Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music - Arhiva 17

 Letu Stuke u KSET-u - Izvjestaj

Sarajevska skola rocka ponovno u Zagrebu. Nakon ne pretjerano uvjerljivih Skroz koji su nastupili koncem prosle godine (takodjer u KSET-u), doslo je pravo osvjezenje u obliku "letecih riba" koje ponovno vracaju vjeru u velika ocekivanja ex-YU scene. Dino Stuka, vodja i lider banda, odnosno, Letece Stuke, su najavljene sa uvodom koji je priredio sam Edo Maajka, otprilike rijecima "...to je band koji razara...", sto je prenakrcanom KSET-u (kojeg nisam ocekivao) bio strahovito veliki pocetni potencijal za festu koju su "Stuke" uprilicile. Strasno dobar pocetak za sastav koji u BiH ima dovoljno veliku reputaciju da ga u Hrvatskoj najavi tako velika zvijezda... Stuke su odsvirale kompletan materijal sa novog i prvog, konacno objavljenog albuma za Menart, a materijal im je potpuno zreo da naslijedi stare zasade ranih Haustora, Azre, Idola, Laboratorije zvuka... Neke od njihovih skladbi pomalo zazvuce na prizvuk Dugmeta i sevdaha u cemu mnogo doprinosi zvuk klavijatura, no to nista ne mijenja odnos prema njihovoj glazbi.

 Autor: Vladimir Horvat, Zagreb, Hrvatska
 Simple Minds u Zagrebu - Najava

Simple Minds, jedna od najvecih britanskih grupa u posljednjih 30 godina, u novom mileniju treci put gostuje u Hrvatskoj! Europska promocionalna turneja posljednjeg albuma "Black and White 050505" dovodi Simple Minds u KC Drazena Petrovica, u nedjelju, 09. travnja 2006. godine. Simple Minds su debitirali u Hrvatskoj 04. kolovoza 2002. godine kad su sudjelovali na festivalu Rock On Rock na Krku, kao glavne zvijezde programa, a pred zagrebackom publikom su se pojavili 01. srpnja 2003. godine na Salati. Prije nekoliko dana okupili su se u kompletnoj postavi: Jim Kerr (vokal), Charlie Burchill (gitara), Andy Gillespie (klavijature), Mark Taylor (klavijature), Eddy Duffy (bas) i Mel Gaynor (bubnjevi), kako bi zapoceli pokuse i pripreme za predstojecu europsku turneju. Vise info ima na web stranici: www.impresario.hr .

 Autor: Vladimir Horvat, Zagreb, Hrvatska
 Markonee + Emir Hot + Osmi putnik - ex YU turneja

Manager iz Italije, Emiliano Nanni, organizator je velike turneje koju ce uskoro (pocetkom maja 2006. godine) u nekoliko zemalja ex YU poduzeti talijanska grupa Markonee (www.markonee.com). Specijalno za ovu priliku, grupa Markonee ce biti pojacana jednim gostom - gitarskim virtuozom iz Tuzle, Emirom Hotom (na slici). U istom "paketu" idu i nastupi splitske grupe Osmi putnik. Ima li boljeg recepta za odlican koncert, za dobar provod! Ugovorena su gostovanja u Ljubljani, Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Tuzli, Beogradu i Novom Sadu. Ova turneja se moze i produziti ukoliko ima zainteresovanih organizatora (javiti se na e-mail: info@barikada.com). Ekskluzivno za www.old.barikada.com posjetitelje - Emir Hot je poslao video snimak, njegovu izvedbu pjesme Yngwie Malmsteena - "Far Beyond The Sun". Taj snimak je od 01.04.2006. godine (i naredna tri dana) bio dostupan za download sa ovog mjesta. Tu jedinstvenu priliku nije propustilo 28 posjetitelja ove web stranice. Uzivajte sada svi vi koji ste to uradili pravovremeno. Vjerujem da ce i ubuduce biti slicnih prilika za download nekog novog materijala u izvodjenju gitarskog virtuoza iz Tuzle, Emira Hota.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Hari Roncevic - Prvi koncert u Zagrebu

Prvi puta u Zagrebu - gala koncert Harija Roncevica, autora poznatih pjesama: "More sudbine", "Getanin", "I sve dok disen", "Moje si more"... Odlican pjevac specificnog vokala... vise puta nagradjivan od strane struke, nagradjen 1. nagradom na Zadar festu '04. za pjesmu ''I sve dok disen'' na kojoj je prvi put suradivao s Marijanom Brkicem. Suradnja ce se, kazu, nastaviti i na slijedecem Harijevom, a i na Brkovom albumu. A slijed uspjesnih suradnji zapocet je mnogo ranije s hrvatskom pjevackom legendom Oliverom Dragojevicem, koji je nakon niza uspjesnica Zdenka Runjica, u Hariju otkrio autora pjesama vrhunske kvalitete. Mnogi ce tek sada saznati da je upravo Hari autor velikih Oliverovih hitova ''Jos ovaj put'' i ''Moj lipi andjele'', te pjesme ''Ako volis me'' s Oliverovog najnovijeg albuma. Publika u Zadru, Sibeniku, Biogradu... znala je sto ocekivati, pa su tako ti koncerti bili unaprijed rasprodani. Budite i Vi dio atmosfere koja ce biti zabiljezena na koncertnom DVD-u. Obogaceni ovim novim spoznajama, a i saznanjem da ce upravo Oliver i Brk biti gosti na Harijevom velikom zagrebackom koncertnom prvijencu, zadnji je cas da svoje karte potrazite na blagajni Tvornice i da nam se pridruzite u veceri vrhunskog glazbenog uzitka... Dakle, 05. travnja 2006. godine u 21 sat u Tvornici. Ocekujemo Vas s veseljem! Korisni linkovi: www.scardona.hr i www.harironcevic.com .

 Autor: Tihana Buklijas, Zagreb, Hrvatska
 Despotic Bullet, TZ, BiH - Aktivnosti

U sklopu promocije svog drugog demo albuma nazvanog ''Despotic Bullet'', tuzlanska metal / hc grupa Despotic Bullet nastupit ce 08.04.2006. godine u bihackom Klubu Time. Koncert ce poceti u 21 sat, a cijena ulaznice ce biti simbolicna, samo 1 KM. Podrsku ovoj promociji pruzit ce grupe Unrise i Zlo. Grupa Despotic Bullet jedan je od 23 benda iz Tuzle i njene okoline predstavljena na MCD-a Tuzlanska muzicka scena 2005.

 Autor: Tomica Racic, Tuzla, BiH
 Tamara Obrovac i Transhistria Ensemble u Klubu Aquarius

Vec po drugi puta u posljednja tri mjeseca, Tamara je ponovno pocastila Zagreb svojim iznimnim gostovanjem koje je bilo zamisljeno kao promocija njenog posljednjeg albuma. Klub Aquarius se ovaj puta pokazao kao odlican zvucno – scenski poligon, no vrlo los sto se tice samih atmosferskih uvijeta. Naime, temperatura u koncertnom (natkrivenom) prostoru je bila odvise hladna (priblizno 10-12 stupnjeva) i unatoc vrlo dobroj posjeti, nije se stvorila zadovoljavajuca toplina tako da je u nekoliko navrata bilo vidljivo da clanovi njenog prateceg sastava cvokocu od hladnoce. Tamara i Transhitria Ensemble na sceni Kluba Aquarius pojavili su se u 22:20 h, u postavi sa kontrabasom (mr. Ziga), akusticnom gitarom (Uros Rakovec), bubnjevima (Krunoslav Levacic) i harmonikom koju je svirao jedan gospodin, gost iz Italije kojem nisam uspio saznati ime. Tamara je ovaj puta bila prilicno tiha u svojim najavama, no kao i uvijek, spremna na maksimalnu otkacenost i lucidni performance kojeg je najavila kao "tuzbalica zene u srednjim godinama u potrazi za sexom, drugsom i r'n'r-om".

 Autor: Vladimir Horvat, Zagreb, Hrvatska
 Milovic - (3) Za Flamingose i otadzbinu

Na redu je zavrsni tekst "trilogije" o nemilim desavanjima prije, za vrijeme i nakon izbora predstavnika SCG za "Pjesmu Eurovizije 2006". "Epilog price o ovogodisnjoj "Europjesmi - Evropesmi" mogao se naslutiti. Manirom djecaka koji ima loptu i ne da drugima da igraju ako i on nije u timu, Aleksandar Tijanic je odbio da verifikuje pobjedu sastava "No Name" (na slici), iako je u ruci imao ovjeren izgovor u vidu preporuke EBU. Objasnjenjem u kojem se, pored ostalog, kaze da je "za sve nas bolje da ove godine nemamo zajednickog predstavnika, nego da po drugi put pristanemo na manipulaciju, pritiske, ucene, plemenska glasanja i da se podvrgnemo volji muzickih klanova i politickih mentora" samo je sproveo u djelo zelju vecinske Srbije koja je, vapeci za nebeskom pravdom, bila jednoglasna u stavu da se Crnogorcima treba sprijeciti odlazak na "Eurosong". "Glas naroda, glas Boga", vjerovatno je razmisljao Tijanic, smatrajuci i sebe dijelom vaskolikog plebsa. A taj se glas najcesce i najbrutalnije cuo na forumima srbijanskih web-sajtova."

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG
 Milovic - (2) Maksimir u Beogradu

Prateci uvrijezenu tradiciju, i ovogodisnji izbor predstavnika na takmicenju za Pjesmu Evrovizije, malo je imao veze sa muzikom. Bio je to sudar dvaju strategija, i dvije dijametralno suprotne muzicke koncepcije na natjecanju koje je kulminiralo vandalskom linc-atmosferom u kojoj je crnogorskim predstavnicima bio ugrozen zivot. Jos se na polufinalnim vecerima mogao jasno uociti jaz izmedju "dva oka u glavi". Dok se jedno, na "Monteviziji", okrenulo mediteran-popu i urbanom rock zvuku, dotle je drugo, u atmosferi ruralnog grand-kica, propalo u kreativnu rupu na bini Sava Centra, poput nekoliko izvodjaca kojima se zaista to desilo na "Beoviziji". Kvalitetnih numera je bilo na obje strane, ali je bezdan nespojivosti zjapio izmedju paradigmi dvaju stilova - gothic-rocka grupe "Grim" i vremesne folk dame u jednopregu koja lamentuje sto joj vise niko ne dolazi na konak.

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG
 Milovic - (1) Stop za Grand paradu

Pobjeda Severine Vuckovic na "Dori" numerom koja se opasno priblizila granici muzickog (ne)ukusa, te ucestvovanje niza folk pjevaca na "Beoviziji" bjelodano pokazuju da su turbo-folk i njegove mutirane varijante i konacno zagospodarile estradnim nebom cjelokupnog Balkana. Za divno cudo, Crna Gora je ovoga puta ostala po strani - iako su ispisnici "Grand parade" i dalje dominantna muzicka podgrupacija u nas, "Montevizija" je dokazala postojanje urbane komponente ovdasnje scene. "Muzika je, kao uostalom i sve drugo, u modernom potrosackom drustvu postala roba, odnosno unosan proizvod kojeg kreiraju, kako globalni uticaji preko masovnih medija, tako i lokalni ambijent i postojeci kulturni milje" - istice antropolog mr. Lidija Vujacic (na slici). Mr. Lidija Vujacic objasnjava da muzicka slika (ne)ukusa uvijek vuce analogiju sa aktuelnim drustvenim momentom. "Zelja za kopiranjem, nedovoljno obrazovanje, medijska eksplozija i, gotovo, politicka strategija da se nametne i popularise los kvalitet, samo su jedna od posljedica krize kroz koje citav region prolazi u zadnje dvije decenije. Teska svakodnevnica, opterecena socijalnim problemima i kulturnim i vrijednosnim trazenjima, kamuflira se frivolnim sadrzajima, narocito muzickim", veli.

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG
 Voodoo Cadillac - Koncert u Tuzli

U nedelju, 02.04.2006. godine u 21 h u Klubu Palma Dom Mladih u Tuzli, brcanska psychobilly grupa Voodoo Cadillac odrzati ce koncert i promociju svog prvog CD-a "Psychobilly" kojeg je objavila nezavisna izdavacka kuca "Slusaj najglasnije", Zdenka Franjica iz Zagreba, Hrvatska. Voodoo Cadillac ce na pomenutom koncertu tuzlanskoj publici predstaviti svoj novi materijal, a kao gosti koncerta nastupice i ATU Band iz Lukavca. Voodoo Cadillac ce uskoro nastaviti sa promocijom svog CD-a nastupom i u Sarajevu.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Elektrobuda, ZG, HR - Aktivnosti

"Trazim" novi-treci-slusbeni single krece u potragu za svoje mjesto u radijskom eteru. Bitni datumi za poklonike "Svetog zvuka" su: 20.04.2006. - (cetvrtak) Ljubljana, Orto fest (sluzbena, slovenska, koncertna promocija prvijenca Elektrobude); 25.04.2006. - (utorak) Zagreb, KSET (sluzbena, zagrebacka, koncertna promocija albuma "Sveti zvuk"); 18.05.2006. - (cetvrtak) Zagreb, stadion Salata (Elektrobuda svira na velikom Rokaj festu). Iza uspjesnog, prvog, "Na nogama od stakla", te drugog, "Ne postoje cuda", koji i vise od sest mjeseci i dalje cvrsto stoji parkiran na radijskim top listama, definiran je i treci single sa prvijenca Elektrobude - "Sveti zvuk". Stopama svojih prethodnika, put radijskog etera krece pjesma "Trazim" za koju glazbu potpisuje Zoran Calic, a tekst Alen Marin. Dakle, rockerska laganica trazi put do radijskih urednika i slusatelja koji ce, sigurni smo, vrlo brzo i uspjesno pronaci.

 Autor: Tanja Milosevic, Zagreb, Hrvatska
 Goran Bregovic - Aktivnosti

Goran Bregovic se sprema snimiti novi CD (operu) - "Karmen sa hepiendom". To bi trebalo biti uradjeno na jesen 2006. godine. Do tada, Goran Bregovic je upravo na turneji na kojoj izvodi materijal vezan za tu operu. Tako ce se "Karmen..." izvesti u Rijeci 23.03.2006. godine, u Zagrebu 26.03.2006. godine i u Beogradu 13.04.2006. godine. Na celu kancelarije koja radi koncerte Gorana Bregovica za teritorije ex-YU je Dejan Maksimovic - Music Star (info@musicstar.co.yu). U toku su i pripreme za izdavanje albuma "Best of" tipa, sto je dodatna obaveza koju treba odraditi. Dajemo vam na raspolaganje interview koji je u vezi italijanske premijere opere "Karmen sa hepiendom" Goran Bregovic uradio za italijanski list "La Stampa".

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Portfolio - Brian Branislav Rasic

Imam cast da vam u rubrici Barikada / Portfolio predstavim istinskog majstora muzicke fotografije. Radi se o Beogradjaninu koji od davne 1979. godine karijeru uspjesnog profesionalnog muzickog fotografa ostvaruje iz Londona. Njegovo ime je Brian Branislav Rasic (na slici). Poceo je fotografisuci bendove sa ex YU muzicke scene, da bi karijeru nastavio fotografisuci najveca imena sa svjetske muzicke scene medju koja se ubrajaju: Paul McCartney, The Rolling Stones, Prince, U2, The Police, Frank Sinatra, Muddy Waters, Chuck Berry, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Willie Nelson, Stevie Wonder, David Bowie, The Clash, R.E.M., Coldplay, Atomic Kitten, Robbie Williams, Beyonce... Nikoga onda ne treba cuditi da su njegove fotografije koristili: BBC, MTV, Universal, EMI, MusikExpress, Heat magazin, pop magazin Bravo i tako dalje...

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Davorin 2006 - Nominacije (Statistika)

UNITIC (Amfiteatar) u Sarajevu, bio je 16.03.2006. godine stjeciste press konferencije koju je organizovala Direkcija muzicke nagrade BiH - Davorin 2006. Na okupu su se nasli organizatori te prestizne muzicke nagrade, novinari, neki od nominovanih muzicara, kao i mnogobrojne zvanice. Tom prilikom objavljena su imena muzicara, albuma, pjesama, spotova itd. nominovanih za nagrade Davorin 2006. Najvise nominacija u kategoriji "Pop muzika" imaju Al' Dino (za album "Kopriva" - ukupno 6 nominacija) i Erato (za album "Make Up" - ukupno 6 nominacija), a u kategoriji "Urbana / rock muzika" najvise nominacija imaju Letu stuke (za album "Letu stuke" - 7 nominacija) i Frenkie (za album "Odlican CD" - 5 nominacija). Zavrsna priredba dodjele nagrada Davorin 2006 obavit ce se 05.05.2006. godine u sportskoj dvorani "Mirza Delibasic" - Skenderija, Sarajevo. Na slici - trofej: "Nagrada Bodo Kovacevic", za gitaristu godine.

 Autor: Josip Dujmovic, Zenica, BiH
 Ljubisa Racic - Aktivnosti

U sarajevskom studentskom klubu "KUK", 04. marta 2006. godine gostovao je Ljubisa Racic, nekadasnji lider sarajevske grupe "Formula 4". Zajedno sa njim svirao je i Jadranko Stankovic koji bio clan grupe "Jutro" - grupe iz koje je nastalo legendarno "Bijelo dugme", a u kojem je Stankovic takodjer svirao. Krace vrijeme i Ljubisa Racic je svirao u "Dugmetu", a pamti se kao izvanredan gitarista koji je na muzickoj sceni cuvenih sarajevskih sedamdesetih i osamdesetih ostavio neizbrisiv trag. Ljubisa Racic vec duze vremena zivi i radi u Njemackoj gdje je cijenjen gost na mnogim koncertima. Nedavno je u Essenu bio gost na koncertu Gorana Bregovica i "Orkestra za svadbe i sahrane" gdje je pored svirke na gitari udarao i bubnjeve. Ljubisa Racic i (nova) "Formula 4" nastupit ce 01.04.2006. godine u The Fat Mexican klubu u Duisburgu i 29.04.2006. godine u Senftopfchen klubu, takodjer, u Duisburgu.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Emina Arapovic, HR - Predstavljanje

Rodjena sam 01.02.1984. godine u Splitu. Odrasla sam u Kastel Starom, a zavrsila sam Srednju pomorsku skolu u Splitu. Pjevanjem se bavim od malih nogu. Prvo sam pocela pjevati u skolskom, a kasnije i u crkvenom zboru gdje sam bila solistica. Sa 14 godina sam pocela pjevati u bendu, te nastupati s istim po Dalmaciji (moto susreti i klubovi). Sa 15 godina sam pocela pohadjati privatne satove pjevanja kod operne pjevacice, Sanje Erceg - Vrekalo i iste sam pohadjala dvije godine. U ljeto 2003. godine prijavila sam se na audiciju za Story Super Nova Music Talents Show, prosla sam eliminaciona takmicenja, te sam sudjelovala u televizijskim nastupima uzivo. U lipnju 2004. godine potpisala sam ugovor s izdavackom kucom Croatia Records. Te iste godine, u srpnju, sudjelovala sam na Splitskom festivalu na kojem sam osvojila prvu nagradu glasovanjem strucnog zirija. 2005. godine, u trecem mjesecu, natjecala sam se na Dori i dosla do finalne veceri. Tri mjeseca kasnije izlazi moj prvi album - "Ucini sve" - u izdanju Croatia Recordsa. (...JG94).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Jazzy Blef, Zagreb, HR - Predstavljanje

Zagrebacka grupa Jazzy Blef svoj je specifican glazbeni izricaj, najblizi autorskoj jazz sansoni, studijski zabiljezila na dva objavljena nosaca zvuka. Uz stalne clanove sastava - tekstopisca, skladatelja, aranzera, pjevaca i gitariste, Darka Francica, kao i aranzera, te bubnjara, Milana Bojanica, na albumima Jazzy Blefa, "Pastel" i "Lik" (oba objavljena za izdavacku kucu Memphis, Zagreb), svirali su i jos neki od uglednih jazz glazbenika iz Hrvatske. Na albumu "Pastel", grupa Jazzy Blef je ostvarila suradnju s klaviristom Matijom Dedicem i kontrabasistom Mladenom Barakovicem, dok su na drugom albumu, "Lik", uz Francica i Bojanica svirali i Nenad Jura Vrandecic (kontrabas, el. bas gitara), Sasa Nestorovic (tenor sax, sopran sax), Matija Dedic (klavijature), Mario Igrec (el. gitara) i Hrvoje Rupcic (udaraljke). Uz njih je kao gost ovog albuma nastupila i slovenska kantautorska zvijezda, Vlado Kreslin, u pjesmama "Nekega jutra, ko se zdani" (J. Hubscher - V. Kreslin) i "Namesto koga roza cveti" (V. Kreslin), u autorskim obradama Francica i Bojanica. Uspjesnu studijsku suradnju s V. Kreslinom, Jazzy Blef nastavio je zapazenim zajednickim nastupima u klubu hrvatskih glazbenika, u SAX-u (na slici - Jazzy Blef i Vlado Kreslin). (...JG94).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -