem je Stevan Zaric poceo da zaradjuje sa pjevanjem. On ide po turnejama koje ga vode po ex-YU i po nekim evropskim zemljama.

Stevan Zaric dobiva priliku da pjeva na festivalu "Beogradsko prolece", u drustvu Dušana Jakšića, Lole Novaković, Ive Robića i ostalih poznatih pjevaca tog vremena. Na tome festivalu Stevan Zaric nastupao je cetiri puta i daleke, 1966. godine, u alternaciji sa Ljiljanom Petrović, osvaja nagradu novinara ex-YU. Njih dvoje pjevali su pjesmu Jovana Adamova, "Zivi bez mene".

Umjetnicki razvoj Stevana Zarica isao je dalje i on se je 1974. godine takmicio na festivalu u Opatiji sa pjesmom "Preko puta zivota". U Opatiji je nastupio kao takozvani kantautor (pjevac i kompozitor). Pjevao je svoju kompoziciju koju je komponovao i napisao i tekst. Time se je svrstao u malu grupu umjetnika koji su bili u stanju da stvore kompletnu pjesmu i da je jos i otpjevaju.

Pored vise desetaka prepjeva stranih kompozicija, Stevan Zaric pise i svoje tekstove za pjesme koje pjevaju drugi pjevaci. Izmedju ostalih, on je napisao tekst pjesme "Ove noci jedna zena mirno spava" za Zlatka Pejakovića, tekst pjesme "Bez veze" za poznatu Korni Grupu i za pjesmu "Sunca ce i dalje biti" za Mišu Markovića.

Do nedavno je Stevan Zaric radio na "Gradskoj TV Apolo" u Novom Sadu i to kao muzicki urednik. Vjerujemo da je u svojim emisijama uspio naci ravnotezu izmedju prolazne i kvalitetne muzike.

Postovani citatelji Barikade,
Nadam se da ce Stevan Zaric i poslije odlaska u penziju nastaviti sa umjetnickim radom.

Slijedi opis emisije Stevana Zarica (preuzeto sa interneta, tekst izmedju zvjezdica).

*********************************************************
To su bili dani
Kroz razgovor sa slusaocima, uprilicen povodom 100-te, jubilarne emisije, u avgustu 2006., dobila se jos jedna potvrda o opravdanosti da se takva vrsta emisije nade na talasima Radio Sajma. Emisija je zabavno-muzickog karaktera i cuva od zaborava proverene vrednosti evergreen muzike Uz uvodni tekst, na pocetku emisije, autor daje kratke i zanimljive komentare o samim pesmama, njihovim interpretatorima, kompozitorima, orkestrima... Povremeno, mini-portreti poznatih umetnika otkrivaju neke manje poznate detalje iz njihovog zivota i umetnickog rada. U studio se pozivaju gosti, i to iz najrazlicitijih sfera stvaralastva, ali sa povezujucom karakteristikom dobrih poznavalaca evergrina. Kroz razgovor sa slusaocima, uprilicen povodom 100-te jubilarne emisije, u avgustu 2006., dobila se jos jedna potvrda o opravdanosti da se takva vrsta emisije nade na talasima Radio Sajma. Autor i voditelj: Stevan Zaric.
******************************************************

Slijedi mali i nepotpuni spisak pjesama koje je pjevao Stevan Zaric:

"Ti si bila kao varka", 1963.
Petra Bahun - "Zelim da znas", tekst Stevan Zaric, 1964.
Kornelije Kovac - "Oci boje lesnika", 1964., izvode: Mirjana Stilinovic i Stevan Zaric, Omladinski festival u Subotici
"Vratila si se" (D. Radosavljevic - S. Radosavljevic - A. Blekic) 1964., Beogradsko prolece
"Vrbe" (Z. Runjic - A. Korac) 1965., Melodija tjedna
Vladislav Kanic - "Setajuci s tobom" 1965, Nagrada publike, Omladinski festival Subotica
Jovan Adamov - "Zivi bez mene", 1966., Nagrada novinara, Beogradsko prolece
"Sa cvecem i suzama" (Si vous voyez rosa) (Bertrand - S. Zaric) 1966.
"Bila je tako lepa" (Elle etait si jolie) (A. Barriere - S. Zaric)
"Sasvim druga devojka" (Just Another Guy) (Diamond - S. Zaric)
"Preko puta zivota" - tekst i muzika: Stevan Zaric, Festival Opatija 1974

Izvori informacija bili su mi:

Internet / Omotnice starih ploča / Gospodin Sava Rašković

Uz srdačan pozdrav, Vaš, Nadir Efendić
Efendic@gmx.deAutor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.deDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -