Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

TIHOMIR HOJSAK
Promocija albuma "Jazz Room" u Koprivnici

Foto: Marijan Susenj

Tihomir Hojsak
"Jazz Room", Promocija, Koprivnica, 26.03.2010.

"JAZZ ROOM" TIHOMIRA HOJSAKA PREDSTAVLJEN U KOPRIVNICI

Tihomir Hojsak je u petak, 26. ožujka 2010. u prepunom "Rooster Pubu" u Koprivnici predstavio svoj CD "Jazz Room", jedan od intrigantnijih novih albuma hrvatskog jazza. Pomogli su mu Vojkan Jocić, saxofon, Kolja Gjoni, bubnjevi, Elvis Penava, gitara i posebna gošća, pjevačica Maja Savić. Koncert je potvrdio ne samo uigranost Hojsakove ekipe, nego i funkcionalnost njegovih autorski skladbi u zivom prostoru, u interakciji s publikom. Definitivno - Vegeta nije jedino što nas asocira na Koprivnicu. To je grad koji ima svoje velike jazz dječake - Vojkana Jocića i Tihomira Hojsaka, koji su se ovim koncertom na najbolji način odužili gradu svojega djetinjstva.

U knjizi "Pogled na jazz" na više mjesta spominjem kontrabasista Tihomira Hojsaka, pišući o njegovim izvrsnim nastupima s mnogim jakim imenima hrvatske jazz scene, poput Matije Dedića, Borne Šercara, Joa Pandura, Denisa Razumovića Razza i drugih... Mali je korak za čovječanstvo, ali veliki za čovječuljka poput mene spoznaja da sam na neki način prepoznao tu silnu stvaralačku energiju i upečatljivo sviranje kontrabasa, u vrijeme kad još nije imao svoj autorski projekt, a što je kasnije i potvrdio CD-om "Jazz Room", objavljenim krajem 2009. godine. Originalnim skladbama, s desetak ponajboljih naših jazzista, album je to na kojem se Hojsak pokazuje kao zreo autor, ukroćena ega i promišljena načina prezentacije jazz ideja. Pisao sam o toj sjajnoj ploči za jazz.hr i barikada.com, a i Vera Lončar je u zadnjem broju Cantusa dala lijep prikaz, tako da ću se sad osvrnuti na nastup u Koprivnici.

Nije bilo mogućnosti dovesti sve glazbenike koji su sudjelovali na projektu, ali oni koji su bili, reprezentativan su uzorak i odlična krvna slika našeg jazza mlađe generacije. Nastupio je Vojkan Jocić, koji svakako dolazi ispod Coltraneova ogrtača, ali za razliku od mnogih coltraneovaca, svoje plahte tonova znalački "baca" pred publiku i posebnim osjećajem pokazuje da je jedan od najzanimljivijih glazbenika kod nas. Inspiriran atmosferom i zavičajnim gradom, čini se da je dao više od maksimuma... zatim, Elvis Penava, s novom gitarom, kupljenom, čini mi se u Los Angelesu, finog fenederovskog vrata, tako da se poput malog djeteta razigrao uživajući u novoj igrački, praćen raširenim očima mlađe publike, nekih dječaka koji vjerojatno i sami sviraju. Sola su bila precizna, inspirativna, s blagim efektićima koji su davali onu finu boju, kao kontrapunkt nebosklonim visinama Jocićevih saksofona i solidnom grooveu ritam sekcije Tihomir Hojsak - Kolja Gjoni.

Ritam sekcija je odlično pratila situaciju, posebna gošća Maja Savić otpjevala par stvari s "Jazz Rooma" (vrlo dojmljive "A tristeza que nao foi" i "Sve što želiš", koju na albumu pjeva Maja Grgić); ali i standard "Afro Blue", koji često i jako dobro izvodi. Završnica koncerta u vidu Hojsakove reggae obrade "Moment s Notice", oduševila je publiku.

Andrej Bunić, autor covera za album, i ovaj put si je dao truda, multimedijski prezentirajući zbivanja iz studija, za vrijeme snimanja albuma, ali pokazao je i izbor doista nesvakidašnjih fotografija Tihomira Hojsaka i ostalih glazbenika uključenih u projekt.

Precizna, uigrana i vrlo emotivna svirka u "Rooster Pubu". Jedina zamjerka ide na račun razglasa, bolje reći neugodne akustike prostora "Puba", koja, nažalost, nije mogla pratiti vještinu glazbenika. Naime, bilo je oscilacija u zvučnoj slici, podosta "mrtvih kutova" i neželjenih refleksija, što je narušavalo dojam, ali to nije do glazbenika. Oni su svoje odlično odradili.

Koncert je potvrdio ne samo uigranost Hojsakove ekipe, nego i funkcionalnost njegovih autorski skladbi u živom prostoru, u interakciji s publikom. Definitivno - Vegeta nije jedino što nas asocira na Koprivnicu. To je grad koji ima svoje velike jazz dječake - Vojkana Jocića i Tihomira Hojsaka, koji su se ovim koncertom na najbolji način odužili gradu svojega djetinjstva. (Fotografije: Marijan Sušenj)

Foto: Marijan Susenj

Foto: Marijan Susenj

Foto: Marijan Susenj

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -