Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Rock-pop history

FELJTON O LOLI NOVAKOVIĆ
Vesta Vanell

UVIJEK SE VRAĆALA / 10. dio
Feljton o Loli Novaković
(Vesta Vanell)

Lola osvojila i japansku štampu
Na japanskom jeziku Lo-la znači bagrem. Japanski novinari su u navali oduševljenja za Lolom napisali pravu poeziju i idilične hvalospjeve. Te kritike su zapravo najljepše što je ikada bilo napisano o Loli.

Japanski list Majniči Šimbun objavio je: "Pjevačica 'bagrem' divno je pjevala. Možda nama nije bilo jasno da li je to pjevanje obojeno melosom dalekog Balkana ili je to glas velike dubine i individualnosti, ali na tradicijama najboljih evropskih pjevača zabavne muzike. Ja sam bio oduševljen. Tko nije? Zavolio sam 'bagrem', živo cvijeće iz Jugoslavije."

Neki drugi novinar je napisao: "Jugoslovenka Lola pjevala je izrazito dobro i stvorila koncert kojeg nije moguće zaboraviti. Zanimljivo je, da o jugoslovenskoj zabavnoj muzici nismo gotovo ništa znali, mada zbog toka historije o toj zemlji znamo prilično mnogo. Jugoslovenka Lola pjeva pouzdano, smireno, bez bojazni, s glasom koji nam asocira mramor umiven pljuskom, a čist kao labudov vrat. Ona pjeva dostojanstveno, pouzdano u prijelazima, otmjeno i sa srcem. Čini mi se da naš temperament ipak nije tako daleko od temperamenata Jugoslovena..."

Ozbiljni i ugledni dnevnik Jomiuri objavio je sljedeće: "Lola Novaković je pjevačica iz Jugoslavije. Možda je i udaljenost njene zemlje doprinjela tako velikom zanimanju za njen nastup. Ali kada zanemarimo egzotičnost, moramo priznati da je pjevačica 'bagrem' pjevala izvanredno. Njen zvonki glas, koji na momente ima kvalitete evropskog baroka i Bachovih fuga, kao da je okupao publiku u moru kjudija (japansko desertno vino, op.p.). Lijepa je Lolina ljubav. Ona o njoj pjeva kao djevojčica i kao zrela žena. Njene oči upijaju tekst pjesama i daju im svoj akcenat. O Loli Novaković možemo pisati samo u superlativima. Nemamo informacija o tome, ali Lola je sigurno u prvoj klasi evropske zabavne muzike."

Kritičar lista Ašahi Šumbun, jednog od najvećih listova u svijetu, je napisao: "U Hotelu "New Nagoya" slušali smo jugoslovensku pjevačicu zabavne muzike... Lola Novaković očito veoma dobro poznaje suvremeni muzički repertoar. Pored toga, ona nam donosi osvježenje sa jugoslovanskim pjesmama, koje nama lijepo zvuče. Lola sjajno pjeva. Ako bi nju čuo brod pun vojnika, uvjeren sam, da bi taj brod izazvao valove. Na mjestima gdje treba atakirati svom snagom, Lola ne gubi dah, već plovi sigurno i bez napora. Orkestar Miva Vantabea, Plava školjka, koliko ja pamtim, još nije pratio takvu odličnu pjevačicu, pjevačicu koja je znala zatalasati publiku i prisiliti nas da zapamtimo fraze koje su nastale daleko od nas: O, kakav mesec, o, kakvo more, o, kakva Lola!!!"

LOLA NOVAKOVIĆ - Mustafa i Deca Pireja


Autor:

Vesta Vanell
Slovenija








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -