Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music - Arhiva 16

 Miroslav Evacic u Tvornici, Zagreb - Izvjestaj

Ovaj vec sada legendarni podravski etno blueser iz Koprivnice stigao je po prvi puta u Zagreb. Svu svoju skoro dvadesetogodisnju glazbenu karijeru sazeo je kroz dvosatni, pretezno instrumentalisticki session. Nesto sitno nakon 21h, na spusteni podij ispred glavne pozornice koja je bila vrlo ukusno dekorirana u art-folk elementima, dolazi sasvim opusteni Miroslav Evacic i otvara koncert sa akusticnim skladbama sa svojeg najnovijeg albuma "Cardas Blues". Ovo mu je bio prvi nastup u Zagrebu i svojski se potrudio da pruzi sve od sebe zajedno sa svojim pratecim sastavom koji je ukljucio instrumentaliste na raznim zicanim glazbalima (ak. i el. gitare, tamburicu, el. bas), klavijature, cimbule i bubnjeve. Njegova glazbena interpretacija svodi se na fuziju podravskog folklora obogacenog brojnim autohtonim elementima starih i tradicionalnih kajkavskih pjesama kroz koje je prikazao tehniku svoje osnovne ljubavi - blues.

 Autor: Vladimir Horvat, Zagreb, Hrvatska
 Night Shift - Predstavljanje

Album "Undercovers", na kome se kao gosti pojavljuju Ivana Pavlovic i Dejan Cukic, obara sve rekorde prodaje debi izdanja PGP RTS i pozicionira NIGHT SHIFT kao lidera u domenu modernog zvuka. Po objavljivanju singla "No ordinary love" i apsolutne dominacije na vecini TV i radio top lista, uocava se situacija u kojoj publika koja prvi put cuje NIGHT SHIFT ne moze da veruje da je u pitanju domaci (SCG) bend, sto je potvrda visokih koncepcijsko-produkcijskih standarda postavljenih od strane benda. Izuzetno kvalitetni spotovi u kojima se koristi najsavremenija tehnologija (prvi put na Balkanu koriscena High Definition Cinema filmska kamera) dovode do toga da i sledeca 2 singla, "Livin' la vida loca" i "Missing", imaju fantastican uspeh. Grupa se iz klubova sve cesce seli u velike sale, hale sportova i na trgove. Nastupi na Exit festivalu, revijalnom delu Gitarijade, u Hali Millenium, Trgu Republike i na Beer-festu u Beogradu i sl. dokazuju putem TV prenosa da bend zaista svira ono sto je snimio na ploci. Najbolja potvrda toga je broj od preko 1500 koncerata odrzanih u toku karijere, od cega preko 40 u okviru "No Ordinary Tour" turneje, odrzane u februaru, martu i aprilu 2004. sa kulminacijom na beogradskom koncertu, na kome se snima prvi domaci koncertni DVD, sa kompletnom surround tehnologijom. (...JG93).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Chavis Records - News

In recent weeks Chavis Records has been experiencing some wild success with 2 new additions to our roster: Hydrogyn and Violent Divine. Both bands are receiving phenomenal feedback on their current releases: Violent Divine's self titled debut due out this month has received stellar reviews across the world. The demand for the debut has been amazing. Hydrogyn's Bombshell release has been detonated worldwide and is receiving high praise from top industry personnel. Fans worldwide have been asking for the return of a true hard rock release and we've fulfilled that need with Bombshell. The band is currently planning a summer run and will be touring across the US beginning in the spring. Feedback in on Bombshell is nothing less than exceptional. From our initial announcement about the release of Bombshell this week, sales have been magnificent. Chavis Records is also in talks with several labels with respect to putting together a summer package tour for 2006. Who knows?? Hydrogyn + Violent Divine + ??? + ??? = One Kick Ass Summer! Check out www.chavisrecords.net / www.darecordsonline.com / www.hydrogyn.com / www.violentdivine.se to get all the latest news and updates. "Rock n Roll ain't dead, it lives at Chavis Records".

 Autor: Bill Chavis, USA
 Kaitner Z. Doka - Aktivnosti

Kaitner Z. Doka (na slici), gitarista bivse zagrebacke grupe Big Blue, a trenutno clan nekoliko svjetski poznatih grupa, najavljuje svoje slijedece projekte: trenutno je na turneji sa svojim bandom, a od ljeta bi trebao svirati pet koncerata sa Bernie Marsdenom i Neil Murrayom (clanovima ex grupe Whitesnake) i nekoliko koncerata sa Don Aireyem (clanom grupe Deep Purple). Turneja sa Verenom krece u aprilu 2006. godine. 27.06.2006. godine svira sa svojim bendom u legendarnom Birdlandu (Joe Zawinul) i najvjerovatnije ce tom prilikom snimit live CD pod nazivom "One Magic Night At Birdland". Pored svega toga do kraja 2006. godine ce "odraditi" oko 50 koncerata sa grupom Waterloo & Robinson. Paralelno sa svim navedenim, radi i na svom novom CD-u koji bi se na trzistu trebao pojaviti pocetkom 2007. godine. Zaista - mnogo posla i... samo naprijed Doka.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Zeus Faber - Aktivnosti

Karlovacka grupa Zeus Faber najavljuje slijedece koncerte: 11.03.2006. Kocka, Split, Croatia; 18.03.2006. Klub Mladih Osijek, Osijek, Croatia; 07.04.2006. Unterhund, Ormoz, Slovenia; 08.04.2006. Rogoz, Varazdin, Croatia; 29.04.2006. Alterart, Travnik, Bosnia and Herzegovina; 30.04.2006. Palma, Tuzla, Bosnia and Herzegovina; 12.05.2006. Klub AKD Izbruh, Kranj, Slovenia; 13.05.2006. Klub B, Trbovlje, Slovenia; 19.05.2006. Klub Geto, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina; 20.05.2006. OKC Abrasevic, Mostar, Bosnia and Herzegovina i 21.05.2006. Klub Bock, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. Vise info ima na: www.zeusfabermusic.net / www.myspace.com/zeusfaber .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Stranci, SLO - Predstavljanje

Bend Stranci (Celje, Slovenija) osnovan je maja 2002. godine, kad se je gitaristi Mtjazu Naglicu i bubnjaru Daretu Gozdnikarju pridruzio vokalist Peter Schmidt. Kad je otisao prvobitni basista, dosao je Tomaz Brumec i od tada pa na dalje, grupa Stranci je u tom sastavu. Decembra 2003. godine Stranci su u studiju Ant u Zadobrovi pri Celju snimili material za novi CD sa naslovom "Zavrnjeno". Tonski majstor bio je Iztok Mravlje - Itz. CD "Zavrnjeno" napravljen je u samuizdanju, u 500 komada, a glasbeno je "smesten" negde oko ljutog garaznog rocka, a tekstovi su na srpskohrvatskom ili ti hrvatskosrpskem jeziku i slovenskom jeziku i puni su crnog humora i zivotne ironije. Na CD-u "Zavrnjeno" nalazi se 12 autorskih pjesama i jedna obrada legendarnih Pankrta - pjesma pod imenom "Lepi i prazni". (...JG 93).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Et'no Festival, Pauk, Zagreb - 4. dan

Veliki trenutak Et'no Festa odigrao se u prepunoj dvorani Pauk, s dva rasplesana, ali i posve drukcija izvodjaca - jednim dosadnim i jednim sjajnim. Prve dvije-tri kompozicije Bobnars United (SLO) jos je bilo zanimljivo slusati i gledati, no kako im je koncert odmicao, sav nastup se poceo pretvarati u dosadnu nogometnu utakmicu u kojoj igraci bjeze od lopte i ne znaju sto bi sami sa sobom. Medjutim, nastup Mojmira i Kriesa (HR) nesto je posve drugo... Nekada davno gledao sam nekoliko puta Legen u razlicitim varijantama zvuka. Onom pocetnom kada su koristili gitare i bili alternativnim rock sastavom, te onom elektronskom kada su posve usli u kurentne plesne tokove devedesetih godina. Mojmir je uvijek bio sjajan frontmen koji je isijavao prozivljenost izvedbe, ponekad pretjeranu umjetnicku sklonost ka hladnoci i strogoj disciplini, a ponekad neocekivani samanizam kojeg je vadio iz starodnevnih, mitoloskih epopeja staroslavenske tradicije.

 Autor: Vladimir Horvat, Zagreb, Hrvatska
 Et'no Festival, KSET, Zagreb - 3. dan

Ova treca vecer Et'no Festa bila je najposjecenija. KSET ponovno okupan znojem, vrevom i ogromnom guzvom, a skupina Afion (HR) - na slici - u najsjajnijem izdanju. Kada sam prvi puta prisustvovao koncertu Afiona, prije tocno godinu dana, u sisackom "Ozonu", unatoc losem razglasu primjetio sam da se radi o vrsnom sastavu koji ima sve pogodnosti da se prikljuci samom vrhu hrvatske etno scene. Njihove naredne aktivnosti (objavljivanje odlicnog demo materijala i cijeli niz odrzanih koncerata) rezultirale su time da su se zahvaljujuci stalnoj medijskoj prisutnosti nametnuli kao veliko iznenadjenje. Iz koncerta u koncert neprestano se povecavao broj njihove publike da bi veceras dozivjeli status velikog banda...

 Autor: Vladimir Horvat, Zagreb, Hrvatska
 Et'no Festival, KSET, Zagreb - 2. dan

Druga vecer Et'no Festa pripala je gostima iz Makedonije. Prvi - Kaldrma - vrlo tuzni, sjetni, melankolicni, tihi i lagani, a drugi - String Forces (na slici) - vedri, poletni, moderni i nabijeni plesnim suvremenim beatovima. Prvi na scenu izlaze Kaldrma u sastavu od osam clanova (klarinet, 2 violine, djembe, talking drum, urd i 2 zenska vokala) koji su izveli svoj repertoar u trajanju od nesto manje od sat vremena. Citav nastup posvetili su iskljucivo tradicionalnoj makedonskoj calgiji, specificnoj nacionalnoj autohtonoj glazbi koju danas u Makedoniji izvodi svega nekoliko izvodjaca. String Forces su se prikazali kao sjajan moderan etno-electro-dance sastav koji osim utjecaja makedonske narodne bastine sadrzi sve finese najsuvremenijih glazbenih pop tokova (trip-hop, world music, techno, trance, dance, pop, lagana psihodelija...).

 Autor: Vladimir Horvat, Zagreb, Hrvatska
 Et'no Festival, KSET, Zagreb - 1. dan

U ne pretjerano popunjenom KSET-u, uoci pocetka Et'no Festa, moglo se cuti prigodne tuzemne etno glazbe koju su pustali DJ-i preko razglasa - Dunja Knebl, Legen, Cinkusi, Bregovic, Kries, Rundek..., tako da je uvertira bila potpuno odmjerena prema principima koji su vladali tijekom prve veceri. Na samom pocetku odmah se vidjelo da nema nikakvih propusta, no gosti iz susjedstva, Arhai iz Beograda, svoj nastup su poceli skoro sat vremena kasnije od najavljenih 21,30 h vjerojatno zbog toga jer se ipak ocekivao veci broj publike. Kada su poceli sa svirkom, prostor se ugodno popunio sa nekih stotinjak ljudi koji su se bar na cas odrekli razgovora o politici, mobitelima, svakodnevnim problemima i ostavili svoje tekuce probleme sa sanka. Jedino razocarenje koje je ovom prilikom popratilo njen nastup jest izostanak brzih i veselijih skladbi jer ovo je ipak samo KSET gdje uglavnom zalaze studenti, a ne Lisinski i slicne koncertne dvorane sa uobicajenom publikom koja trazi mir i tisinu u parteru, te red i hladnu disciplinu na pozornici.

 Autor: Vladimir Horvat, Zagreb, Hrvatska
 Partibrejkers, BG, SCG - Aktivnosti

Foto: Stanislav MilojkovicGrupa Partibrejkers je pocetkom februara 2006. godine usla u studio da napravi probne snimke za novu plocu, a novi snimci bi se ponudili zainteresovanim izdavacima. Pesme su snimljene u studiju Kod Bareta u Zemunu, producent i snimatelj je Igor Borojevic, nekadasnji bubnjar benda i iskusni studijski producent. Snimljeno je osam pesama (medju kojima): "Lobotomija", "Puno ljubavi", "Sloboda ili nista", "Biraj", "Koliko je sati", "Nista ne ocekujem"... Partibrejkers ce u toku meseca marta 2006. nastupiti u Pozarevcu - 17. marta (Klub KB), Subotici - 18.marta (Klub Alcatraz) i Rumi - 25.marta (klub Texas). Nedavno je drugi program RTS-a, u okviru serijala Bunt ciji je autor Branka Glavonjic, prikazao emisiju o grupi Partibrejkers. Vise info o grupi Partibjrejkers ima na: www.popboks.com/odlicanhrcak.

 Autor: Predrag Ivanovic, Beograd, SCG
 Klub Palma, Tuzla - Mart 2006.

Klub Palma, smjesten u objektu Doma omladine u Tuzli, obecava za mjesec mart 2006. godine bogat i raznovrstan koncertni program. Izmedju ostalih nastupaju: 03. marta 2006. godine - petak, Amel & Kice - Show sa live bandom; 05. marta 2006. godine - nedelja, hard-core night sa 4 banda: Perishment (thrash metal), Dick Is Dead (hard core), Sovinisti (punk) i Psychotorn (new thrash); 10. marta 2006. godine - petak, Predgrupa iz Gracanice; a za kraj marta 2006. godine najavljen je nastup beogradske grupe Partibrejkers.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Nova crnogorska (Monte)vizija

I ove je godine RTVCG organizovala "Monteviziju", polufinalno takmicenje za izbor predstavnika drzavne zajednice na "Eurosongu". Ovogodisnja "Montevizija" je "koracima od sedam milja" udaljena od one iz marta 2005. godine. Kako kaze Slobo Kovacevic, "Montevizija" je organizovana bolje nego prosle godine, a izostanak kljucnih izvodjaca tumaci cinjenicom da su autori morali da se odreknu svojih prava, pa "vjerovatno nijesu imali interesa, te tako ostavili prostor za amaterske kategorije koje su se pokazale odlicnim". Rijeci pohvale ima i Stevan Faddy (na slici), pobjednik ovogodisnje "Montevizije", koji je sa pjesmom "Cipele" punih 17 bodova bio bolji od drugoplasiranih "No Name". "Takmicenje nije moglo biti bolje, sve je funkcionisalo, organizacija odlicna. Scena je bila skoro u rangu evrovizijske, zvuk odlican, kao i monitoring" - pun je superlativa kotorski pjevac.

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG
 The Bambi Molesters - Nastup u Beogradu (SKC)

U petak, 7. aprila, The Bambi Molesters, grupa iz Hrvatske, po prvi put nastupa u Srbiji, u beogradskom SKC-u. Za tu priliku imace i dve zagrebacke predgrupe: The Babies i Welcomin' Committee In Flames. The Bambi Molesters je grupa nastala pod uticajem garage i surf klasika 60-tih godina. Prvi demo snimci grupe snimljeni su 1994. godine, a prvi objavljeni album, "Play Out of Tune", objavila je nezavisna izdavacka kuca "Listen Loudest" iz Zagreba, 1995. godine. U to vreme postali su jedno od znacajnijih imena hrvatske underground scene, te osvojili naslov pobednika alternativnog festivala "Art & Music", 1996. godine u Puli...

 Autor: Predrag Ivanovic, Beograd, SCG
 Orthodox Celts na Dan Sv. Patrika

Na Dan Svetog Patrika (St. Patrick's Day), u petak, 17. marta 2006. godine u 21:00 u Velikoj sali beogradskog SKC-a, poznata grupa Orthodox Celts odrzace svoj tradicionalni koncert. Gosti koncerta su Irish Stew. Orthodox Celts je grupa koja neguje tradiciju irske muzike, ali na srpski nacin - otud i inventivno ime benda ("Pravoslavni Kelti"). Oni su potpuno unikatna pojava medju srpskim grupama, a glavna odlika njihove muzike i furioznih nastupa jeste jedinstveni fluid izmedju benda i publike. Upravo zbog toga, bend je jedna od najvecih koncertnih atrakcije, sto potvrdjuje svakim svojim javnim nastupom. Prvi zvanican nastup beogradskog sastava Orthodox Celts bio je na Dan Svetog Patrika pre punih trinaest godina - 17. marta 1993. godine. Od tada, ova grupa vec godinama tradicionalno nastupa bas na taj dan - Dan Sv. Patrika. Ove godine je za koncert odabran prostor beogradskog SKC-a.

 Autor: Predrag Ivanovic, Beograd, SCG
 Let 3 - Nakon koncerta i promocije novog albuma u Tuzli

Nakon nastupa u Mostaru i Sarajevu, clanovi rijecke grupe Let3 posjetili su i Tuzlu, u subotu, 25.02.2006. godine. Koncert su odrzali u Domu omladine (Klub Palma), Tuzla. Ne po prvi puta, clanovi grupe Let3 su dokazali da su istinska rock atrakcija. Na koncertu u Tuzli su izvedni najveci hitovi te grupe. Tom prilikom je promovirana i muzika sa njihovog novog izdanja - albuma "Bombardiranje Srbije i Cacka" (izdavac: Dallas Records). I letimicnim pregledom do sada objavljenih recenzija njihovog zadnjeg albuma, dobija se upecatljiva slika snage njihove muzike koja nikog - ni kritiku, ni fanove, ni umjetnicke, ni kulturne krugove - nije ostavila ravnodusnim. Oni sami su izjavili: "Jedan od nasih ciljeva je izazivanje kolektivnih emocija. Zelimo vidjeti kako se pojedinac i narod vole, mrze, kako se zgrazaju, kako osudjuju razlicitosti, kako odredjuju sto je moralno, a sto nemoralno. Kako narod dozivljava pornografiju, seks, gdje se mijesaju domoljublje, moralno zgrazanje, ljubav, nacionalizam, cistuntsvo, sovinizam, okrutnost itd..." (...JG 17, ...JG87). Pozvani ste (klikom na "vise") pogledati ekskluzivne fotografije (Fotosi: Goran Vareskic i Filip Divkovic) sa koncerta grupe Let3 u Tuzli.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 The Star Combo - Rock the World tour

The Star Combo first appeared at The Star-Club, Hamburg in 1962 as the house band, including Tony Sheridan and myself. The new Star Combo (www.thestarcombo.com) members consist of players that at some time in their career have worked with The Beatles. The members are Roy Young (The Beatles, David Bowie, Eric Clapton, Jeff Beck, Chuck Berry etc), Howie Casey (Paul McCartney and Wings, Rick Wakeman, Peter Townsend, Wilson Pickett etc), Tony Newman (David Bowie, Everly Brothers, The Beatles, BB King, Sam Cooke, John Lennon etc), John Gustafson (Big Three, Roxy Music, Jerry Lee Lewis, Ian Hunter etc), Brian Griffiths (Big Three, The Animals, The Beatles, Little Richard etc). The band members have an abundance of International history and friends in the industry such as Paul McCartney, David Bowie, Eric Clapton, Jeff Beck, Jimmy Page etc. All these names are artists that we have worked with throughout our careers. We are considering inviting some of our International friends to participate with The Star Combo as special guests. In April 2006, we're planning to launch the "The Lost Tribe of Rock and Roll" tour in England, then Europe and USA. We'd be really interested to do a concert tour in your country, and are looking for an agency to represent us. If you have any ideas, would you let me know (Roy Young). (...JG 92).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -